fbpx
На фокусОбществотоПрирода и общество

Зависи ли успехът на екипа от личните качества? Не, казват в Google, но…

Гари Бърнесон , CEO на Korn Ferry , глобална консултантска компания, специализирала се в откриване и привличане на таланти за своите клиенти, коментира изводите от изследването на Google , стартирало през 2012 година под името „Проект Аристотел” , в което се твърди, че успехът на екипа не зависи от личностните качества и точно противоположните констатации на професорът по бизнес- психология Томас Чаморро-Премузич и психолога Дейв Уинсборо.

Съберете пет, осем, дванадесет или повече човека и вие трудно ще познаете колко ефективно те ще действат е екип. Колкото е по-голяма групата, толкова по-сложно става.
Това е като вечеря с група приятели. Къде да отидем? В италиански ресторант? Вегетариански? Стейк-хаус? Всеки си има своите предпочитания и да се определи общия знаменател е сложно.
Общият интерес е източник на жизнена енергия за екипа и само най-успешните компании знаят, как да го създадат.
Точно това искала да разбере компанията Google през 2012 година, когато се опитала да намери отговор, създавайки «Идеален екип». Експериментът се наричал «Проект Аристотел».

Ключовите характеристики на «по-ефективните екипи»

След няколко години на анализи на данни и анкетиране повече от 180 отдела в компанията, в Google не открили какъв тип хора ( т.е отделни личности ) са така важни за екипа.
«Ние имахме много данни, но никои от тях не показваха, че съчетаването на определен тип личности, навици и опит има някакво значение»- казва един от организаторите на проекта в интервю за The New York Times.
Вместо това изследователите намерили пет ключови характеристики в ефективните екипи:

  • Психологическа безопасност: всеки чувства в себе си правото да поеме определен риск и знае, че няма да го е срам за това и няма да го накажат;
  • Надеждност:всеки изпълнява качествено работата си в срок;
  • Структура и ясност: всички знаят какво да очакват. Техните очаквания трябва да бъдат високи, но достижими.
  • Значение: всеки осъзнава целите на своята работа ( финансова безопасност, издръжка на семейството, помощ на екипа в достигането на успех и т.н. )
  • Въздействие: всеки вижда, че резултатите от неговата работа действително допринасят за достигане на общите цели.

Не всички изследователи са съгласни

Въпреки че изводите на Google могат до някаква степен да са правилни, много изследователи ( извън пределите на лабораториите на Google) не са съгласни. Опирайки се на голямо количество научни изследвания, те утвърждават, че всичко е така, само точно наобратно. Те твърдят, че личността, а не навиците са определящия фактор за успеха на екипа.
Професорът по бизнес- психология в Колумбийския университет и автор на книгата « Защо така много некомпетентни личности стават лидери» Томас Чаморро-Премузич, заедно с бившия вицепрезидент на Hogan Assessment Systems психологът Дейв Уинсборо твърдят, че личността силно влияе на ролята на човека в екипа.
« Твърде често организациите са съсредоточени изключително на функционалната роля и се надяват, че добрата екипна работа ще се настрои сама по себе си» пишат Чаморро-Премузич и Уинсборо в статията си за Harvard Business Review. – « Ето защо даже най-скъпите професионални спортни отбори често не съответстват на нивото на индивидуалните таланти на всеки от играчите – заради отсъствието на психологическа синергия. Най-ефективният подход е ориентиран на личностните характеристики на участниците в екипа, а също така и на техните способности».
Едно изследване, проведено в Hogan Assessment Systems, предлага алтернативни изводи на тези на Google. Изследователите открили, че най-слабите екипи са силно ориентирани към прагматизъм, а в графата « изграждане на взаимотношения» фигурира нула.

Лявото и дясно полукълбо

Най-лесно е да се погледне на това от гледна точка на теорията за „лявото и дясно полукълбо”, която казва, че всеки има доминираща страна на мозъка ( лява или дясна ), и това определя личността, мислите и поведението на човека.
Казват, че хората с доминиращо дясно полукълбо са по-интуитивни , креативни, свободни в мисленето си и са способни да си сътрудничат и да общуват. Те са душата на компанията и жизнено важни за успеха на екипа.
Тези, при които доминира лявото полукълбо са по-логични, аналитични и обективни. В отличие от тези с развито дясно полукълбо, те са ориентирани на детайлите и фактите. Предпочитат да оперират с числа и думи. Те са по-прагматични.

Защо прагматизмът рядко бива желана черта на характера

На работещите в областта на медицината, възможно, не им нужна висока креативност ( като при хората с доминиращо дясно полукълбо). Но във всички сфери на бизнеса при създаване на екип, EQ ( емоционалният интелект ) има значително по-голямо значение от IQ ( коефициента на интелигентност ).
EQ, който отразява и укрепва навиците на човек с развито дясно полукълбо, повишава самосъзнанието и смирението. Това е много по-изгодно за екипа, независимо от състава на навиците.
Имайте предвид, че прагматизма, не е задължително лошо нещо, но той може да доведе до линейно мислене. Техническите навици са важни на ранните етапи на кариерата , но колкото се повишава вашия ранг, толкова по-малко са изискванията и толкова повече са нужни навиците на тези с развито дясно полукълбо, за да строят конструктивни и мотивиращи взаимоотношения с околните.
С други думи, лявото полукълбо помага на човек да получи работа, а дясното да се развива.

Добрите новини

Хората не е задължително да принадлежат само към единия тип. Прагматичните черти наред с навиците на изграждане на взаимоотношения могат да увеличат вашата ценност за екипа. Така, независимо от това какво полукълбо доминира, може да развивате характеристиките на двата типа .

Ако при вас доминира дясното полукълбо:

• Развивайте стратегическото си мислене. Нужно е да знаете и да разбирате какво движи компанията към успеха;
• Бъдете известни с нещо. Имате сериозен опит в съответните области (напр. научна експертиза, високоспециализирани знания , такива като данъчно право или в областта на сливанията и поглъщанията ), то активно ги усъвършенствайте!
• Практикувайте се в решения на сложни задачи. Това е особено полезно за тези хитри въпроси на събеседванията, с които се слави Google.Използвайте навиците на линейното мислене в свой интерес, задълбочавайки се в проблемите.

Ако при вас доминира лявото полукълбо:

• Развивайте гъвкавост в своето мислене. Вместо по подразбиране да се придържате към «проверените от времето» подходи, опитвайте се да използвате различни варианти и нови идеи.
• Намерете радост в двусмислеността. Учете се да се справяте с неопределеността и вземайте решения без да имате достатъчно информация.
• Проверявайте своите навици на социално лидерство. Кога за последен път вие сте мотивирали околните или по-близко сте контактували с колегите от екипа? Може да стигнете до извода, че това ви харесва.

Екипът – това не са само хора, седящи в една стая или обединени със Skype. Ако вие „внимателно се вгледате в огледалото” и осъзнаете своите силни страни, то ще успеете да въведете в своя екип значителни подобрения, а и в компанията като цяло.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x