fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

В бъдеще ще са важни не специфичните знания и умения, а начина на мислене

Ние сме свикнали да смятаме, че високото ниво на квалификация означава ръст на доверието към нас на работното място, кариера и висок доход. Различният начин на мислене досега не се възприемаше много сериозно. Но в бъдеще всичко може да се промени. Широтата на перспективното мислене и способността да се обединяват общоизвестните области на знания и опит (областта на универсалите) вероятно ще бъдат поне толкова, ако и не по-ценни, от опита и способността да се използват самите тези знания и умения в конкретни области (областта на специалистите).

Бързото развитие на технологиите в съчетание с повишената неопределеност правят кариерната логика от миналото контрапродуктивна в бъдеще. По-просто казано, светът се промени, но нашата философия на развитие на уменията остана както в миналото.

Днес ситуацията изисква способност да се вземат решения в нееднозначни и лошо структурирани ситуации и в контексти, които предизвикват безпокойство при повечето хора.

Помислете си за някои модни думи, които са били характерни за бизнес препоръките в последните 40-50 години: базова компетентност, уникални умения, сериозен опит. По-рано ключът към успеха беше специализацията, която позволяваше да се расте по кариерната стълбица.

Не беше достатъчно да си лекар, трябваше да се вземе специалност, да речем в кардиологията. Но не беше достатъчно да си кардиолог, трябваше да се специализира, ако е възможно като кардиохирург. И това не беше само в медицината. Подобно беше положението в почти всички професии.

Идеята беше ясна. Да се концентрираш над развитието на уменията си, за да може да се издигаш по кариерната стълбица и естествено да печелиш повече пари. Този подход работеше почти безотказно. Много от сегашните лидери са достигнали своя успех именно благодарение на специализацията.

Бъдещето принадлежи на универсалите

Но миналото невинаги гарантира успехи в бъдеще. Махалото между дълбочината и ширината твърде силно се беше преместило в полза на дълбочината.

Често казват, че „за човека с чук в ръката всичко наоколо изглежда като гвоздеи“. Но какво ще се случи с човек, ако той притежава чук, отвертка и гаечен ключ? Може ли той или тя да забележат тънкия процеп, който предполага използването на отверка? Възможно ли е да се разгледа формата на плоската горна част? Кръг ли е или шестоъгълник? Може би гаечният ключ ще се окаже по-ефективния инструмент? И въобще, наличието на тези всички инструменти може би ще помогнат за по-доброто разбиране на проблема.

Това не означава, че сериозният опит е безполезен. Чукът винаги може да се окаже полезен. Просто нашият свят се променя толкова бързо, че когато се разполага с повече инструменти, това помага по-добре да се ориентираш в неопределеността. В съвременния свят е важно да си гъвкав.

Какво означава да си универсал?

Как да постигнем това? Отначало е важно да се смали мащаба и да се отдели повече внимание на контекстта, в който се вземат решенията.

Прочетете цялата статия, а не само раздела, който касае вашата област. Вашият основен фокус са нефта и газа? Изучете динамиката, влияеща в търговията на дребно. Вие сте професионалист в областта на финансите? Защо да не прочетете книга по маркетинг? Мислете по-широко, отколкото сте свикнали.

Другата стратегия се състои в това, да размишлявате върху това , как на пръв поглед несвързани събития могат да си влияят едно на друго, което хората със системно мислене правят по естествен начин. Изучете взаимовръзките между различните отрасли и си представете как промените в един от тях ще наруши работата на другия.

Тъй като универсалите имат под ръка голям набор от инструменти, те могат динамично да променят и коригират своите действия според развитието на ситуацията. Помислете си, колко бързо света се промени с развитието на интернет и технологиите за безжично предаване на данните. Джеф Безос не беше специалист в търговията на дребно, но той побеждаваше и побеждава своите конкуренти. Той беше новак в търговията на дребно, но бележеше успехи благодарение на умението си да се адаптира и да използва новите възможности.

Кариерният успех на универсалите

Много от перспективните компании търсят днес универсали. Това е важно за големи структури, като Google например, където служителите преминават от екип в екип и от роля в роля.

Лиза Стерн Хейс, един от най-добрите специалисти по подбор на персонала в Google, разказва в своя подкаст, че компанията цени тези, които са способни да решават проблеми, хората, притежаващи „общи когнитивни способности“, а не свързани с определени роли.

„Помислете си, колко бързо се разви Google – казва тя – Ако вие просто наемате някого за определена работа, а след това компанията се нуждае в промени, вие трябва да сте уверени, че този човек ще ви е нужен и в бъдеще“.

Ако вие сте сравнително нов на пазара на труда, съветът е да управлявате своята кариера, получавайки различни географски и функционални възможности. Аналитичните способности, които вие ще развиете (например, базовите статистически навици и критично мислене) по време на този процес, ще ви бъдат много по-полезни при конкурирането с тези, които повече са съсредоточени на предметно-ориентираните навици.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x