Дари
Наука и технологииТехнологии

Какво света разбра за тайнствената китайскa совалка

Китайският космически кораб за многократно използване, който беше изстрелян в петък миналата седмица, е бил по-скоро „минишатъл“. Въпреки секретността на мисията, космическите експерти са проследили космическия кораб и установили, че той се е приземил на китайска военна база в пустинята Такламакан в западен Китай.

Стартът на секретния космически кораб за многократно използване в космоса продължава да привлича вниманието на експертите, които се опитват да изяснят някакви негови особености и мястото на приземяване. Въпреки напълно закритата информация от страна на официалните власти, които се постараха по никакъв начин да не съобщят подробности по повод този исторически старт, някои детайли все пак се е удало да бъдат изяснени.

За успешния старт на космическия апарат китайските власти съобщиха в петък миналата седмица. От съобщението на официалната китайска информационна агенция „Синхуа“ от стартовата площадка на космическия център Джюкуан, намиращ се в северозападната част на страната в автономния район Вътрешна Монголия, е осъществен старт на ракетата “Чанчжън 2F”.

Следващото съобщение, осведомяващо за пълния успех на мисията, последва след два дена.

„Космическият апарат за многократно използване, изстрелян от Китай от космодрома Джюкуан, успешно се завърна на предварително планираното за приземяване място на 6 септември след двудневен полет на орбита – се казва в съобщението – Пълният успех на този експеримент отбелязва осъществения пробив в китайските изследвания в областта на космическите апарати за многократно използване, като това ще осигури удобен и евтин транспорт за мирното използване на космоса“.

Главната интрига за този космически апарат се състои в това дали той е с крила, тоест дали се явява космоплан, способен да кацне на летище или е капсула за многократно използване, подобна на руската „Съюз“ или американския Dragon.

По думите на експертите в китайската космическа програма, по-скоро става въпрос за космоплан, приличащ на американския военна совалка X-37B, приличащ на умалено копие на знаменитите космически шатъли.

Американската военна минисовалка X37-B
Източник:WikiCommons

Някаква светлина биха проляли фотографии от старта или приземяването, но такива не бяха публикувани и при двете официални съобщения. Но експертите, специализиращи се в проследяването на околоземни обекти по данни от Космическото командване на САЩ или на база собствени наблюдения, са стигнали до извода, че експерименталния космически апарат е извършил приземяване в района на пустинята Такламакан в Синдзян-уйгурския автономен окръг в западен Китай.

По достъпните данни, апаратът е летял две денонощия с параметри 331 на 347 километра и наклон от 50,2 градуса.

Американският астроном Джонатан Макдауъл е проследил последните две орбити на експерименталния космически апарат и е стигнал до извода, че той се е приземил на авиационна база Дингксин, намираща се близо до бреговете на езерото Лоп Нор.

Както съобщава списание Space News ситуацията е станала още по-загадъчна от факта, че преди космическият апарат да се спусне на ниска околоземна орбита от него се е отделил неизвестен обект. Мрежата за космически наблюдения на САЩ е каталогизирал новия обект, давайки му обозначението NORAD ID 46395 (2020-063G COSPAR ID), присвоявайки на неговия старт Long March 2F. Новият обект се намира на орбита 332 на 348 километра под същия наклон от 50,2 градуса. Аналитиците предполагат, че новият обект е бил изстрелян два оборота преди експерименталния космически кораб да напусне орбитата си.

Макдауъл предполага, че това може да е служебен модул или да са се отделили слънчевите батерии, но никакви подробности от източници в САЩ или Китай не постъпиха.

Що се касае авиационната база, на която се е приземил експерименталния кораб, нидерландският специалист по проследяване на космически обекти Марко Лангбрук посочва същата база в Синдзян-уйгурския автономен окръг. Тя се състои от три летателни писти с дължина от 5 километра, образуващи равностранен триъгълник.

„Една от тях е успоредна на траекторията, по която се приземи космическяи кораб“ – уточнява той.

Стартът на загадъчния кораб много усилено се коментира в китайските социални мрежи, а също така и от местните космически специалисти. Според тях полетът е бил нужен за проверка на поведението на новите материали, използвани за многократни полети и за изпробване на системите за наблюдение и управление, смята Сун Чжунпин, военен експерт и коментатор в местната телевизия в интервю пред Global Times.

“Тестът трябва да покаже способността на кораба да излиза на орбита с помощта на носител и неговата способност да се завръща на Земята, което се явява главната задача пред космическите кораби за многократна употреба“ – обяснява Ван Янан, главен редактор на китайското списание Aerospace Knowledge.

По думите на експертите, по-рано Китай не е разработвал подобни апарати и преходът към тяхното практическо използване трябва да промени световната ситуация както при военното, така и при гражданското им използване.

„Корабът може да бъде снабден с роботизирана ръка за провеждане на мисии за ремонт и доставка за орбитални станции“ – добавя Ван.

По-рано, обсъждайки дали става въпрос за крилат космически кораб, военен източник на изданието South China Morning Post , отказвайки да разкаже за особеностите на новия космически кораб, само загадъчно добавил „Вероятно вие можете да погледнете американския X-37B”.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x