fbpx
СаморазвитиеЧовекът

6 жизнени принципи, които ще ви помогнат по-лесно да постигнете поставените цели

Всеки има своите цели. Някои искат да станат топ мениджъри, а други да заработват нужните им средства с помощта на хобито или увлеченията си. Въпреки че целите на различните хора са много различни, всеки изпитва стремеж и желание да ги постигне. За тази цел има няколко принципа, които могат да ви помогнат в това.

Поемете отговорност

Ние не обичаме да се срамуваме. На нас не ни харесва, когато другите хора разберат за нашите неуспехи и слабост. Хората са социални животни, така че социалният натиск може да повлияе както за победата, така и за загубата. Именно за това трябва да се поеме отговорност за своите цели ( и за тази цел по възможност да включите в процеса свои приятели или познати).

Как може да изглежда това? Вие можете да подпишете договор с приятел, че се задължавате да изпълните определени неща. Понякога може да е достатъчно публично да обсъждате своите цели. Ако вие се притеснявате от това, припомнете си, че:

Никой няма да се развълнува, ако вие не сте постигнали целите си;

Никой няма да си спомни, ако не постигнете нещо;

Можете да си дадете възможност да претърпите неуспех;

Не си поставяйте за цел да постигнете нещо точно определено

Това може да ви се стори нелогично, но помислете сами. Вместо да казвате, че искате да отслабнете с десет килограма, решете как вие точно ще постигнете това, например, че четири пъти в седмицата ще спортувате. Поставете си цели, които сте в състояние действително да постигнете, а не такива, чиито провал може да бъдат обяснен с външни фактори и обстоятелства.

Открийте ценността във вашата цел

Важно е действително да искате да постигнете целите, които сте си поставили. Това може да ви се струва очевидно: кой не иска да печели повече пари или подобри своето здраве? Но постигането на целите започва от съответствието им с вашите ценности.

Представете си, че вие плавате по океана с лодка. Целите са подобни на островите, виждащи се на хоризонта, тъй като тъкмо до тях искате да стигнете. Ценностите са подобни на Полярната звезда, която ви показва правилната посока. Определете преимуществата на вашата цел и това ще ви даде допълнителен импулс в трудни моменти.

Създайте си положителна нагласа

Много често ние се отнасяме негативно към своите цели, особено ако те ни костват много време и усилия. От друга страна ние работим много по-добре благодарение на нашата положителна нагласа. Какво означава това от гледна точка на поставянето на целите? Вие трябва да се опитате да придадете на своите цели положителен отенък. Вместо да се концентрирате върху загубите и съкращенията, съсредоточете се на подобренията. Например:

Искам да сваля пет килограма – искам да да правя крос четири пъти в седмицата

Искам да ям по-малко сладко и мазна храна – Искам ежедневно да ям по три порции зеленчуци и плодове повече .

Концентрирайте се върху това, което може да внесе нещо ново във вашия живот, а не на това, с което трябва да се разделите. Това прави целите по-постижими и по-малко жертвени.

Разбийте задачите си на части

Помните ли, когато трябваше в училище да напишете огромно съчинение? Във вашата глава са нахлули огромно количество думи и мисли, и вие без да му се вижда края, не знаете как да започнете . Когато пред вас се изправя огромна планина, вие започвате нейното изкачване трудно и със свито сърце. Но когато това е не особено висок хълм, след който следва още по-висок, във вас се появява чувството за контрол върху ситуацията.

Ако вие искате днес да напишете шест хиляди думи, отбележете си, че искате на три пъти да напишете по две хиляди думи. Това ви дава три отделни изпълними цели. Разработете си конкретни крачки за постигането на целта и започнете с малко.

Празнувайте победите си

Ако всяка постигната цел бъде последвана от нова, то вие неминуемо рано или късно ще се изморите. Радвайте се на всяка изпълнена задача, колкото и малка да ви се струва тя. Когато постигнете крайната цел, спрете се, огледайте се и се насладете на момента, защото той никога няма да се повтори. Вземете си почивка, насладете се на вкусна вечеря или направете това, което ще ви кара да се чувствате наистина добре.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x