fbpx
НаукаНаука и технологии

НАСА провежда изпитания на космическия кораб, който ще изследва „златния“ астероид 16 Психея

НАСА възнамерява да изследва уникалния астероид 16 Психея , който се намира на 370 милиона километра от Земята. Най-впечатляващото в този астероид е, че той e остатък от ядро на неуспяла да се формира докрай планета, а в неговите недра се съдържа платина, желязо, никел и злато, чиято сумарна стойност се оценява приблизително на 700 квинтилиона долара.

Започнал е последният етап от изпитанията на космическия кораб, който ще изследва астероида 16 Психея, който се явява сърцевината на неуспяла да се формира планета. Космическият кораб „Психея“ е произведен от компанията Maxar Technologies в Пало-Алто, щат Калифорния. Сега той се намира в Лабораторията по реактивно движение (Jet Propulsory Laboratory – JPL) на НАСА в Южна Калифорния. Ракета-носител на космическия кораб ще бъде тежката ракета на SpaceX Falcon, а стартът е планиран да се състои през август 2022 година от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Работещия на слънчева енергия космически кораб ще изследва астероида 16 Психея, който се намира в главния астероиден пояс на Слънчевата система, намиращ се между Марс и Юпитер. Корабът трябва да достигне астероида през януари 2026 година. Той ще прекара на орбита не по-малко от 21 месеца, провеждайки картографически снимки и изучавайки странните свойства на това небесно тяло.

Илюстрация на астероида Психея Източник: https://psyche.asu.edu/

16 Психея се намира на 370 милиона километра от Земята, като неговата ширина е около 226 километра. Този астероид е един от най-големите в основния астероиден пояс и вероятно най-големият от металните М-клас астероиди, като неговата маса се оценява на 0,6% от масата на целия астероиден пояс или приблизително малко под 1% от масата на Луната.Но негова особеност се явява не само големия му размер. Снимки от космическия телескоп „Хъбъл“ показват, че 16 Психея не се състои от скални образования или лед, както болшинството астероиди, а от платина, желязо, никел и злато. Оценката за съдържащите се в астероида метали по цени в момента е в доста широки граници, като според изданието Oil Price тя може да достига до 700 квантилиона долара.

В момента в Лабораторията за реактивно движение се намира корпуса на електрическия ракетен двигател, работещ на слънчева енергия (SEP). Той е с размер на малък товарен автомобил и ще заеме 80% от цялото оборудване на космическата станция. В предстоящите 12 месеца корабът ще се сглобява и ще се провеждат съответните изпитания, а след това ще се транспортира във Флорида.

Главните компоненти от космическия кораб вече са в JPL Източник: NASA/JPL-CALTECH

„ Доставянето на шасито на големия космически кораб от корпусите на Maxar до Лабораторията за реактивно движение беше един от най-вълнуващите моменти в нашата работа досега, която продължава вече 10 години – обяснява Линди Елкинс- Тантон от Университета на Аризона, която е главен изследовател в мисията „Психея“ – Да се построи такъв сложен, изискващ изключително висока точност, инженерен обект по време на пандемия си е триумф на човешката целеустременост и способности“.

На космическия кораб ще бъдат разположени четири научни прибора:

– Магнитометър за изучаване на възможното магнитно поле на астероида;

– Многоспектрален томограф на изображения за заснемане на повърхността на астероида;

– Спектрометър за анализ на излъчващите се от повърхността на астероида неутрони и гама-лъчи с цел определяне на неговия състав;

– Демонстрационен прибор за изпитване на лазерна връзка с висока скорост за предаване на данни, която евентуално ще бъде използвана в бъдещи мисии на НАСА.

Мисията на НАСА „Психея“ се явява съставна част от програмата Discovery, в рамките на която се планира провеждането нискоразходни непилотируеми полети в космоса.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x