fbpx
Изкуствен интелектНа фокусПрогнози и тенденцииТехнологии

Отворени технологии и надпревара в областта на ИИ: какво очаква Марк Зукърбърг от 2024 г.

В края на всяка календарна година публикуваме прогнозите за следващата година на някои от най-влиятелните личности на нашето време. Днес се спираме на някои от прогнозите и плановете за 2024 г. и близкото бъдеще на основателя на Facebook и главен изпълнителен директор на Meta  Марк Зукърбърг.  Той смята, че изкуственият интелект през следващите години ще бъде водеща технологична тенденция, която ще революционизира много индустрии например такива като медицината, биологията, образованието.

Развитието на технологиите за изкуствен интелект и конкуренцията с ChatGPT и другите големи езикови модели

Марк Зукърбърг, съосновател и главен изпълнителен директор на Meta, през есента на 2023 г. заяви, че компанията ще увеличи набирането на инженери, работещи в областта на изкуствения интелект. Тази индустрия ще бъде основният инвестиционен приоритет на компанията през 2024 г. През септември 2023 г. Meta вече стартира Meta AI, разговорен чатбот, който позволява на потребителите да намират информация и да генерират изображения. Това е опит да се конкурира с OpenAI и неговия популярен продукт ChatGPT на фона на технологичния бум на ИИ.

През лятото на 2023 г. компанията на Зукърбърг също така обяви, че нейният нов „голям езиков модел“ Llama 2 ще бъде достъпен за безплатно използване от частни изследователи и предприемачи. Llama 2 е сложен алгоритъм, обучен върху милиарди думи, взети от публичния Интернет. Разходите през 2024 г. се очакват да бъдат между 94 и 99 милиарда долара, а крайните разходи през 2023 г. ще възлязат между 87 и 89 милиарда долара.

Подходът на Зукърбърг към надпреварата с ИИ се различава от този на колегите му от другите големи технологични компании. В по-голямата си част той представя изследвания си и големия си езиков модел за безплатно използване от разработчици. Той е убеден, че отворената стратегия ще помогне за по-бързото подобряване на технологията.

Фокус върху технологиите за виртуална реалност и навлизането им на китайския пазар

Компанията на Зукърбърг ще продължи да инвестира в проекти за виртуална реалност (VR) през 2024 г. Подразделението Reality Labs, което се занимава с тях, е загубило $3,7 млрд. през третото тримесечие на годината, а приходите са намалели с 26%. Въпреки че популяризирането на VR и метавселената продължава да изтощава бюджета на компанията на Зукърбърг, той продължава да твърди, че виртуалната реалност е „основен дългосрочен фокус“ на компанията му.

Например, 14 години след като офисът на социалната мрежа Facebook беше затворен в Китай, компанията на Зукърбърг планира да се върне там и ще се стреми да привлича местните потребители към VR технологиите, но не и към платформите на социални мрежи на Мета.

Наемане на персонал вместо нови масови съкращения

През 2024 г. компанията на Зукърбърг вече няма да съкращава масово служители, а напротив, планира да наема нови специалисти, преди всичко в областта на ИИ. Според милиардера 2023 година , е била „годината на ефективността“, тъй като компанията е опростила системата си за управление, намалила е разходите си за инфраструктура и е уволнила в четири етапа общо над десет хиляди човека от ноември 2022 г. до май 2023 г.

Тези съкращения дойдоха след труден период за бизнеса на Зукърбърг. Растежът на потребителите беше бавен и конкуренцията от нови приложения като TikTok нарасна значително. Компанията също така беше засегната от общите проблеми в индустрията на дигиталната реклама, особено след новите правила за поверителност от Apple и забавянето на пазара за електронна търговия.

Системи с ИИ за изследвания в областта на клетъчната биология

Според Зукърбърг през 2024 г. ще се открият „невероятни възможности за използването на ИИ за ускоряване напредъка на изследванията финансирани от CZI“. През 2016 г Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан стартираха CZI (Chan Zuckerberg Initiative)., организация, която помага на учени и финансира техните изследвания в борбата с най-различни заболявания. CZI създаде инструменти с отворен код, които помагат на учените да изследват различни проблеми и да коментират получените резултати.

Зукърбърг смята, че за да се постигне прогрес, трябва по-добре да се да разберат основите на клетъчната биология:

„Как можете да коригирате код, ако не можете да разгледате всичките му редове? Ние искаме да предоставим на учените способността да проникнат в кода на нашето тяло, което изисква нови инструменти за наблюдение, измерване и анализ на процесите, които поддържат здравето, и грешките, които причиняват болестите. Сега изграждаме високопроизводителна изчислителна система с изкуствен интелект за прогнозиране на моделите на здравите и болни човешки клетки. Следващата стъпка към нашата цел е да помогнем да се сложи край на болестите, такива каквито ги познаваме.“

Компютърната система с ИИ Biohub, върху която CZI ще продължи да работи през 2024 г., ще се използва за обучение на модели, описващи клетъчните системи въз основа на съществуващите данни. Веднъж стартиран, той ще се превърне в един от най-големите инструменти за научни изследвания с нестопанска цел. Учените ще могат да използват моделите, за да виждат как клетките реагират на дадена инфекция.

Грантове за обучение на деца и младежи

В допълнение към клетъчните изследвания, CZI се занимава и с въпросите на образованието. Организацията се стреми да помага на деца и млади хора да отключат своя потенциал, независимо от това къде живеят, но в последните години се изправи пред сериозни предизвикателства, свързани с ефективността на своята дейност.

През 2024 г. CZI ще тества нови начини за разпределяне на грантове и също така ще проучи възможностите на ИИ за подобряване на качеството на образованието. В свое писмо Зукърбърг и съпругата му споделиха, че в момента много от ресурсите и инструментите, поддържани от компанията, не достигат до ученици и учители и затова трябва да се вземат решителни мерки за подобряване ефективността на различните програми.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x