Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Учени са определили природния фактор, намалящ най-много разпространението на Covid-19

Американски и френски учени са установили, че в летните месеци разпространението на Covid-19 намалява заради разрушителното въздействие върху коронавируса на ултравиолетовите лъчи. В същото време сезонното влияние на слънчевото излъчване е сравнително слабо в сравнение с факторите за социална безопасност. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учени, политици и здравни работници се стремят да определят до каква степен Covid-19 може да стане сезонно заболяване. От изясняването на този аспект зависи и стратегията за реакция на пандемията.

Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара заедно с колеги от Харвардския университет и френския Университет Пари-Сакле, са използвали набор от статистически методи, за да анализират, как четири променливи, а именно ултравиолетовото (УВ) излъчване, температурата, влажността и валежите корелират с ежедневния ръст на случаите от Covid-19, тоест с показателя на това колко бързо се разпространява заболяването в един или друг регион.

„Ние взехме множество различни масиви от данни от статистически агенции в различни страни и ги съгласувахме , за да създадем глобален набор от данни, състоящ се от повече от 3000 пространствени единици. – казва пред прес-релийза на Калифорнийския университет водещия автор на изследването Тама Карлетън от Колежа по екологични науки и мениджмънт към университета.

Изследователите са оценили времето на задържане на промените на климатичните условия и зарегистрираните случаи на Covid-19, отчитайки инкубационния период на вируса, а също така допълнителните забавяния заради тестирането.

Изследователите са открили доказателства, че УВ-излъчването в слънчевата светлина намалява предаването на Covid-19, но незначително. Например, темпът на среднодневното нарастване на заболелите от Covid-19 в Лос Анджелис през юни е бил с 12%, докато през май- 13%.


Моделът показал, че в северните райони с умерен климат за периода от януари до юни темповете на нарастване трябва да намалеят със 7,4%, а до декември да нараснат със 7,8%. В южното полукълбо, съответно картината би трябвало да бъде обратната.
При това, учените смятат, че УВ-излъчване е основния природен фактор, който влияе на разпространението на вирусната инфекция.

„Родствените видове коронавируси, такива като SARS-СoV през 2003 година и MERS-СoV през 2012 година също са били слабо свързани с температурата и влажността, но са били чувствителни към УВ-излъчване“ – обяснява Карл Менг, икономист-еколог от Калифорнийския университет в Санта Барбара и участник в изследването.

Зад влиянието на УВ-лъчението върху разпространението на Covid-19 стоят няколко фактора. Първият е биологичен. Ултравиолетът разрушава нуклеиновите киселини, които вирусът използва за кодиране на генетичната информация. Другият фактор е поведенчески. Лятото, когато е слънчево, хората излизат по-често навън, което прави вирусът по-уязвим.

Участващият в изследването научен сътрудник от Харвард Джонатан Проктър, смята, че УВ-излъчване може да деактивира вируса в процеса на неговото предаване, например, когато се намира във въздуха или на открита повърхност.

„Така както, ултравиолетовото излъчване може да разруши нашата собствена ДНК, ако ние не използваме средства за защита от слънцето, така той може да повреди и вируса, причиняващ Covid-19“ – отбелязва Проктър.

По мнението на авторите сезонното влияние на ултравиолетовото излъчване за предаване на болестта съществува, но като цяло то не е голямо в сравнение с ефективността на мерките за социално дистанциране.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x