fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

В огледалото на лъжата: как да разберете, че ви лъжат в очите

Учени са установили един от важните сигнали, по който можете да определите, че събеседникът ви може би ви лъже. Да се лъже човек директно очи в очи е сложно. Някои хора са обсебени да лъжат без да ги е грижа, че ще ги хванат – за тях това не е проблем. Но за да се измисли правдоподобна лъжа, да бъде тя убедително изложена и постоянно човек да е в състояние да не се издаде, се изискват големи усилия. Съгласно проведено наскоро изследване, мозъкът е толкова зает с лъжата, че има голям риск тялото да издаде универсален „сигнал“, който да бъде разпознат от този който знае как да го открие. Резултатите от изследването на британски и холандски учени са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Подсказването

Този, който ви лъже в очите, най-вероятно копира вашите движения. И колкото е по-сложна лъжата, толкова това става по-забележимо, се казва в изследването.

Изследователите предлагат две възможни обяснения, които са свързани с когнитивното натоварване. Авторите отбелязват, че „лъжата, особено тази свързана с парични машинации, може да бъде доста по-сложна умствена задача, отколкото истината“.

Първата хипотеза се състои в това, че когато някой лъже, неговият мозък просто е толкова силно свързан със сценария на лъжата, че не може да контролира физическите действия на тялото. В резултат безсъзнателната част на мозъка на лъжеца, управляваща движенията, по подразбиране използва най-лесния начин от достъпните варианти на действие, а именно да имитира движенията на човека, когото той лъже.

Второто предположение се състои в това, че когнитивното натоварване лишава лъжеца от ресурси, които да са достатъчни за умна и ефективна стратегия. Когато някой лъже, неговото внимание е толкова фокусирано на реакцията на слушателя, че неосъзнато я повтаря.

Експериментите

Това явление се нарича „невербална координация“ и изследванията потвърждават . че това действително се случва, когато някой полага големи умствени усилия. Но тези изводи се базират на наблюденията на конкретни части на тялото и не дават изчерпателна представа за поведението на тялото като цяло. А изследвания, посветени на поведението и на двете страни в сценария на лъжата, са твърде малко.

Но така или иначе, както твърдят авторите, „невербалната координация е особено интересен признак за лъжата, тъй като нейното възникване зависи от автоматични процеси и следователно много по-трудно съзнателно се контролира.“

За да проследят „невербалната координация“, на участниците им прикрепяли на китките, главата и тялото датчици за движение. След това доброволците сядали по двойки един срещу друг, разделени от ниска маса.

В първия експеримент алгоритъм за динамичната промяна във времето е анализирал движенията на участниците при изпълнение на упражнения, по време на които един от участниците отначало е говорил истината, а след това – все по-усложняваща се лъжа. Във втория експеримент слушателите били инструктирани колко внимание да отделят за следене на движението на лицето на лъжеца.

Изследователите установили, че „невербалната координация се засилва, когато лъжата се усложнява“.

Освен това те констатирали, че на този процес „не е повлияла нито степента на внимание на анкетираните към невербалното поведение, нито степента на подозрителност на интервюиращия. Нашите резултатите се съгласуват с по-широкото предположение, че хората полагащи когнитивни усилия, разчитат на автоматизирани процеси, такива като мимикрията.“, обясняват учените.

Ефектът на огледалния образ

Съществува и трета възможна причина, заради която лъжецът копира поведението на събеседника си. Възможно е, той подсъзнателно да укрепва доверието на своите жертви, използвайки „ефекта на огледалния образ“.

Всеки, който е запознат с изкуството за убеждаване, му е известно, че „ефектът на огледалния образ“ , под който се подразбира копирането на действията на човека отсреща, предизвиква симпатия. В мозъка съществуват, така наречените „огледални неврони“, които положително реагират, когато някой имитира нашите действия. В резултат възниква така наречената „лимбична синхронност“. Съзнателното копиране на движенията на събеседника е призната и използвана техника при продажбите.

И така, как да определим, кога огледалният образ означава лъжа, а кога – опит да ни продадат нещо? Разбира се, едното на другото не пречи, тъй като лъжата е една от формите на убеждаване. В такъв случай може би най-разумната реакция е просто да се възприеме ефекта на огледалния образ като сигнал , че трябва да се проявява по-голямо внимание в дадения случай. Не е нужно автоматично да се вика „лъжец!“, когато някой вас ви копира. Просто мислено отстъпете малко назад и внимателно се вслушайте в това, което ви говори вашия събеседник.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x