fbpx
АкцентиНаукаНаука и технологии

Откриха множество скрити галактики, които променят досегашната представа за Вселената

Учени откриха голямо количество скрити галактики, които могат да променят досегашното разбиране как работи Вселената. По думите на изследователите, тези неизвестни мрежи от звезди са много по-впечатляващи, отколкото известните досега.

Тайнствените галактики, които по-рано са оставали неизвестни за изследователите, са открити благодарение на нов подход в наблюденията, който позволил на астрономите да погледнат във Вселената по-надълбоко, отколкото преди.

Астрономите описват новото си откритие като съкровище от галактики. Това може да помогне да се решат някои от най-големите и фундаментални загадки на Вселената, в това число загадките за черните дупки и тъмната материя.

Учените отдавна подозираха , че подобни скрити галактики съществуват. Но сега вече те са открити и на космолозите ще им се наложи да преразгледат своите разбирания за това как е устроена Вселената.

Извеждането в космоса на телескопа Хабъл даде голям тласък в изследването на Вселената. Но за новото изследване се наложило да се свържат заедно данните от няколко различни обсерватории и космически телескопа. По този начин учените успели да погледнат по-надълбоко във Вселената, отколкото досега и да видят тези нови галактики.

„Това е първия случай, когато съществуването на такова количество масивни галактики е потвърдено за първите два милиарда години от 13,7-те милиарда години съществуване на нашата Вселена – отбелязва Тао Ванг от Токийския университет – Преди това те бяха невидими за нас”.

„Това откритие противоречи на съвременните модели за този период на космическата еволюция и ще помогне да се добавят някои детайли, които бяха неизвестни досега.”- добавя той.

Учените твърдят, че ако можехме да видим със собствените си очи всички галактики на звездното небе, щяхме да открием колко величествени са те, и че са доста по-големи от нашия Млечен път.

„От една страна , нощното небе щеше да ни се струва доста по-величествено” – казва д-р Ванг, сравнявайки новооткритата част на Вселената с нашата, – „По-голямата плътност на звездите показва, че небесните светила там са повече и сами по себе си са по-големи и по-ярки. Но голямото количество междузвезден прах означава, че далечните звезди ще са доста по-незабележими, затова фонът на ярките близки звезди може да представлява огромна тъмна пустота.”

Много е трудно да се видят тези 39 галактики от Земята, защото тяхната светлина е много далечна. Въпреки че те са доста големи, светлината от тях , достигаща до Земята, намалява и се разтяга, тъй като и е трябвало много време за това пътешествие.

„Светлината от тези галактики е много слаба заради дългите вълни, невидими за нашите очи и неоткриваеми за Хабъл” – казва Котаро Ко, който също е взел участие в новото изследване, публикувано в Nature. – „ Затова ние използвахме системата апарати Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), която идеално подхожда за търсенето на такива небесни обекти.”

Разтягането на светлината е полезно свойство за изследователите, позволяващо да се разбере колко дълго тя се е движела и следователно на колко години е галактиката.

„Беше трудно да убедим консервативните си колеги в това, че галактиките са толкова стари , както ние подозирахме” –казва д-р Ван – „Нашите първи предположения за тяхното съществуване бяха на база инфрачервените данни от космическия телескоп Спитцър (Spitzer Space telescope). Но ALMA има „остър поглед” , позволяващ да се уловят детайли на субмилиметрови вълни, даващи възможност да се гледа през междузвездния прах, присъстващ в ранната Вселена. Въпреки това бяха необходими допълнителни данни от така наречения Много голям телескоп (Very Large Telescope) в Чили, за да може да се докаже, че ние действително сме видели древни масивни галактики, които по-рано никой не е видял.”

„В бъдеще ние ще можем да разберем, дали тези галактики са още по-шокиращи обекти, отколкото сме мислили. С нетърпение чакам въвеждането на нови инструменти за наблюдение, такива като космическия телескоп Джеймс Уеб, които ще ни покажат от какво се състоят тези галактики” – добавя д-р Ван.

Изследователите сега се надяват да използват данните за новите галактики, за да разберат повече за самата Вселена. Те възнамеряват да изучат свръхмасивната черна дупка, намираща се в средата между галактиките, с надежда да разберат повече за това как те се образуват.

„Масивните галактики също са тясно свързани с разпределението на невидимата тъмна материя” – отбелязва професор Коно – „Това играе роля във формирането на структурата и разпределението на галактиките”.

„Пред учените предстои много работа. Старите теории се нуждаят от преразглеждане и обновяване”.- завършва той.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x