fbpx
СаморазвитиеЧовекът

8 качества и професионални навика, които ще ви помогнат да сте успешни в посткоронавирусния свят

След края на пандемията, предизвикана от коронавируса, със сигурност ще се променят условията на работа, а заедно с това и навиците и професионалните качества, които компаниите ще изискват от своите служители. Тъй като повечето от нас се намират в изолация, остава само да гадаем, какъв може да стане света след победата над коронавируса. Как ще се промени света е трудно да се предвиди, но все пак е слабо вероятно всичко да се върне така както е било преди пандемията. Ето осем качества и навика, за които се предполага, че ще бъдат все по-търсени и все по-полезни в променения посткоронавирусен свят.

Способност за адаптация и гъвкавост

Едно нещо може да се каже точно и това е, че методите на работа на компаниите много скоро ще се променят. Светът и преди пандемията стремително се променяше, но тя ускори и ще ускори все повече този процес. „Професия за цял живот“ ще е все по-рядко срещано явление. Този, който иска да постигне успех в посткоронавирусния свят ще трябва да притежава способността да се адаптира към променящата се работна обстановка и да има възможност постоянно да повишава своята квалификацията и да усъвършенства своите професионални навици.

Техническа грамотност

Един от най-добрите начини да се подготви човек за настъпващия нов свят е да получи отлични технически навици. Пандемията Covid-19 спомага са ускоряването на прехода на компаниите към цифрови технологии, тъй като те ще се опитат да станат по-устойчиви в условия на бъдещи епидемии или събития, които могат да дестабилизират производствения процес.

Реалността е такава, че за да се направи бизнесът по-устойчив към бъдещи пандемии или други катаклизми ще е нужно ускорено навлизане на такива технологии, като изкуственият интелект, обработката на големи бази данни, навлизането на интернет нещата (IoT) , виртуалната и добавена реалност, роботехниката. И който може да помага на компаниите да използват тези технологии, ще бъде в печеливша позиция. Независимо от това, работите ли в завод или в счетоводството, в посткоронавирусния свят вие ще трябва да умеете да използвате тези технически инструменти, а освен това и да работите ефективно с тях.

Творчески и иновационни способности

По време на пандемия ние се убедихме колко са важни творческите и иновационните способности. Компаниите, които успяха да внедрят предоставянето на виртуални услуги (като компаниите предоставящи медицински услуги) или бързо да преминат към производството на нова продукция ( както например подразделението на Mercedes във Формула 1, което от производството на състезателни автомобили премина към производството на иновационни дихателни апарати) , ще могат по-добре да се справят с трудностите и да преживеят по-лесно тези сложни времена. В посткоронавирусният свят ще е нужна човешката изобретателност, която да позволи да се разработват нови видове продукция и методи на работа. Човешките творчески способности ще бъдат преимущество в новите условия.

Грамотност в използването на данни

Данните като фактор, способстващ за преминаването към 4-та промишлена революция, ще са важен актив за всяка компания. Разполагайки с нужните данни, компаниите ще могат по-добре да обслужват клиентите си, предлагайки им нужните стоки и услуги по време и след пандемията. Компаниите, които са способни да улавят конюнктурата на пазара и променящите се нужди на клиентите, ще имат по-добра способност правилно да реагират в условията на бъдеща пандемия или други усложнени условия. Но при отсъствието на подходящата грамотност в използването на данни, тоест без хора способни да анализират тези данни, на базата на които да се предприемат по-ефективни решения, самите данни на компаниите стават безполезни. Специалисти, умеещи да анализират и обработват данни, ще бъдат все повече търсени от работодателите.

Критично мислене

Още едно качество, което ще бъде търсено, когато глобалната икономика се възстанови от удара, който предизвиква Covid-19 , се явява способността да се мисли критично. По време на пандемията ние наблюдаваме рязък ръст на разпространението на дезинформация, изкривяване на данни и резултати от изследвания, тъй като икономическите и политическите лидери се стремят да прехвърлят вината на другите, а също така да отвлекат вниманието и да не допуснат внимателно изследване на ситуацията.

Хората, които ще могат обективно да оценяват информацията, постъпваща от различни източници и да определят коя информация е достоверна, ще бъдат ценени все повече. Не всичката информация заслужава доверие, но за да се разбере коя информация може да се използва във вземането на решения, организациите ще трябва да наемат хора, способни да мислят критично.

Пандемията, предизвикана от коронавируса, спомага за ускореното внедряване на цифрови технологии и по тази причина професионалисти с навици в тези технологии, включително програмиране, разработването на уеб-приложения, дигиталния маркетинг ще бъдат все по-търсени, отколкото сега. Хората, способни да осигурят непрекъсната (и успешна) работа на дигитализирания бизнес по време икономически кризи или пандемии, ще бъдат особено търсени от компаниите.

Лидерски способности и умения

Една от промените в света, в който в много по-голяма степен ще се използват машини и в който социалното дистанциране и работата от вкъщи вероятно ще се запазят в обозримото бъдеще, ще бъде такава, че все повече хора в една или друга степен ще трябва да вземат управленски решения. След победата над коронавируса икономиката на свободните сделки, или „гиг-икономиката“, ще набира скорост. В колективи, променящи се по състав и задължения, инициативата в различни моменти ще трябва да бъде взимана от различни членове на екипите. В тези условия ще бъдат все повече търсени професионалисти с развити лидерски качества, в това число да могат да подбират най-добрите служители, да въодушевяват колектива и да поощряват сътрудничеството.

Емоционален интелект

С лидерските способности е свързано и още едно качество, а именно емоционалния интелект (способността към емпатия). В сложни времена на неопределеност и непредсказуемост това качество ще придобива все по-голямо и решаващо значение. Емоционалният интелект е способността да се осъзнават, да се изразяват и да се контролират емоциите, а също така способността да се чувстват емоциите на другите хора. В тези моменти, когато хората може би изпитват неувереност в работата си и в бъдещето на компанията си, е много важно да се установи контакт с хората на емоционално ниво. Хората с високо ниво на емпатия ще бъдат търсени от компаниите във всички отрасли, независимо от мащабите на тяхната дейност.

Готовност да се учи по време на целия живот

По данни на Световния икономически форум, само за пет години ще се променят 35% от навиците и качествата, смятани днес за особено ценни. Има само един начин да останете конкурентноспособен в посткоронавирусния свят и това е готовността да учите цял живот.

На пазара на труда, характеризиращ се с висока конкуренция, професионалистите с ценни и еспертни навици ще бъдат все по-търсени и ще могат по-лесно да си намират работа. Положителен момент в съвременната ситуация е, че човек може много по-лесно да повиши квалификацията си и да придобие нови професионални знания и навици. За да се подготвите за посткоронавирусния свят не е нужно да учите години наред и да вземате огромни кредити. Съществуват множество безплатни и отворени онлайн-курсове, на които може да усъвършенствате своите професионални навици. Изберете си платформа, например Coursera, edX, Udacity, FutureLearn, iversity или други, и използвайте времето на изолация и карантина като възможност за усъвършенстване и подобряване на своята квалификация, за да сте готови за промените, които неминуемо ще предизвика пандемията.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x