fbpx
СаморазвитиеЧовекът

3 съвета от стоицизма как да преодоляваме страховете си

Страховете ни парализират и не ни позволяват да вървим към целите и мечтите си. Често те ни карат да действаме импулсивно и ни подтикват да поемем в грешната посока. От друга страна страхът е базова емоция, която възниква в ситуации, когато е заплашено биологичното или социалното ни съществуване. Той е насочен към източника на опасност, който може да бъде както реален, така и въображаем и се усеща като тревога, безпокойство и душевен смут. В такива ситуации от особена помощ могат да ни бъдат практиките на стоицизма, които могат да ни позволят да си разработим собствена тактика за борба със страховете си, базираща се на тяхното дефиниране и приемане.

Накратко, една от основите на стоицизма се състои в това, че самоограничението е пътят към вътрешното спокойствие и яснотата на съжденията ни. За да постигнем удовлетвореност, трябва да приемем настоящия момент в неговата цялост. Векове наред стоицизмът е вдъхновявал крале, президенти, писатели и бизнесмени – от Марк Аврелий до Теодор Рузвелт. Понякога принципите на стоицизма могат да ни се сторят доста странни, но използвайки ги, ние можем да открием ония инструменти, който действително да ни помагат да съхраняваме душевно спокойствие, даже в твърде екстремални ситуации. Ето три съвета от стоицизма, които могат да са ви полезни за справяне с една от най-естествените, но в същото време доста сковаващи емоции – страха.

Разберете от какво точно се страхувате и защо

Нашият мозък по подразбиране е настроен да преувеличава, когато става въпрос за бъдещето. Загубата предизвиква в нас по-силна емоционална реакция от победата. Именно затова ние ирационално възприемаме негативния резултат като по-значим и изискващ повече внимание. Психолозите наричат това явление негативно пристрастие (negativity bias).

Започвайки да се борим със страховете си, ние трябва да вземем предвид тази наша когнитивна особеност. Първата стъпка към освобождаването от страха е да разберем откъде всъщност той идва. Често не можем да се справим с безпокойството, защото не сме в състояние да си изясним чувствата, които ни владеят. Затова определянето на нашите мисли и емоции е важна стъпка към освобождаването от страха. Каквито плашещи и мрачни мисли да са ви в главата, просто ги запишете.

Представете си най-лошите сценарии

Следващата стъпка е да съставите списък с най-неприятните сценарии за развитие на събитията за всяка от тревогите, които ви измъчват. Тази практика в стоицизма се нарича негативна визуализация. След като сте предвидили възможните изходи от ситуацията, даже ако се случи и най-лошия вариант, това няма да ви изкара извън релси, тъй като вие сте го очаквали. Въпреки това, дори и да се случи най-лошото, не забравяйте, че винаги имате избор – можете да тръгнете в друга посока.

Помислете за всеки сценарий: какви обстоятелства ще го съпровождат и какво няма да зависи от вас в така разигралата се ситуация? Изгответе си план за действие за всеки възможен резултат, като си задавате важните стратегически въпроси. Например, в случай на най-неприятния изход, как ще можете да коригирате ситуацията и помислете към кого можете да се обърнете за помощ? Ще бъдете ли първият, който се сблъсква с подобен проблем или някой вече успешно е излязъл от подобна ситуация?

Запишете мислите, които ви идват на ум, и така ще се очертаят всички възможни за вас решения на вашите проблеми. Но разгледайте и онези решения, които не можете да приложите. Позволете си да не ограничавате своите мисли и така може би ще осъзнаете, че сте по-силни, отколкото ви се струва. Страховете ще изчезнат, а негативният сценарий може да се превърне във възможност за развитие.

Запазете яснота на ума, концентрация и твърдост на духа

Във времена на несигурност и неопределеност е лесно да потънете в потоците от лоши новини или непрекъснато да проверявате социалните мрежи. Но за да вземате балансирани решения, трябва да запазите спокойствие и концентрация. Вместо да губите време и енергия за превъртане на негативните събития, изразходвайте умствената си енергия за формиране на навици, които ще ви позволят да мислите по-спокойно и рационално. Например една здравословна пауза в ежедневната рутина ще ви помогне по-ефективно да решавате проблемите, възникващи пред вас, дори в периоди на криза.

В живота има твърде много неизвестни обстоятелства и само някои неща са под наш контрол, а другите не. Именно това стоиците определят като дихотомия на контрола и съветват да се концентрирате преди всичко върху това, което зависи от вас, а останалите обстоятелства трябва да приемем като предопределеност. Ето защо е толкова важно да поддържаме гъвкавост и да се опитваме да не разчитаме на един-единствен изход от нашата работа, като в същото време запазваме емпатия към хората, които работят рамо до рамо с нас.

И ако точно сега не сте сигурни за бъдещето си поради сложните жизнени обстоятелства около вас, най-добрият съвет е вместо да се опитвате да осмислите и да се вълнувате от ефектите на външните обстоятелства, независещи от вас, но влияещи върху вашия живот или бизнес, просто ги приемете. Стремете се да бъдете тук и сега, да се чувствате свързани със себе си и хората около вас, и да приемете факта , че всички ние сме уязвими и че сме зависими един от друг.

Известният частен инвеститор и автор на няколко книги за самоусъвършенстване, Тим Ферис, който е голям почитател на стоицизма препоръчва две упражнения, как за да тествате страховете си.

Представете си, че имате бизнес, който сте започнали с партньор. Вие сте вложили идеята, а партньорът – финансите. Работите заедно от една година, но с всеки изминал ден ви става все по-трудно, защото партньорът смята своя финансов принос за по-значим от вашия, не ви слуша, взема решения, с които вие не сте съгласни. Това все още не е фатално за каузата, но имате чувството, че скоро всичко ще се промени. Въпреки това, самата мисъл за откровен разговор или пък конфликт с партньора ви кара да се чувствате ужасно.

Упражнение едно. Представете си, че все пак сте предприели тази стъпка и сте говорили с партньора си. И страхът ви се е оправдал – разговорът е довел до конфликт. Сега започнете да обмисляте как можете да разрешите проблемите, които ще произтекат от този конфликт. Какво можете да направите, ако той се опита да ви изхвърли от бизнеса? Какво ще направите, ако той каже, че самият той напуска компанията и изисква да му върнете инвестициите? Към кого ще се обърнете за кредит? Какво ще правите, ако напуснете компанията? Ако си зададете тези конкретни въпроси и се опитате да намерите отговор на тях, а отговори обикновено се намират, на вас ви става ясно, че това, от което се страхувате, не е краят на света. Така дори ако разговорът прерастне в конфликт и трябва да си тръгнете, вероятно ще имате няколко решения на този проблем, за които просто трябва да положите усилия, за да ги осъществите.

Упражнение две. Представете си, че потенциалният конфликт с партньора ви лишава от волята ви толкова много, че решавате да не провеждате нужния разговор, а просто да продължите да работите и да живеете, игнорирайки очевидното. Сега погледнете към бъдещето. Какво ще се случи в резултат на вашето бездействие след шест месеца, след година, след две или десет? Шест месеца по-късно партньорът ви може, без да се консултира с вас, да вземе онова решение, което ще накара нещата да тръгнат надолу. След две години може да се окажете с губеща компания. След десет години тази обща кауза вече няма да съществува, но ще имате дългове, ще сте придобили синдрома на “сваления пилот”, изразяващ се в страх от започване на нов бизнес или проява на доверие към друг партньор.

За да си помогнете може да приложите тези две упражнения към вашите конкретни жизнени обстоятелства, предизвикващи във вас страх и безпокойство, за да преосмислите възможното развитие на ситуацията, но е важно да помните, че в реалния живот изборът винаги е ваш!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x