fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Видеосистема с изкуствен интелект помага за намирането на грешки в производството

Контролът на качеството е важна част от производството и особено , когато става въпрос за дискретна електроника, където има прекалено много елементи за да може човек да ги проследи и провери. Тук на помощ идва изкуственият интелект и машинното обучение.

Компаниите Foxconn и HPE използват алгоритъм, който намира грешки в производството и автоматизира контрола на качеството. Системата е била разработена от компанията Realmetrics, занимаваща се с анализ на видеоинформация. „Тя винаги е активна и проверява без почивка” – казва Стив Фирн, главен специалист по технологиите в HPE.

Машините обезпечават точност и контрол, и на тях винаги можеш да разчиташ за разлика от служителите в отдела за контрол на качеството . Например, на тях може да им се прииска да свършат работния си ден по-рано, за да се „върнат вкъщи при семейството си по-бързо”. На изложението в Женева Фирн показал слайд с ракетата SpaceX и казал:”Важното е контрола на качеството да е проведен правилно. В противен случай ще има голям взрив и много викове”. Рисковете са високи, а хората са ненадеждни, смята той. „Продуктите стават все по-малки и разнообразни, а това означава, че се повишават изискванията към точността” – коментира Фирн.

Умните алгоритми се използват в завода на Foxcorn, намиращ се в чешкия град Кутна-Гора. 50-60% от произвежданите там сървъри се отправят към потребителите 24 часа след тяхното производство.

„Производството преди го следяха хора, а те пропускат много.” – казва Джон Галагър, оперативен мениджър във Foxcorn. – “Новата система проследява брака, преди това да доведе до задържане на доставките. Когато ние кажем на клиента си, че той ще получи във вторник своята поръчка, той я получава точно в този ден”.

Над конвейрите в завода в Кутна-Гора са поставени мобилни камери, които изучават всеки продукт от всички ъгли. Камерите работят в 2D-режим, защото Faxconn все още нямат необходимост от 3D-режим.

Алгоритмите се обучават в облак и практикуват своите знания на мястото на производство. Съобщения за всякакви отклонения (повреди или отсъстващи детайли, странични обекти, неправилни настройки) се предават на служител, отговарящ за контрола на качеството.

При използването на тази система нищо не се губи. „ Сега ние проследяваме всички настройки и всяка грешка, подобрявайки по този начин процеса на производство”. – казва Фирн.

Foxconn планират да въведат такава видеопроверка на индивидуалните етапи на сглобяване, за да избегнат грешките на по-ранните етапи на производство. “Фактически ние ще имаме поетапен анализ, което ще изключва необходимостта от финална проверка” – обяснява Галагър

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x