fbpx
Наука и технологииТехнологии

Летящи тaксита ще ни спасяват от задръствания (Видео)

Няколко компании са си поставили цел внедряването на услугата за въздушни таксита и усилено работят върху разработването на летателни апарати за тази цел. В близките 5 -10 години този вид транспорт може да стане най-добрата алтернатива за превозване на средни разстояния. Инженерите уверяват, че тази услугата ще е безопасна, гъвкава и универсална.

Проектът Vahana

През 2016 година Airbus започва разработването на летателен апарат в рамките на проекта Vahana в Силиконовата долина.. След серия експерименти с прототипи , през 2018 се провеждат първите изпитания с пилотния образец с името Alpha One, които преминават успешно, като апаратът самостоятелно се издига на 4,9 м., преминава известно разстояние и каца вертикално на площадка.

моделът Alpha Two
Alpha Two Image: Vahana

Изпитанията на следващия опитен образец Alpha Two се провеждат в началото на тази година на полигон в Орегон в продължение на пет часа. Всеки от многочислените полети продължава не по-малко от 7 минути. По време на изпитанията са събрани данни от монтираните датчици, които ще послужат за подобряване на следващите версии на Vahana. На видеото може да се види как апаратът с лекота се издига на височина от 64 метра. След вертикалното си излитане, той се накланя напред и по време на полета изменя наклона на крилата си с 30 градуса и благодарение на това достига скорост от 97 km/h., което напълно удовлетворява на този момент конструкторите на летателния апарат. Набирайки скорост, апаратът е способен да изпълнява всички базови маневри.

Проектът Lilium Jet

Друга компания, която работи в тази насока е немската компания Lilium Jet. Тя е основана през 2016 година от четирима възпитаници на Техническия университет в Мюнхен. В момента персоналът наброява около 300 човека. Летателният апарат на Lilium Jet работи на електрически ток, което освен, че ще спомогне за намаляване на задръстванията по пътищата, ще спомогне за намаляване на вредните емисии.
Неговата конструкция се състои от две неподвижни крила и няколко десетки двигателя. В предната част на апарата те са 12, а на самите крила 24. Те могат да променят посоката си, което дава възможност както за вертикален полет, така и за хоризонтален.

Прототип Lilium Jet
Image:Lilium Jet

Разработчиците твърдят, че в нормален режим на работа на полет с постоянна скорост двигателите ще използват само 10% от максималната си мощност. Максималната скорост на апарата се планира да бъде около 300 километра в час , а дистанцията – около 300 км. Така вместо за 55 минути с автомобил, ще може да се стига само за 5 минути от летище Джон Кенеди в Ню Йорк до Манхатън. В сайта на компанията може да се види за колко време и до кои дестинации се планира осъществяването на услугата около такива основни центрове и летища като Лос Анжелис, Ню Йорк, Лондон, Мюнхен, Шанхай.
Наскоро компанията публикува видео с първия изпитателен полет на Lilium Jet, състоял се на 04.05.2019г. в околностите на Мюнхен. Разбира се това не може да се нарече пълноценен полет, тъй като се е осъществил без пилот и пътници на борда. Но компанията го смята за голяма крачка напред и основа за следващите изпитания.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x