fbpx
АкцентиИкономикаНа фокусПрирода и общество

5G разделя света: Издига ли се желязна завеса в интернет?

В статията си кореспондентът на CNN в Хонг Конг Джеймс Грифитс разглежда развитието на конфликта между Китай и САЩ в комуникационната сфера и до какво може да доведе той. Много страни в света се оказаха на кръстопът или казано по друг начин, в точка на бифуркация. Ще трябва да избират между американския свят на 5G и китайско-руските интернет технологии начело с Huawei, световен лидер по продажба на смартфони и оборудване. Неотдавнашното споразумение между най-големия руски телекомуникационен оператор МТС и Huawei предаде още по-голяма острота на конфликта. Предстои не само технически избор, но и политически.

Преди САЩ с пренебрежение гледаха на китайския и руски интернет.
Изоставайки в технологичен план, тези страни зле подражаваха на Запада, тъй като не можеха да се конкурират със Силициевата долина заради цензурата и постоянната намеса на държавата.
Успехите на китайските технологични гиганти сложиха промениха това отношение, но окончателната черта беше сложена миналата седмица. Китай и Русия се движат напред с интернет-технологиите от ново поколение и сега вече САЩ са застрашени от изоставане.
В центъра на това разделяне се оказа китайската компания Huawei, която в момента е най-големия доставчик на телекомуникационно оборудване и безспорен лидер в създаването на 5G мрежи. Вашингтон забрани на Huawei всякакво участие в 5G мрежи на територията на САЩ и заплаши да прекрати доставки на американско програмно осигуряване и детайли, необходими за нейните смартфони и мрежова апаратура.
САЩ също настояват пред съюзниците си за ограничаване и забрана на използване на оборудване от Huawei в своите 5G мрежи, предупреждавайки ги, че Пекин може да използва създаваната инфраструктура от данни за шпионаж. Huawei многократно излизаше с опровержения , че нейното оборудване представлява заплаха за нечия национална безопасност.
Някои американски градове вече започнаха използването на 5G технологии, но аналитици предупреждават, че заради забраната за участие на Huawei , внедряването може да се забави. Това може да се окаже причината за изоставането на САЩ от Китай. Сега даже Русия може да се окаже в челни позиции, въпреки че нея никога не са я причислявали към лидерите във високите технологии.
Извън пределите на САЩ, въпросът дали да се купува или не от Huawei става безпогрешен показател за политическите пристрастия. Това се превръща в заплаха за разделяне на глобалния интернет на отделни сфери и приближава края на откритата световна интернет-паяжина, която ние познаваме.

Дилемата Huawei

В сряда миналата седмица Huawei подписа споразумение с най-големия руски телекомуникационен оператор МТС за развитие на 5G технологията и стартиране следващата година тази технология от пето поколение.
Това стана в момент, когато Китай разреши първата серия от 5G лицензии за търговско използване, отваряйки както съобщават държавните китайски СМИ „нова епоха в телекомуникационния отрасъл”. В този процес активно ще участва Huawei. Тази компания вече е подписала повече от 45 търговски договора за 5G в 30 страни по света.
Но тези страни можеха да бъдат много повече. Финландската „Nokia” за последните два месеца е сключила 12 нови договора по 5G, докато Huawei само 3. И то при условие, че много специалисти в отрасъла смятат китайската компания за световен лидер в тези технологии, който е способен да се конкурира с всеки по ценовите параметри.
Тази фирма от Шънджън се оказа на предния фронт на усилващата се търговска война между САЩ и Китай. По американски обвинения в Канада беше задържана финансовия директор и дъщеря на основателя Huawei Мън Уанджоу. Компанията не е допускат до пазара на САЩ, а Вашингтон все по-силно притиска своите съюзници, изисквайки активни действия за противодействие на Китай.
С прогреса по създаване на 5G мрежи, обезпечаващи по-висока скорост, бързо съединяване и достъп до облак, а също спомагащи за по-нататъшното развитие на новите технологии, например безпилотните автомобили и умните градове, разделението се увеличава.
От една страна стоят съюзниците на Пекин, които нямат проблем с Huawei. Последният важен пример в това отношение е Русия. От другата страна стои Вашингтон и неговите най-близки съюзници, които решиха да не допускат китайската компания до своите пазари.
По средата остават цяла група страни, мнозинството от които традиционно са по-близко до САЩ, отколкото до Китай. Но на тях не са им нужни допълнителни разходи, неизбежни в случай на създаване на 5G мрежи без участието на Huawei. САЩ вече изостават , а създаването на препятствия на лидера на пазара няма да помогне за съкратяване на това изоставане.
Трябва да кажем, че САЩ са в състояние да догонят , а с времето и да изпреварят Китай, но това няма да е никак просто.
По мнение на много наблюдатели, в най-лошия случай, това разделяне ще се засилва, заради което на много страни ще им се наложи да избират на коя страна да застанат. Това подготвя почвата за още по-голям разкол между Китай и САЩ в следващото поколение на интернет. Последствията ще са много сериозни и няма да се ограничават с въпросите кой да доставя мрежовото оборудване.
„Взаимно изключващите се и несъвместими технологични сфери ще доведат не само до това, че веригите за доставки на различните континенти ще се дублират – написа неотдавна технологичния аналитик Тим Калпан (Tim Kalpan) – Това по-скоро ще доведе до това, че всяко инвестиционно решение ще има политически характер.”

Разколът в Интернет

Идеята, че интернет е обща и отворена платформа, където технологиите и стандартите пресичат границите и се развиват в глобален мащаб, винаги е била в по-голяма степен пътеводна звезда, отколкото реалност.
За последните години разногласията относително зараждането на интернет и представите за него, а също относително принципите за неговото съществуване, само се засилват. Както написаха неотдавна авторите на доклад за Центъра за международно управление на иновациите (CIGI), отворената световна мрежа е „много крехка и зависеща от много фактори структура, състояща се от апаратно и програмно осигуряване, стандарти и бази данни, и се управлява от широк кръг частни и държавни субекти, които са ограничени само от доброволни регламенти”.
Тази крехкост става все по-очевидна. Все повече страни под ръководството на Китай се противопоставят на принципа за отворен интернет., признавайки китайската доктрина за кибер суверeнитет, съгласно която държавата строго охранява границите на своя интернет. Държавата поддържа собствените си технологични компании и заставя задграничните им конкуренти да се занимават с локализация на своите данни, които трябва да се предоставят по искане на службите за безопасност.
Това може да доведе до сериозни последствия за глобалната свобода на интернет, тъй като по целия свят се разпространява цензура и следене по китайски образец, Пекин от своя страна се стреми да отслаби международните мерки за защита на свободата на словото и организациите в онлайн комуникациите.
Миналата година бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид (Eric Schmidt) се присъедини към тези, които предупреждават за това разделение на “интернет под ръководството на китайците и некитайски интернет под ръководството на американците”.
Дълго време Пекин поддържаше тази тенденция, с удоволствие изнасяйки технологии и технически знания, и помагайки на други страни в създаването на контролирани интернет пространства, а в случая с Русия вземане под строг контрол на някога открития и свободен интернет там.
Но разпалвайки война против Huawei, Вашингтон и сам започна да засилва този разкол.
Това може да доведе до сериозни последствия, които няма да се ограничат с това коя компания ще създава тази или онази 5G мрежа, и на каква строга цензура ще са подложени вътрешните интернет пространства. С разделянето на интернет на две или повече сфери могат да се появят различни стандарти, правила и регламенти ( спомнете си Andrioid и iOS), което ще доведе до по-трудно осъществяване на международните връзки и преместването между различните системи.
Според прогнозите, мълниеносните 5G мрежи трябваше да ни сближат още повече. Но спорът по повод Huawei може да доведе до това, просто да се разделим от различните страни на желязната завеса.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x