Дари
СаморазвитиеЧовекът

Професор от Бъркли: Един въпрос може да ви накара да вземате доста по-умни решения

Практически всички искат да бъдат по-умни. Но ако искате да подобрите представянето си и да увеличите шансовете си за успех, вероятно ще се справите по-добре, ако се стремите да бъдете по-малко глупави.

Както казва дясната ръка на Уорън Бъфет Чарли Мънгър:
„Забележително е какво дългосрочно предимство са получили хора като нас, които се опитват да не бъдат постоянно глупави, вместо да се опитват да бъдат по-умни“.

Изследвания показват, че това е така, защото повечето хора са твърде самоуверени почти във всичко. Смятаме, че сме по-умни, по-етични и по-популярни от средното. Оценяваме себе си като по-добри шофьори или играчи на фондовите пазари. Четем и знаем за когнитивните изкривявания, които объркват мисленето на другите, но оставаме уверени, че те не ни засягат.

Развитието на интелекта е дълъг и труден път, по който си струва да се върви през целия живот. Именно, крачейки по него, вие може би ще осъзнаете, че вероятно сте по-глупав, отколкото си мислите, а да се разбере това е достатъчно сложно. Освен това да се накараме да бъдем по-внимателни, за да се защитим от прекомерния си оптимизъм, също не е лесен психологически процес.

Всъщност, според професорът по бизнес в Калифорнийския университета в Бъркли Дон Мур, който наскоро издаде новата си книга „Идеално уверен“ ( „Perfectly Confident“), един единствен прост въпрос може да ви помогне в борбата срещу прекомерната самоувереност.

Искате ли да заложите?

Наскоро Мур в беседа с Катрин Милкман от Университета в Уортън обяснява за своя интерес към прекомерната самоувереност на хората и как според него можем да се научим да сваляме розовите очила за да вземаме по-добрите решения.

Беседата между двамата професори е доста интересна и си заслужава да се прочете, но може би най-действеният съвет на Мур идва към края, когато Милкман го пита как можем да разберем по-добре собствените си ограничения. Тогава Мур цитира откъс от книгата на професионалния играч на покер Ани Дюк „Мисли в залози“ („Thinking in Bets“) , предлагайки своето просто, но мощно решение. То се свежда до задаването на един единствен въпрос:

 “Искаш ли да заложиш на това?”

Всяко решение представлява маскирана прогноза. Решаваме да паднем на едно коляно, защото предричаме, че ще бъдем щастливи с човека, на когото предлагаме брак. Решаваме да отворим нов магазин на място X, а не на място Y, защото предвиждаме, че покрай това място всеки ден , ще преминават повече хора, интересуващи се от нашия продукт. Но като хора често сме прекалено самоуверени в тези прогнози и това ни кара да вземаме калпави решения.

За да можем вземаме по-разумни решения, ние трябва да се научим да прогнозираме по-добре. Например не трябва да си мислим “Ще се случи ли това?”, а да оценяваме “Какви са шансовете това да се случи?”. И няма по-добър начин да направите това, отколкото да прецените колко пари сте готови да заложите на дадено конкретно решение и защо някой друг може да е готов да заложи срещу вас (може би не трябва да споменавате, че мислите по този начин пред годеника си или годеницата си).

“Ние можем да дисциплинираме прогнозите си за бъдещето, мислейки какви залагания бихме направили за тях . Вярвам ли, че прогнозата е достатъчна правилна, за да имам желание да залагам на нея? Каква е нейната вероятност ? И ако има някой друг, който желае да застане от другата страна на този залог, какво знае той, а аз не? ” обяснява Мур.

„Мисленето по този начин води до много полезни въпроси, като: „ Защо може да греша? Каква информация подсказва, че греша? Какво знаят другите, които са готови да действат по различен начин, което аз не знам? “. Това е много полезно, за да ни помогне да поставим под съмнение нашите предположения и да калибрираме доверието си към себе си “, заключава той.

Ако се интересувате да научите повече за това как най-добрите покер играчи в света обмислят решенията си, можете да се обърнете към новата книга на психолога и писател от Ню Йорк Мария Конникова „Най-големият блъф“ (The Biggest Bluff), където тези въпроси са разгледани доста задълбочено.

Така или иначе всеки от тези ресурси ще ви направи моментално по-умни, просто като ви напомня колко често сте глупави в своите решения.

Източник

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x