fbpx
НаукаНаука и технологии

Космическа анемия: открита е сериозна заплаха за здравето на астронавтите

Първото по рода си в света изследване установило, че пътуването в космоса може да доведе до намаляване на броя на червените кръвни клетки в кръвта на астронавтите. Тази работа задълбочава познанията на учените за състоянието, известно като космическа анемия, и със сигурност ще има важни последици за бъдещото усвояване на космоса. Изследването е проведено от канадски учени и резултатите от него са публикувани в Nature Medicine.

Космическата анемия се смяташе за краткосрочно преходно състояние, възникващо в резултат на адаптацията на тялото към извънземна среда. Причината за неговото възникване се смяташе, че поради липсата на гравитация, течностите се изместват към горната част на тялото на астронавта. Това води до 10% намаляване на количеството течност в кръвоносните съдове на участниците в космическата мисия и се предполагаше, че организмът им бързо унищожава 10% от еритроцитите, за да поддържа баланса на червените кръвни клетки. В същото време изследователите смятаха, че броят на кръвните клетки се възстановява до нормалните стойности 10 дни след завръщането от космоса.

В новото изследване учените са установили, че този ефект продължава много по-дълго и унищожаването на червените кръвни клетки не се дължи на движението на течности, а поради „самото пребиваване в космоса“.

Учените измерили нивата на червените кръвни клетки на 14 астронавти, участвали в шестмесечни космически полети, като анализирали състава на въздуха, който те издишвали. По-конкретно, изследователите измервали количеството въглероден оксид в пробите, тъй като неговата молекула се произвежда всеки път, когато молекулата хем, компонент на червените кръвни клетки, се разгражда.

астронавт събира проби
Астронавтът Дейвид Сен-Жак събира проби от издишания въздух, от околния въздух и кръвни проби. Кредит: NASA

Това показало, че всяка секунда по време на шестмесечния престой на астронавтите на МКС в кръвта им се унищожавали три милиона еритроцити. Този ефект се наблюдавал както при мъжете, така и при жените астронавти. Това е с 54% повече от двата милиона червени кръвни клетки, които се унищожават и заменят в тялото на човек всяка секунда на Земята.

Въпреки че не са правени директни измервания за производството на червени кръвни клетки, изследователският екип предполага, че изгубените клетки са били бързо заменяни, защото в противен случай астронавтите биха развили тежка анемия.

Въпреки това, пет от 13-те астронавти (на един от тях не му е била вземана кръв) са били диагностицирани с клинична анемия, когато се завърнали на Земята.

Според учените става въпрос за хемолиза, тоест разрушаване на червените кръвни клетки с освобождаване на съдържащия се в тях хемоглобин, който пренася кислорода. Изследването показало, че хемолизата възниквала в четири части на човешкото тяло: костен мозък, кръвоносни съдове, черен дроб и далак.

Водещият автор на изследването д-р Гай Трудел от Университета в Отава смята, че най-проблемните части са костният мозък и далакът. Той отбелязва, че причините за тези промени в телата на астронавтите, все още не са напълно ясни.

“Хемолизата причинява анемия при астронавтите, но какво причинява хемолизата остава да се установи . Има огромна празнина в разбирането на въздействието на дългите мисии върху човешкото здраве, каквито ще бъдат мисиите до Луната или Марс”, смята д-р Трудел.

Учените са открили, че нивата на еритроцитите в кръвта на космическите пътешественици, които са се завърнали на Земята, постепенно се връщала към нормалните нива едва след три до четири месеца. Интересното е, че измерванията, направени година след завръщането на астронавтите на Земята, показало, че разрушаването на червените кръвни клетки в кръвта им било все още е с 30% по-високо от нормалното.

Резултатите предполагат, че астронавтите или евентуалните космически туристи трябва да бъдат изследвани за състояния, свързани с анемията, и може да се наложи тяхната диета да бъде коригирана, отчитайки допълнителната загуба на червени кръвни клетки, смятат учените. Трябва да се има предвид, че специализираната диета при анемия изключва храни, които имат разрушителен ефект върху състава на кръвта, и трябва да е богата на храни, които повишават нивото на желязо в кръвта – основният „строителен материал“ на червените кръвни клетки.

Важно е също така да се отбележи, че засега не е известно колко дълго организмът може да поддържа повишената скорост на унищожаване и производство на червени кръвни клетки, а учените все още не са установили точните биологични механизми, лежащи в основата на това явление.

Между другото, тези заключения могат да бъдат приложени към живота на Земята. Д-р Трудел освен учен е и лекар -рехабилитатор. Той отбелязва, че повечето от пациентите му са анемични след продължително тежко боледуване, което е ограничило подвижността им. Това състояние пречи на спортните дейности и усложнява процеса на рехабилитация на пациентите.

Учените знаят, че прекаленото залежаване води до анемия, но как точно се случва това засега не е известно. Д-р Трудел смята, че този неизвестен механизъм може да е подобен на космическата анемия. По тази причина неговият екип ще изследва тази хипотеза при пациенти на Земята, които за дълъг период от време са принудени да прекарат в постелен режим.

„Ако можем да разберем какво точно причинява тази анемия, ние ще имаме възможност да я лекуваме или предотвратяваме както при астронавтите, така и при пациентите тук на Земята“, резюмира д-р Трудел.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x