Дари
СаморазвитиеЧовекът

Теорията на шестте спици – стратегия за оптимален живот

Представете си, че вашият живот прилича на колело с шест спици. То ще продължи да ви служи известно време, ако една от спиците е счупена или я няма. Но ако няколко от тях излязат от строя, колелото просто ще се счупи. За да живееш оптимално, трябва да се убедиш, че всичките ти спици са наред. С такова колело вие ще можете плавно и удобно да се движите напред. Но ако вашите спици имат проблем, то движението става проблематично.

Колелото на оптималния живот има шест спици и за много хора те действително описват представата за пълноценен живот. Ето и тези шест спици:

Тяло – състоянието на вашето тяло, в това число храненето, издържливостта, силата и възможността за възстановяване;

Разум – вашата способност да се концентрирате, да почивате и да придобивате нови знания;

Любов – вашите отношения със семейството, приятелите, децата и сексуалния партньор;

Работа – колко вътрешна удовлетвореност и финансово възнаграждение вие получавате от упражняването на своята професия;

Пари – какво вие правите с парите, с които разполагате;

Игра – колко добре вие можете да се развличате.

За разлика от другите теории за живота, това не е теория за достигане на успех. Теорията на шестте спици е теория за оптимален и балансиран живот. В нея няма да намерите описание как да станете най-успешния в света и не е затова как да жертваме определени сфери на живота, за да постигнем успех в кариерата.

Как да използваме теорията на шестте спици в ежедневието

Как може да се използва тази теория , за да може човек да живее по-добре? Най-важният принцип е, че всяка спица е еднакво важна за колелото на живота.

Например, работата не може да бъде по-важна от тялото. Ако ние пренебрегнем грижата за своето тяло, нашата работа в края на краищата ще пострада. В живота всичко е свързано. Ако вие пренебрегнете една сфера от своя живот, то със сигурност ще загубите в дългосрочна перспектива.

Именно затова аналогията с колелото е толкова полезна. Всеки колоездач ще ви каже, че ако скъсате една спица, то предвижването ви напред е възможно, но е достатъчно рисковано. Ако не сте преминали през някое препятствие на пътя или през някоя дупка, то всичко е наред. Но ако се опитате да се качите на тратоара с колело, на което е скъсана едната спица, е много вероятно то да се огъне много силно и да не става за по-нататъшно предвижване.

Тази идея работи и в теорията на шестте спици. Да допуснем, че вие временно пренебрегвате своята „спица на тялото“ и не се занимавате със спорт. Известно време всичко ще е наред. Но ако вие продължите да пренебрегвате своето тяло за дълъг период, то е много вероятно животът да ви поднесе изненада с проблеми от рода на травми, болести или хронична умора.

Балансирайте своята енергия, а не своето време

Най-големият проблем, свързан с оптималния живот, е колко време вие изразходвате за всяка една сфера от своя живот. Традиционното мислене казва „Нужно е на всичко да се отделя еднакво време“. Такова мислене предизвиква разочарование и вътрешен конфликт, тъй като това просто е невъзможно. По своята природа работата отнема най-голяма част от нашето време. Ако вие погледнете на теорията за шестте спици от тази гледна точка, може би ще сметнете, че една от спиците е по-важна от другите. Но това не е така.

Важно е да се помни, че всички спици са еднакво важни за колелото. Глупаво е да се твърди, че работата е по-важна от любовта. Всички те имат значение за нашия живот. Един от начините да възстановите баланса е да използвате едно и също количество енергия във всяка една сфера.

Представете си, че вие имате шест блока от енергия. На вас ви е нужно да изразходвате тази енергия в течение на 16 или 18 часа, докато сте в будно състояние. От тях вие трябва да работите 8 часа.

Внимателно се отнесете към това, как изразходвате своята енергия през тези осем часа. Недейте да натискате педала докрай. Работете бавно. Това прилича на бягане с контролиране на пулса. Пробвали ли сте някога? Идеята се състои в това, вие да можете да тренирате възможно най-дълго, ако успеете да запазите честотата на своя сърдечен ритъм в диапазона 70 – 80% от максималната.

Много е вероятно при 70% вие да можете да бягате 2 часа и само 25 минути при 90%. Проблемът е в изразходването на енергията. Ако вие ускорите темпото, то едва ли ще стигнете много далеч. Това е едно от най-големите противоречия в нашия живот и ние много често се сблъскваме с него.

Повечето от нас изразходват част от енергията, която е предназначена за друга сфера на живота. Когато правиш това, ти буквално караш своя велосипед с по-малко спици. Това може и да проработи, но е достатъчно рисковано. Когато вие изразходвате повече енергия на работа, може да не ви стигне енергия за укрепване на тялото.

Помнете, че ние се разочароваме тогава и само тогава, когато се опитваме да балансираме времето. Това просто е невъзможно. Ние не можем да отделяме еднакво време на тялото, разума, любовта, работата, парите и развлеченията. Но също така не можем да си позволим да игнорираме някоя от тези области. Ето защо най-разумният път е да се опитаме да се концентрираме на това колко енергия изразходваме на всяка една сфера от нашия живот.

Примери от ежедневието

Теорията на шестте спици означава разумно изразходване на енергията. Тази теория няма да проработи, ако вие използвате своята енергия за негативни преживявания и безполезна дейност. Ето и няколко примера.

Любов

Когато човек прекарва своето времето с хората, които обича е много важно да отдели цялото си внимание, подкрепа и да им даде цялата си доброта. Това има няколко аспекта:

– Не зацикляш на количеството хора, защото не можеш да обичаш всички;

– Добротата не означава да си премълчаваш, а напротив да бъдеш честен и откровен;

– През това време не се занимаваш с работата си или с други сфери на живота;

– Трябва да си във форма, за да можеш да подкрепяш останалите;

Пари

Важно е човек да се отнася към своите пари осъзнато и с уважение. Да не ги харчи напразно. Да не мечтае, те да станат много повече. Те трябва да се разглеждат като инструмент. Когато виждаш някого да кара луксозна кола, реакцията в много случаи е „Охо, и аз искам да спечеля повече пари, за да мога да си позволя такава кола“. Но след това си даваш сметка, че за всичко трябва да се плаща, тоест да пожертваш другите спици за да постигнеш този конкретен успех успех. Ако можеш да го постигнеш без да пренебрегваш останалите сфери, е чудесно, но ако не, то може би оптималният живот е за предпочитане.

Игра

Човек обикновено има различен вид развлечения – да гледа комедии, да чете книги, да играе видеоигри и други. Несъмнено това действително носи удоволствие, но може ли то да се прави през цялото време? Тук е момента човек да си спомни и за останалите пет спици.

Всичките ли ви спици са наред?

Теорията на шестте спици показва, че не трябва да се пренебрегва нито една сфера от живота, ако искаме да живеем оптимално. Това изисква вземането на тежки решения. Нашата енергия е ограничена и това оказва сериозно влияние на нашия живот и работа. Затова винаги трябва да се търси необходимия баланс, за да може всички спици да са здрави и да въртят плавно колелото. Тази теория няма да ви помогне да станете най-успешния на този свят, но ми се струва, че 99% от нас не го и искат. В този смисъл може би е много по-ценно желанието да се живее пълноценен живот с шест функциониращи спици.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x