Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

10 научно обосновани причини защо е толкова важно да се наспиваме

Учените занимаващи се със съня, напомнят, че хората трябва да спят не по-малко от седем часа на ден. Никаква работа и учене не си струват вашето здраве и щастие. Изследвания показват, че недоспиването може да влияе на най-различни аспекти от човешкия живот и здраве: на паметта, на концентрацията, физическата форма, на метаболизма, менталния баланс и като цяло на човешкото благополучие.

Базирайки се на проведени изследвания, американската асоциация National Sleep Foundation заедно с група експерти, изучаващи съня, преди пет години публикува своите обновени препоръки за продължителността на съня.

– На възрастните хора от 18 до 64 години се препоръчва сън от 7 до 9 часа.

– Децата, особено малките, трябва да спят повече. Например, тийненджърите на възраст 14-18 години – 8-10 часа, а учениците на възраст 9-13 години – 9-11 часа

– На възрастните хора 65+ се препоръчва сън от 7-8 часа.

Известно е, че индивидуалните потребности от сън могат да варират, но така или иначе недостатъчният сън може да е причина за влошеното състояние на физическото и ментално здраве на човек.

Лошият сън е свързан с излишните килограми

Между излишните килограми и недостатъчният сън съществува силна взаимовръзка. Хората, които спят малко, са по-склонни да трупат килограми, отколкото тези ,които спят достатъчно. Сънят с по-малка продължителност от приетите като норма часове е един от главните рискове за затлъстяване. В мащабно обзорно изследване се установило, че хората, които спят по-малко, са били изложени много повече на възможността да натрупат излишни килограми. Вероятността сред децата била 89%, а при възрастните – 55%. Ако искате да отслабнете, качественият сън ви е просто необходим.

Хората, които спят достатъчно, употребяват по-малко калории

Това е още един повод за качествен сън , свързан с предния. Изследвания показват, че хората, страдащи от недоспиване ядат повече. Недостигът на сън нарушава изработването на хормоните, отговарящи за желанието да се употребява храна и така се влошава регулирането на апетита. В резултат на лощия сън се увеличава нивото на хормона грелин, стимулиращ чувството на глад и се намалява лептина, подтискащ апетита.

Добрият сън може да повишава концентрацията и продуктивността

Сънят е важен за концентрацията, продуктивността и работоспособността. Изследване е показало, че неговият недостиг влияе на работата на мозъка. Медицински специализанти, които са работили на смени по 24 часа, са допускали 36% повече грешки при лечението на пациенти, отколкото тези, които са работили на по-кратки смени и са можели да се наспиват. Авторите на друго изследване са открили, че ефектът на недоспиването прилича на алкохолното опиянение. В други експерименти, в които участниците са се наспивали, те по-лесно се справяли с поставените задачи и паметта им работила по-добре.

Качественият сън подобрява физическата форма

В изследване, в което са участвали състезатели по баскетбол, по-продължителният сън е подобрил скоростта, точността, времето за реакции и менталното състояние на участниците. В друг експеримент, в който са участвали повече от 2800 възрастни жени, се оказало се, че тези, които са спели по-лошо, са имали по-слабо ръкостискане и им било по-сложно да се справят самостоятелно с всекидневните си задължения.

Недоспиването може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт

Недостатъчният сън води до хронични заболявания, сред които са и сърдечно-съдовите. Преглед на 15 изследвания е показал, че хората, които спели недостатъчно, рискуват да преживеят инсулт или да се разболеят от сърдечно-съдови заболявания много повече, от тези които спят по 7 – 8 часа.

Нездравият сън влияе на метаболизма на глюкозата и може да доведе до диабет

Ограничаването на съня в експериментални условия довело до понижаване на чувствителността към инсулина, а такава ситуация може да увеличи риска от развитие на диабет от втори тип. За връзката между лошия сън и и диабета се говори и в доста други научни изследвания. В изследване, проведено с млади хора, участниците са спели по четири часа шест нощи подред. За такъв кратък период те са развили нарушения на метаболизма, предшестващи диабета. Симптомите са преминали след седмица с по-продължителен сън.

Лошият сън е свързан с депресията

Менталните проблеми, такива като депресията, са силно свързани с лошото качество и разстройството на съня. Известно е , че 90% от хората страдащи от депресия, се оплакват, че лошо спят. Учени са установили връзка между недостатъчния сън и увеличения риск от суицидно поведение. Освен това, хора, сблъскали се с разстройства на съня, такива като безсъние и обструктивна сънна апнея, значително по-често страдат от депресия, отколкото тези, които нямат проблеми със съня.

Добрият сън укрепва имунитета

Даже неголяма загуба на сън води до влошаване на имунните функции на организма. В двуседмично изследване учените са дали на участниците капки с вируси, предизвикващи едно от простудните заболявания. Оказало се, че при тези, които спели по 7 часа, рискът за развитие на настинка бил три пъти по-висок от на тези, които спели по 8 часа и повече.

Недоспиването е свързано с интензивни възпалителни процеси

Недостатъчен сън активира нежелателни маркери за възпаление и стартира механизъм за разрушаване на клетки. Учени установили ясна връзка между недоспиването и продължителни възпаления в стомашно-чревния тракт. Друго изследване показало, че при недоспиващите хора, страдащи от болестта на Крон, рискът за развитие на рецидив е два пъти по-голям, отколкото при тези, които спят достатъчно.

Сънят влияе на нашите емоции и социални взаимодействия

Тестовете за разпознаване на емоции показват, че сънят е важен за нашия социален живот. Например, в проведено изследване се оказало, че хората лишени от сън, по-лошо разпознават признаците на гняв и радост. Учените смятат, че недоспиването оказва негативно влияние на човешките способности за разпознаване на важни социални сигнали и обработване на информация, свързана с емоциите.

Източник

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x