fbpx
Наука и технологииТехнологии

Висящите градини на мегаполисите: 5 небостъргача от бъдещето

Едно от чудесата на света – висящите градини на Семирамида – започва да става реалност в много градове на планетата. В бъдеще, поне така се надяват архитектите, в мегаполисите ще има много повече високи сгради, по чиито „зелени” фасади ще има огромни вертикални градини, вместо студените и понякога безлични стъклени небостъргачи.

Ето едни от най-интересните проекти за вертикални градини, които вече са осъществени или се планира да бъдат реализирани.

Сингапур – „Зеленото сърце”

Сред високите сгради в Сингапур се откроява необикновен комплекс от здания. Той носи името Marine Оne и представлява небостъргачи, съединени с вертикални градини.

Проектът с градина на много нива е получил името „Зелено сърце” и се реализира от британското архитектурно бюро Gustafson Porter. На площ приблизително 13 000 кв. м са разположени градини, водопади и езера . Намирайки се там човек ще загубва усещането си, че е в делови център.

Строителството на комплекса от кули Marina One, в който се намира „Зелено сърце”, е започнал през 2012 година. Той се състои от две 30-етажни офисни здания и две 34-етажни жилищни сгради. На най-долното ниво сред зеленината хармонично ще са разположени търговски площи.

По данни на международната консултантска компания за недвижими имоти CBRE , цената на 4-стаен апартамент е около 6 млн. сингапурски долара или приблизително 4,3 млн. щатски долара.

Италия –„Вертикалната гора”

Проект за висящи градини е разработен и осъществен в Милано от архитектурното бюро Boeri Studio. Комплексът Bosco Verticale ( на италиански – вертикална гора), състоящ се от две жилищни сгради , съответно едната с 18 етажа (76 метра) и втората с 26 етажа (110 метра), е построен за пет години и въведен в експлоатация през 2014 година в района на Милано Порта Нова. Стойността на проекта се оценява на 87,5 млн. долара. Цената на апартамент с две спални е около 1,3 млн. щатски долара.

На цялата външна площ на терасите растат 900 дървета с височина 3, 6 или 9 метра, а също така 2000 храста, много цветя, като общо там има около 90 вида различни растения.Всичките те са засадени, отчитайки колко често попада слънчевата светлина на различни части от фасадата.

Вертикалната гора помага за създаването на благоприятен микроклимат в жилищните сгради, а също така овлажнява въздуха, поглъща въглеродния диоксид и праха , произвежда кислород и просто радва окото. За осъществяване на проекта на архитектите, освен всичко друго , им се наложило да проектират и специална система за поливане.

Комплексът Bosco Verticale в Милано

Общата площ на сградите е 40 000 квадратни метра, като зелените тераси заемат около 9000 квадратни метра. В комплекса се намира и 11-етажна офисна сграда, но по нейните фасади няма зеленина.

Южна Корея  – „Небесната ферма”

Известен е проблемът с пренаселеността и с доставката на хранителни продукти в мегаполисите. В Южна Корея ще се опитат да решат и двата проблема едновременно, построявайки 70-етажна ферма направо в града. Освен, че ефективно ще се използва пространството, това ще е оригинално и красиво.

Проектът е под името Urban Skyfarm ( Урбанистична небесна ферма) . Донякъде тя напомня за зелените небостъргачи в Милано, с правоъгълните си фасади, на които растат дървета, а основата е боядисана в бяло, но формата на сградата е принципиално различна. Архитектите от бюрото Aprilli са приели концепцията, че най-подходяща е формата на дърво.

Предполага се, че в сградата ще се търгува с плодове и зеленчуци, отгледани на място, тъй като клоните на „дървото” представляват растениевъдни градини. За да получават растенията повече слънчева светлина и свеж въздух, тях ще ги засаждат на горните „клони” на сградата, всеки, от които побира около 60-70 тераси. В тъмната част на деня нужните условия ще се поддържат със светодиодно осветление. В долната част на сградата ще има сенчеста територия за отдих.

Проектът Urban Skyfarm

Общата площ на сградата ще е 144 хиляди квадратни метра, от които 44 хиляди кв.м. ще заемат растенията, посадени отвън на „листата” на сградата и още 28 хиляди кв.м., посадените във вътрешната част. В най-горната част на сградата на площ от 3,2 хиляди кв.м ще са монтирани слънчеви панели.

Въпреки че проектът е спечелил няколко престижни архитектурни премии, срокът за неговата реализация и стойността му все още не са известни.

Австралия – One Central Park

Най-високите, построени вече, висящи градини се намират в Сидней. Комплексът от здания под името One Central Park е построен през 2014 година от френското архитектурно бюро Jean Nouvel.

Той се състои от две жилищни сгради, като едната е 34-етажна (116 метра), а втората – 12-етажна (64,5 метра). Половината от външните площи на сградите са покрити със зеленина. В комплекса има 634 апартамента и 16 000 кв.м търговски площи.

Между сградите виси огромно огледало, което отразява слънчевата светлина за да може тя да достига до тъмните части на комплекса.

One Central Park в Сидней

Както и в другите примери, издигащият се над града “зелен” небостъргач освежава града зрително, а растенията подобряват екологичната ситуация.

Стойността на проекта е 325 млн. австралийски долара ( около 230 млн. щатски долара ) и строителството му е отнело четири години.

Китай – „Градските дървета”

Архитектурното бюро Vincent Callebaut е тръгнало с различна концепция. Вместо да проектира отделни еко-небостъргачи, които да украсяват даден град, те планират построяването на цяла танцуваща гора от „зелени” сгради.

Проектът е получил името Citytrees (в превод градски дървета) и се планира да се осъществи в Янчджоу, Китай. Авторите предлагат да се построи комплекс от 24 „усукани” кули с различна форма. Всичките напомнят на спиралата на ДНК, което от една страна изразява идеята за преплитането на човека с природата, а от друга – местната философия за хармония, динамика и живот.

Проектът Citytrees

Фасадите естествено ще бъдат покрити със зеленина. В комплекса ще има както жилищни, така и офис сгради. Предполага се, зданията ще генерират повече енергия, отколкото ще изразходват, благодарение на възобновяемите източници на енергия. Освен това, авторите на проекта разчитат, че небостъргачите ще отговарят на всички критерии за опазване на околната среда, в това число и с автономната си система за преработване на отпадъците.

Проектът е създаден през 2013 година, но неговата реализация още не е започнала. В основата на този проект стои друг проект на бюрото – небостъргачът Tao Zhu Yin Yuan в Тайпе. Той се намира съвсем близо до известния небостъргач „Тайпе 101”, една от най-високите сгради в света. Tao Zhu Yuan е също така „усукан” и има зелени фасади. Проектът е носител на престижната награда на German Design Winner за 2018 година.

Tao Zhu Yin Yuan в Тайпе

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x