fbpx
Наука и технологииТехнологии

Предшественик на колонизинирането на Марс? Главните задачи пред марсохода Perseverance

Ракетата-носител Atlas V с марсохода Perseverance на своя борд излетя на 30 юли 2020 година от космодрома Кейп Канаверал. След 203 дена полет към Марс, на 18 февруари 2021 година марсоходът кацна успешно на повърхността на Червената планета . В какво се състои уникалността на Perseverance и какви задачи той ще изпълнява на Марс?

Къде и как ще се търсят следи от органичен живот на Марс

Марсоходът кацна в кратера Езеро, където се предполага, че в далечното минало е имало езеро и делта на река. Именно на това място по предвижданията на специалистите на НАСА, би трябвало да се търсят следи от древен органичен живот, който може би е съществувал на Марс.

Снимка от реалното кацане на Perserevance Източник: NASA/JPL-Caltech

Благодарение на предишните полети на Марс и събраните данни, учените имат основания да предполагат, че Червената планета не винаги е била такава студена, суха и пустинна, както сега. Най-сензационното откритие за науката беше откриването на вода. През 2008 година модулът “Феникс“ откри в почвата на Марс вода, а през 2012 година марсоходът Curiosity откри засъхнал поток и малко по-късно – следи от древни езера. Това позволи на учените да предположат, че преди милиарди години (най-вероятно преди 3-4 милиарда) условията на Червената планета са били много сходни със земните и е имало възможност за развитие на органичен живот. Затова би било изключително интересно сега да бъдат открити остатъци от органичен живот.

Първа цветна снимка от повърхността на Марс Източник: NASA/JPL-Caltech

Да открие такава следа е основната задача на Perseverance, който ще изследва площадката, на която кацна, в продължение поне на една марсианска година, която се равнява приблизително на две земни.

Как пробите от Марс ще бъдат доставени на Земята

Perseverance като истински геолог ще изучава Марс, ще събира и пази проби от скални образци и почва, но за НАСА едно от най-големите предизвикателства ще бъде връщането на тези проби на Земята. През 2026 година към Марс ще бъде изпратен космически апарат с нов марсоход, който ще събира капсулите с проби, оставени от Perseverance. Капсулите ще бъдат поместени в ракета, която ще ги достави на околомарсианска орбита. Оттам те ще попаднат в междупланетна станция, която ще ги достави на Земята. Планира се това да стане през 2031 година. Така земните жители за пръв път ще могат да получат марсианска почва. В интерес на истината трябва да се отбележи, че на Земята се срещат такива образци във вид на метеорити, прилетели от космоса при нас.

Самият марсоход Perseverance няма да се връща на Земята. Очаква се той да продължи своята работа поне до 2031 година. В своята мисия той има да изпълнява и други задачи, като едни от най-важните ще бъдат изпробването на различни технологии, които могат да помогнат за бъдещите изследвания, а възможно и за първата колонизаторска мисия на Марс. В частност Perseverance ще пробва да произведе кислород от марсианския въглероден диоксид. Ще бъде изпробвана и технология, която може да бъде използвана от бъдещите астронавти на Марс за изгаряне на ракетно гориво за връщане на Земята.

Какво представлява Perseverance ?

Роверът струва на НАСА почти $2,2 милиарда и той е максимално уплътнен с най-съвременно оборудване. С него той ще може да изучава състава на атмосферата, да провежда химически анализ на марсианските минерали, да прави снимки с много високо качество. Но може би най-интересното оборудване, което се намира на борда на Perseverance и което за пръв път ще бъде изпробвано в атмосферата на друга планета е хелокоптера Ingenuity, който струва на американската космическа агенция $80 милиона. Дронът тежи само 1,8 килограма и се захранва от слънчеви батерии. Той ще стане първият летателен апарат, който ще използва за полета си плътността на атмосферата на друга планета. Неговата задача е да се ориентира в местността и да определя пътя на марсохода. Така че в сравнение с предните марсоходи Perseverance ще използва топографска система за навигация.

Марсианският хеликоптер Indenuity Източник: NASA/JPL-Caltech

Тъй като Curiosity се оказа много успешен и вече девета година обикаля Марс, преодолявайки 23 километра, при проектирането на Perseverance са отчетени много от успешните конструктивни решения. Новият марсоход е дълъг приблизително 3 метра, широк е 2,7 метра и висок – 2,2 м. Неговото общо тегло е 1025 килограма, което е 126 килограма повече от това на Curiosity. Освен това в неговата конструкция са отчетени и неудачите в предния марсоход. Обърнато е особено внимание на колелата, които са значително по-здрави. По думите на главния инженер Адам Стелцнър в проекта се е наложило да отчетат негативния опит от Curiosity, при който колелата са били повредени от марсианския ландшафт. Новата навигационна система на марсохода ще му позволи той да се предвижва значително по-бързо и безопасно по сложната пресечена местност.

Анимация на предполагаемото взаимодействие на Perserevance и Ingenuity на Марс
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x