fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

„Пусни и забрави“ – 4 крачки, които помагат да се преживее травмиращо събитие

Как да продължим напред, ако миналото не ни пуска? Всички ние сме имали сложни периоди и са ни се случвали травмиращи събития. Но от някои спомени не е толкова лесно да се избавим. Ние постоянно се връщаме към тях, например преди сън и те ни карат да чувстваме дискомфорт и тревожност. На практика съветът „Пусни и забрави“ не е толкова лесно да бъде реализиран. Но има няколко стъпки, които могат да ускорят преживяването на травмиращото събитие и да ни помогнат по-лесно да продължим напред.

Работа с емоционалните последствия

Всеки неприятен опит е свързан с отрицателни емоции. Първата крачка е да се анализира, откъде те са се появили. След травмиращото събитие на нас ни е сложно ясно да обясним, какво всъщност се е случило и защо. Ние превъртаме многократно всичко каквото се е случило и създаваме алтернативни варианти как по друг начин са можели да се развият събитията. Това ни въздейства отрицателно и ние се оказваме в омагьосания кръг на негативните емоции. За да го прекъснем, е важно да се опитаме да изразим всичките си мисли и чувства по друг начин. Най-лесният и може би най-ефикасният е да го направим собственоръчно на хартия.

Писмената практика ни позволява да отприщим всички свои преживявания и ни помага да очертаем ясните граници в нашето поведение. Разбира се, вие няма да се превърнете автоматично в спокоен човек, ако изпишете на хартия всичките си тревоги. Но със сигурност ще ви олекне, поне малко.

Потърсете полезните уроци

Някои ситуации се случват конкретно заради нашите действия. Възможно е, вие да не сте забелязали приближаващия проблем, рискували сте или не сте обърнали достатъчно внимание на важни фактори. В живота се случва абсолютно всичко. Преди да продължите напред, трябва да си признаете, каква точно роля сте изиграли в случилото се, за да не го повтаряте в бъдеще. Поемането на отговорност е важен момент от преодоляването на травмата. Ако го пропуснем, то ние не се учим от своите грешки и се обричаме на потенциална тревога заради срама, който вероятно ще се появява в най-уязвимите моменти.

Простете

След като вие сте разбрали какво се е случило не така както трябва, спомнете си кои други хора вероятно са се оказали под влиянието на неприятното събитие. Не се изолирайте. Ако сте решили, че вие повече не можете да се доверите на човека, заради когото се е случило събитието, прекъсването в отношенията с него е мъдро и рационално решение. Ако вие искате да продължите редовните си контакти с този човек, на вас ще ви се наложи да му простите. Без тази крачка вие още дълго време ще се връщате към конфликта и неприятните спомени.

Фокусирайте се в бъдещето

За да продължите напред, вие трябва да виждате своите ориентири. Когато ние не пускаме травмиращото събитие, то контролира нашите действия в настоящето. Отначало на нас може да ни е сложно да си поставяме бъдещи цели, но е важно да се започне да се действа, поне малко по малко. Започнете с краткосрочни планове, които не трябва да са твърде обременяващи. Разбира се, тревогата и стресът ще забавят вашите действия, но фокусът в бъдещето ще ви връща обратно към постигането на поставените цели.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x