fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

4 медицински технологии, които могат да удължат живота сега

Човечеството в момента трябва да се замисли не само как да се бори с пандемията Covid-19 , но и с най-глобалната болест – остаряването, смята един от най-известните световни предприемачи в тази област и футуролози Питър Диамандис. В своя блог той публикува своята подборка от четири технологии, които могат в момента да помогнат в борбата със стареенето.

Днес на планетата живеят около 7,8 милиарда човека и примерно 9% от тях са по-възрастни от 65 години. Те страдат от най-смъртоносната болест на Земята – остаряването, пише известния визионер. То не е в конкуренция нито със сърдечно-съдовите заболявания, нито с рака, респираторните заболявания и деменцията. Фактически, всички тези 9% жители на планетата едновременно са изложени на остаряване.

Въпреки тези цифри, светът едва сега започва да признава, че това е болест. Обществото в момента просто се е смирило, че остаряването, както и смъртта, се явява част от нашия живот, но и досега няма убедителни доказателства, че човешкият живот не може да бъде значително удължен.

Много видове на Земята живеят доста по-дълго от нас. Възрастта на гренландския кит може да достигне до 200 години, а продължителността на живот при гренладската акула и морските костенурки стига до 400 години. Ако те могат, защо ние да не можем? Разбира се, засега проблемът е липсата на необходимата апаратура и програмното осигуряване, но и двете задачи са в границите на нашите възможности и скоро ще бъдат решени.

Ето някои ключови технологии, които вече могат да помогнат за удължаване на живота и подобряване здравето на човек.

CRISPR и генната терапия

Стареенето в края на краищата представлява дерегулация или разрушаване на клетките на нашия организъм. Генната терапия е технология с помощта на която генетична конструкция се вкарва в определени клетки на тялото, в които отсъстват дадени гени или работят неправилно. От своя страна CRISPR-Cas9 позволява да се редактират (например да се отрязват и да се вкарват) последователности на ДНК в клетките. Този метод е нашето главно оръжие в борбата с генетичните заболявания. Важно е, че тази технология става все по-евтина, бърза и елементарна за използване.

Лечение с помощта на стволови клетки

Всеки от нас представлява набор от повече от 30 трилиона клетки. Всяка от тях е производна от един плуропотентен тип клетки (способни да образуват множество други), които се наричат стволови клетки. С тяхна помощ може да се замени всяка повредена тъкан.

В младия организъм те са много, но с възрастта тяхното количество в тъканите и кръвоносната система намалява 100 и даже 1000 пъти. Но какво ще стане ако ние можем да възстановяваме „подмладяващия двигател“ на нашия организъм, а именно популацията на стволовите клетки? В Celularity (компания, основана от Роберт Харири и Питър Диамандис – бел.ред.), например демонстрираха, че получените от плацента стволови клетки, вкарвани в животни, могат да удължат живота на опитните екземпляри с 30%. Сега Celularity се е насочила към използването на своята технология при човек.

Манипулации със сигналния път Wnt

Биофармацевтичната компания Samumed, базирана в Сан Диего, е насочила своите усилия в медицинска технология, използваща сигналните пътища, които регулират самообновяването и диференциацията на възрастните стволови клетки. Този път е известен под името Wnt.

В резултат на техните изследвания с животни, а също така в хода на няколко фази от клинични изпитания с хора, е било доказано, че техните препарати възстановяват хрущяли и сухожилия, отстраняват набръчквания и даже спират развитието на много видове ракови заболявания. Освен това препаратите им могат да спрат, а даже да обърнат развитието на болестта на Алцхаймер. В момента в Samumed вече са разработили девет вида от така наречените „регенеративни лекарства“.

Сенолитични препарати

В течение на целия човешки живот клетките се делят до определено време, докато не достигнат до така наречената „граница на Хейфлик“. Тя представлява количеството деления, които може да има в една клетка и обикновено това число е около 50.

След това следва смъртта на тези клетки или разрушаването им от имунната система. Но малко количество клетки с признаци на стареене избягват тази участ и се задържат за неопределен срок в организма. Те предизвикват хронични възпаления, повреждат околните тъканни структури и променят поведението на съседните клетки в негативна насока. За щастие, вече се работи над този проблем и се разработват различни сенолитични терапии. Една от компаниите, които работят в тази насока е Unity Biotechnology. Там вече са разработили технологии, които избирателно унищожават стареещите клетки и провеждат локализирано лечение.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x