Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Учени са открили причината за опасното въздействие на алкохола

Международен екип от учени от Германия и САЩ е установил, че етанолът блокира в клетките освобождаването на норадреналин, химическо вещество, стимулиращо мозъчните вериги, отговарящи за вниманието. Като резултат човек става разсеян и губи своята бдителност. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Nature Communications.

Изследователи от Центъра по медицински науки към Тексаския университет в Сан Антонио заедно с колеги от Медицинското училище към Университета Джон Хопкинс и Университета в Хайделберг, Германия са изучили промените, протичащи в мозъка на мишки при употреба на алкохол. За тази цел те са използвали един от най-новите методи, позволяващ провеждането на изследвания на живи животни в режим на реално време, а именно двуфотонната визуализация.

Изследователите са установили, че етанолът блокира в клетките на мозъка отделянето на норадреналин, който се явява невромедиатор, осигуряващ химическото предаване на нервните импулси към синапсите на централната и периферната нервни системи. По мнението на учените това обяснява защо хората в състояние на алкохолно опиянение изпитват трудности с вниманието и губят своята бдителност.

„Когато ние искаме да се концентрираме над нещо или проявяваме каквато и да е било активност, например, просто ставаме от стола, ядрото на мозъчния ствол отделя химическото вещество, наречено норадреналин. Силното въздействие на алкохола подтиска този сигнал в мозъка“ – обяснява пред прес-релийза на Тексаския университет в Сан Антонио ръководителят на изследването Мартин Паукерт (Martin Paukert), доцент по клетъчна и интегративна физиология в Центъра за медицински науки в Сан Антонио.

Преди това изследване учените са знаели, че за изпълнението на каквато и да било задача, в мозъка се отделя норадреналин, но какво се е случвало по-нататък, е било неизвестно.

Д-р Паукерт и неговите колеги са установили, че норадреналинът се прикрепва към рецепторите на глиалните клетки на Бергман – астроцитите ( мозъчни глиални клетки със звездовидна форма, които пренасят вещества от капилярите до цитолемата на невроните) на малкия мозък. Това води до увеличение на съдържанието на калций в клетките.

„Доколкото на нас ни е известно, това е първото описание за това, че норадреналинът при млекопитаещите директно се свързва с рецепторите на глиалните клетки на Бергман и ги активира за сметка на повишеното ниво на калций“ – обяснява Паукерт.

Същото се случва и в астроцитите в кората на главния мозък.

„Най-вероятно активирането на калция на астроцитите, от който зависи бдителността, се инхибира (подтиска) в целия мозък заради силната алкохолна интоксикация – продължава Паукерт – Нашите резултати се съгласуват със сегашните представи, че астроцитите не само поддържат базовото обслужване на мозъка, но могат активно да участват в когнитивните функции на мозъка.“

Изследователите са предположили, че още една проява на алкохолното опиянение, а именно загубата на равновесие при ходене, също е свързана с подтискането на нарастването на калция в глиалните клетки на Бергман. Но тази хипотеза не се e потвърдила.

„Оказа се, че повишеното ниво на калций в глиалните клетки на Бергман не се явява критичен фактор за координацията на движенията, което до известна степен е учудващо, тъй като малкият мозък е известен със своята роля в управлението на моториката на организма“ – отбелязва д-р Паукерт.

Учените се надяват, че получените данни ще позволят по-точно да се определят мозъчните вериги, определящи състоянието на бдителност, а също така химическите вещества, които спомагат за отслабването тази функция на мозъка.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x