fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

Не съм център на Вселената: 9 признака, че вече сте успешен (даже без да подозирате)

Известният американски психолог Травис Бредбъри предлага девет критерия, по които можете да оцените дали действително сте постигнали истински успех и удовлетвореност от живота, даже без да подозирате това. Според него ние рядко забелязваме личностното си израстване и още по-рядко се радваме за него. Истинският успех започва отвътре и най-важното е да успеем да го видим.

За да почувствате удовлетворение от своето поприще и да постигнете успех, отначало трябва да се избавите от вредните стереотипи. Един от основните е, че успехът задължително е съпроводен с публичност. Много хора смятат, че трябва да бъдат отличени по-особен начин, например с различни награди и премии, тъй като това за тях е белег, че са се изградили като професионалисти и личности. Всъщност регалиите не говорят абсолютно нищо за истинските постижения, тъй като главните критерии за щастие и значимост си ги задаваме ние сами на себе си. Съавторът на книгата „Емоционален интелект 2.0“ (Emotional Intelligence 2.0) и основател на консултантската компания TalentSmart Травис Бредбъри разказва в своята колонка в LinkedIn как да разберем дали не сме много критични към себе си и не забелязваме успехите си.

По мнението на Бредбъри, успехът се състои не в количеството пари в банковата сметка или властовата позиция, която заемате. Вие сте успешни, когато умеете да разбирате себе си и своите нужди, не се скапвате в трудни ситуации, чувствате се независим и осъзнавате своята роля на тоя свят. Бредбъри предлага 9 критерия за оценка, дали наистина сте постигнали истински успех и удовлетвореност от живота.

Вие не се чувствате център на Вселената

Не е трудно да се изброят много известни личности, които се държат по такъв начин, все едно светът ще се срути без тях. Такива хора постоянно са обградени от почитатели и помощници , към които те се отнасят небрежно. Да разбереш какво се върти в главата на този любимец на публиката е почти нереално. Понякога към такива персони възниква някакъв необясним и странен култ. Но истинският лидер и успешен човек е този, който цени общуването с другите и се отнася с емпатия към тях, защото разбира, че без колеги, приятели и единомишленици неговите постижения не струват нищо.

Вие се стараете да мислите позитивно

Надеждата и оптимизмът са основните съставни части на щастливия живот. Позитивното отношение към живота въобще не означава лекомисленост или напразни илюзии. По-скоро това е вяра в собствените си сили и че каквото и да се случи, вие ще се борите и ще преодолеете трудностите.

Вие знаете, че грешките са нещо временно

Не греши този, който не рискува. Много научни открития и изобретения са се случили заради по-ранни провали или внезапно появили се усложнения. Грешката е отличен материал за изучаване и за рефлексиране. Ако вие не се научите да приемате собственото си несъвършенство, то едва ли можете да изпитате чувството на истинския успех. Освен това досадата и ядът заради собствения си неуспех често служат като тригер и мотивация за по-нататъшна работа и ви кара да погледнете на нещата под друг ъгъл.

Вие можете да погледнете на проблема си отстрани

Когато нещо не се получава, вие не губете самообладание, а се стараете да направите крачка встрани и да погледнете на ситуацията от друга гледна точка. Вие сте очаквали, че ще ви повишат, а това не се е случило? Може би това е момента, когато трябва да помолите началника си за обратна връзка, в която той да ви посочи какви качества не ви достигат. Попаднали сте под карантина? Неприятно е, но вие не се отчайвате и търсите каква полза можете да извлечете от ситуацията, например да отделите няколко часа за самообразование.

Вие молите за помощ, когато ви е необходима

Да се живее по принципа на вълка-единак, който на никого не разчита, защото хората го лъжат и подвеждат е успешен начин да си добавяте допълнителен стрес. Умението да търсите помощ не е признак на слабост, а проява на жизнена мъдрост. Съвременният свят е прекалено сложен и многообразен, така че е невъзможно всичко да се знае и умее. Възприемайте своята уязвимост като емоционална сила. Вие не се стеснявате да бъдете себе си и знаете колко е важна емпатията.

Вие разбирате, че животът не е състезание

Едно от главните постижения на успешния зрял човек е умението му да се радва заедно с колегите си и с конкурентите си. Да се печели и да се получават награди е приятно, но на финала единствено има значение дали това е допринесло за подобряване живота на останалите. Някой ви е изпреварил в кариерата? Нека, ако това носи полза за другите.

Вие не търсите драми

По-рано ви се е струвало, че стабилността това е скука и бързо сте се уморявали от равните партньорски отношения? Ако драми от такъв тип са останали във вашето минало и сте се научили да цените взаимното уважение, то това е много голям прогрес в психологически план.

На вас ви е все едно какво мислят за вас

Ние се притесняваме за мнението на околните само когато чувстваме, че трябва на някого нещо да докажем. И обратно: ако вие познавате своите таланти, силни страни и сте верни на своите принципи, то коментарите на случайни хора престават да имат значение за вас. В края на краищата, мненията на другите не оказват влияние на реалността и не ви променят. Обръщайте внимание на мненията само на тези хора, чиито думи за вас имат значение и знаете че са изказани честно.

Вие приемате неизбежното и работите над себе си

Между песимизма и прагматизма има разлика. Ако срещу вас се движи ураган, вие не можете да го спрете. Но в момента, когато сте разбрали, че той се заражда, вие можете да помислите как да омекотите последствията. Това се отнася за всякаква жизнена ситуация: от уволнението от работа до глобалните климатични промени. Способността да се погледне проблема в очите е първата крачка за запазване на трезвия поглед и преодоляването на сложностите. Едно от най-големите персонални постижения е готовността да се носи отговорност за собствените решения и да се приема неизбежното.

Всичко изброено по-горе ви изглежда познато? Всичко това е защото ние рядко забелязваме личностното си израстване и още по-рядко се радваме за него. Истинският успех започва отвътре и най-важното е да успеем да го видим!

4.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x