fbpx
Наука и технологииТехнологии

Roll-Royce представи най-бързия в света електросамолет

Британската авиостроителна компания Roll-Royce представи прототип на едноместен електрически самолет с нулево ниво на емисии, който се очаква да стане най-бързия самолет в своя клас и ще може да развива скорост от 480 км/ч.

Както разказват в Roll-Royce новият електрически агрегат, който ще се използва в самолета, сега преминава изпитания на тестовата установка ionBird. Винтът на електросамолета се задвижва от три аксиални електродвигателя с мощност 750 кВт (1005 конски сили) и акумулаторен блок от 6000 клетки. Ефективността на силовия агрегат, както предполагат инженерите, ще бъде не по-малко от 90%. За сравнение състезателните автомобили от Формула 1 имат КПД около 50%.

Източник: Rolls-Royce Inc.©

За едно зареждане самолетът ще може да прелети около 320 километра (разстоянието между Лондон и Париж). За защита на клетките от прегряване на висока скорост е предвидена система за пряко охлаждане. Използвани са специални лопатки за намаляване нивото на шум на винта.

Летателният апарат е създаден в рамките на програмата на Roll-Royce за електрификация на авиотранспорта (ACCEL). Програмата се осъществява заедно с производителя на електродвигатели и контролери YASA и стартапа Electroflight при подкрепата на Института за аерокосмическия технологии (ati.org.uk) и Департамента за бизнес, енергетика и промишлени стратегии на Великобритания.

YASA (yasa.com) е водещ световен производител на аксиални електрически двигатели и контролери, както за автомобили, така и за летателни апарати. Използваните в проекта двигател и контролер имат едни от най-добрите показатели на мощност и въртящ момент за този тип електродвигатели. Частната компания е базирана в Оксфорд, сърцето на автомобилното производство във Великобритания.

Electroflight (electro-flight.com) е водеща компания в областта на технологичните и инженерни услуги, която доставя специални акумулаторни батерии за аерокосмическия сектор. Компанията, основана през 2011 г., сега е вече на челни места в електрификацията на авиацията, предоставяйки високоефективни решения за акумулаторни батерии и консултации по електрификация на някои от най-големите световни космически компании. В базирана в Глостършир, Electroflight работят водещи в индустрията инженери, дизайнери и специалисти по данни.

„Създаден е най-бързия в света напълно електрически самолет. Това не е нищо друго, освен революционна крачка в авиацията. Програмата ACCEL ще позволи да бъдат развивани и демонстрирани най-напредничавите технологии на Roll-Royce, които могат да играят фундаментална роля в глобалното преминаване към нисковъглеродна икономика.“ – казва директорът на Rolls-Royce Electrical Роб Уотсън.

Очаква се електросамолетът на Roll-Royce да постави първия световен рекорд през пролетта на 2020 година.

Източник: roll-royce.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x