fbpx
Прогнози и тенденции

„Може би чак до безсмъртие“: как ще променят живота ни в бъдеще нанотехнологиите?

В контекстта на хипотетичната към средата на века технологична сингулярност един от най-интересните въпроси е как ще се развият нанотехнологиите. Ако човек успее да създаде „умни“ ботове, с размерите на атом и да ги контролира, той ще може да се радва не само на отлично здраве, но и ще получи неизчерпаем източник на енергия и други жизненоважни ресурси.

Способността да се манипулира материята във все по-малки мащаби ще позволи на хората да създават материали на атомно или дори квантово ниво, което ще доведе до нова ера в ИТ и медицината. Става въпрос за така наречените нанотехнологии, които се развиват много бързо, тъй като имат огромен набор от потенциални приложения. През 2010 г. стойността на сектора на нанотехнологиите и наноматериалите се оценяваше на 15,7 млрд. долара, а според прогнозата до 2024 г. тази сума ще нарасне до 125 млрд. долара (т.е. ръст от 57% годишно). В бъдеще наноботовете ще могат директно да взаимодействат с ДНК и вируси, което ще създаде революционни нови терапии, даващи възможност за “коригиране” човешката генетика, когато е необходимо, да убиват вируси и да се противопоставят на клетъчния разпад. Следователно такива технологии могат не само да лекуват, но и да удължават живота.

Ученът и футурист Матю Уилямс в своята колона за interestingengineering.com. разказва в контекстта на технологичната сингулярност за това как нанотехнологиите ще се развиват през следващите години.

Наноботовете ще ни направят по-здрави и ще коригират гените ни

Още през 1959 г. известният физик-теоретик Ричард Фейнман е предположил, че наномашините могат да се използват за създаване на същите машини, но с още по -малки размер – примерно от няколко пикометра (10⁻¹² метра) в диаметър. С други думи, те може да не са по-големи от атом, но в същото време да са управляеми.

„Някои футуристи смятат, че напредъкът в нанотехнологиите в медицината в крайна сметка ще доведе до ера на „клинично безсмъртие.“, пише Уилямс.

Уилямс посочва, че в свои тогавашни лекции, посветени на нанотехнологиите, Фейнман е прогнозирал, че миниатюрни „ремонтни“ машини ще бъдат създавани във формата на таблетки и в момента, когато ги изпиеш, вече ще си излекуван.

В книгата си „Машини на сътворението“ (1986) Ерик Дрекслер пише, че ще бъдат създадени медицински наномашини, които да могат да работят в клетките на човешкото тяло. Той също така се е осмелил да предположи, че са възможни биологични машини, конструирани от клетки, които биха могли да възстановят живите тъкани и дори ДНК вериги.

През 2005 г. известният футурист и учен Рей Курцвайл е предположил, че медицината ще се развие до такава степен, че хората ще могат да удължат живота си … до безкрайност, отваряйки ерата на „пост-безсмъртието“. Разбира се, в това е трудно да се повярва, но въпреки това, Курцвайл вярва, че е възможна соматична генна терапия, при която повредени или дефектни нишки на ДНК да бъдат възстановявани, като се използват специално синтезирани гени.

Днес вече се предлагат медицински изделия с размер 1 мм, които позволяват да се води целенасочена борба с раковите клетки или ХИВ, разработен е метод за редактиране на геноми – CRISPR, а биопечатът помага за „отпечатването“ на здрави органи. Всичко това говори за развитието на генното инженерство, от което се интересуват много BigTech компании и дори правителства. Така през 2013 г. Google обяви партньорство с изследователска компания, занимаваща се с проблемите на остаряването – Calico Life Sciences LLC. По -късно към проекта се присъединиха Bulletproof и Human Longevity Inc., както и Институтът по здравеопазване на Силициевата долина. През същата година Европейската комисия стартира проекта „Човешки мозък“, а администрацията на Обама стартира инициативата „Изследвания на мозъка посредством развитието на иновативни невротехнологии“ (BRAIN) за развитие на невронауката и изкуствения интелект. През 2014 г. инвеститори от Силициевата долина и множество изследователски институти учредиха наградата Palo Alto Longevity Prize, за разработването на методи за лечение, удължаващи живота.

„След като тези технологии се превърнат в основата на медицината, продължителността на живота ще се увеличи значително“, сигурен е Уилямс.

Как ще се развият нанотехнологиите: два сценария

Матю Уилямс вярва, че тук са възможни два сценария – „плавно излитане“ и „стремително излитане“. В първия случай технологиите ще се развиват постепенно, не всички наведнъж. Във втория ще настъпи интелектуален бум и човечеството ще направи своеобразен квантов скок в областта на нанотехнологиите.

“Сценарият за” меко излитане” предполага усъвършенстване на средствата против стареене, които постепенно ще увеличават продължителността на живот. В този сценарий не очаквам напредъкът в областта на изкуствения интелект (ИИ) да доведе до неконтролируеми промени, тъй като наномашините ще се контролират от хората, а не от ИИ”, казва авторът. … “Не е факт, че пробивът в квантовите изчисления и развитието на свръхинтелигентен ИИ ще допринесе за развитието на нанотехнологиите, тъй като подходящата инфраструктура за това все още не е създадена.”

Ако и когато човечеството може да реализира състоянието на „свръхинтелигентност“ – било то чрез създаването на изкуствен интелект или невронно увеличаване, или чрез двете наведнъж, то всички форми на изследвания и развитие ще претърпят огромна промяна. Цели градове и държави ще бъдат контролирани от сложни невронни мрежи. Човечеството ще има огромна полза от това, особено що се отнася до използването на ресурси. Благодарение на силно развития изкуствен интелект енергетиката, транспорта, потреблението на вода, управлението на отпадъците и т.н. ще бъдат контролирани от ИИ. В този случай хората ще могат да насочат своите усилия за усъвършенствания в други области, например микроелектрониката. Именно това може да се случи при втория сценарий.

Какви други ползи ще донесат нанотехнологиите?

Според Уилямс ползите могат да бъдат следните:

Край на дефицита: Очаква се, че способността да се променят елементи и съединения в клетъчен, атомен и дори субатомен мащаб да доведе до ера на изобилие. Много преди появата на “цивилизацията”, една от основите на човешката икономика винаги е бил дефицитът. Колкото по-оскъден е ресурсът и колкото повече труд е необходим за производството на даден предмет, толкова повече той се оценява. Но в епоха, когато благородни метали и други ценни стоки могат да бъдат синтезирани от подръчни материали, енергията може да се генерира безкрайно от възобновяеми източници, а храната и водата могат да се създават от „въздуха“, ситуацията ще се промени драстично.

Продължителност на живот: Възможността за удължаване на живота за неопределено време с помощта на лекарства против стареене, подмяна на органи, терапия със стволови клетки, медицински устройства и невронно натоварване ще доведе до появата на първите „безсмъртни“. Способността да продължите да живеете и да обърнете времето и остаряването „назад“, ще означава, че хората могат да останат здрави и активни за неопределено време.

Постхуманизъм: Способността да преодолява биологията и безкрайно да се усъвършенстваме също може да доведе до това, което обикновено се нарича „трансхуманна ера“. Този термин се отнася до процеса, чрез който хората ще започнат да преминават към по-висша форма на живот, заменяйки или увеличавайки своите физически тела със синтетични.

„В допълнение към това преходно състояние има и следващо, което се нарича „постхуманизъм“. В този контекст то се отнася до състояние, когато човечеството няма да бъде сковавано от някакви физически или биологични ограничения и ще съществува в различни форми, които ще му позволяват да изследва Вселената, да живее в симулирани реалности и да заселва други пространства, където има изобилие на енергия. “, – резюмира ученият.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x