fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Пет основни начина за бързо пренастройване и рестартиране на мозъка

В началото на всяка Нова година в много от нас се появява желание да започнат нещо ново или да променят нещо в себе си, преди всичко свързано с менталното функциониране. Това обикновено е едно клише и болшинството или въобще не започват промяната или много бързо я приключват. Но за тези, които в действителност са решили нещо да направят със себе си, едно от най-важните условия това да се случи, е да успеят да пренастроят и рестартират претоварения си мозък. Следвайки няколко основни съвета ние можем да му помогнем да функционира по-бързо и по-ефективно, особено ако открием най-подходящия бутон за рестартиране и го „натиснем“ навреме.

Ежедневието на съвременния човек предполага необходимостта от обработване на огромни количества информация и на живот в режим на многозадачност. В резултат на такова натоварване концентрацията на вниманието и работоспособността на мозъка намаляват. А осъзнаването, че не е възможно да се справите с планираните задачи навреме, предизвиква стрес, което води до понижаване на качеството на живот като цяло. За да прекъснете този порочен кръг и да откриете нови перспективи пред себе си, се нуждаете от спешно рестартиране на мозъка. Ето пет начина, които с голяма вероятност ще ви помогнат за решаване на този проблем.

Сън

Най-мощното средство за рестартиране на мозъка , разбира се, е здравословният сън. Изследване на учени от Университета на Уисконсин (САЩ) показва, че синапсите, тоест възлите, където невроните се свързват, нарастват, когато сме будни, а след това през нощта се свиват с 20%, създавайки пространство за повече растеж и обучение. Съответно, ако не сме си осигурили достатъчно сън, този процес се забавя.

В бестселъра си „Революцията на съня“ (The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time) експертът Ариана Хъфингтън предлага следните стъпки, които могат да ви помогнат да си осигурите добър нощен сън.

– Спалнята трябва да е тъмна, тиха и прохладна.
– Никакви електронни устройства 30 минути преди лягане.
– Мобилните телефони трябва да се държат далеч от спалнята.
– Не яжте и не пийте нищо след 14:00 часа, което съдържа кофеин.
– Не работете в леглото.
– Никакви домашни любимци в леглото.
– Преди лягане вземете гореща солена вана, за да се отпуснете.
– Спете с пижама (тя изпраща съобщение до мозъка, което насърчава съня).
– За да помогнете на мозъка да премине към режим на заспиване, може да направите няколко подходящи йога асани, да успокоите дишането или да медитирате.
– Ако обичате да четете преди лягане, то нека това е обикновена книга, а не електронна.
– За да е сънят спокоен и дълбок, преди това можете да изпиете чай от лайка или лавандула.

Физическа активност

Изследване, проведено в Университета на Аделаида в Австралия, доказва, че 30 минути интензивни упражнения подобряват паметта и способността за учене, правейки мозъка по-пластичен. Същата гледна точка споделя и авторът на бестселъра „Първите 20 минути. Удивителни факти за това как да тренирате по-ефективно и да живеете по-дълго.” (The First 20 Minutes: Surprising Science Reveals How We Can Exercise Better, Train Smarter, Live Longer) Гретхен Рейнолдс. Известната журналистка от New York Times издаде книга с най-добрите си статии за най-новите научни постижения, които подобряват качеството на живот. Рейнолдс описва, че хората, които тренират по 20 минути на ден, се чувстват по-щастливи и по-продуктивни. Но също така е вярно е, че изследвания показват, че упражненията не трябва да бъдат твърде интензивни. Основното е, тези занимания да ви носят удоволствие – тогава ще искате да се върнете към тях и на следващия ден.

Медитация

Учените отдавна са единодушни, че медитацията е един от най-добрите начини за престартиране на мозъка. Например Майкъл Познър от университета в Орегон (САЩ) обяснява:

„Доказано е, че медитацията може да предизвика невропластични промени в структурата и функцията на мозъчните области, участващи в регулирането на вниманието, емоциите и самосъзнанието.“

На свой ред неврологът, писател и директор на Американската академия по неврология Сара Маккей в една от статиите си описва подробно ефектите от медитацията, сред които са усещането за релаксация, подобрено настроение и самочувствие, както и ясно съзнание .

Музика

Изследователи от Северозападния университет (Илинойс, САЩ) твърдят, че музиката кара мозъка много по-добре да учи, да работи и да се концентрира. И въпреки че много хора вярват, че тишината е необходима, за да се концентрираме, това не е така. Учени от Вилнюския университет (Литва) обясняват: слушането на музика намалява честотата на мозъчните вълни, което създава условия за по-добро възприемане на информацията и нейния анализ. Проучвания на американски изследователи показват, че около 85% от тези, чиято работа им позволява да слушат музика, докато изпълняват професионални задачи, го правят. При това при 42% от анкетираните фоновата музика звучи от сутрин до вечер.

По принцип човешкият мозък не е в състояние да се концентрира дълго време върху една задача. Работата е там, че в Homo Sapiens действат едновременно две системи, свързани с вниманието. Едната е съзнателна, която ни позволява целенасочено да се съсредоточим върху това, което трябва да се направи. Втората е безсъзнателна. Тя, независимо от волята на човека, измества фокуса на вниманието върху всеки потенциално важен стимул, на който сетивата реагират.

В този случай фоновата музика се превръща в решение на проблема с концентрацията. Задействат се два ефекта:

– неинвазивният шум натоварва системата за безсъзнателното внимание, така че човек да не отвлича вниманието си от основния работен процес;
– предизвиква приятни емоции, които освежават работния процес.

Светлина

Осветлението на работното място също има голямо влияние върху концентрацията и производителността и в този случай синята светлина е най-добрата.

Човешкото око съдържа специален набор от клетки (пръчици, колбички и ipRGC фоторецептори), които разпознават късовълновите нюанси на синята светлина. Тези клетки изпращат сигнал до тялото и мозъка, че слънцето вече е изгряло и тялото ни започва да потиска мелатонина, тоест хормона на съня. Между другото, по тази причина се препоръчва да поставите настрана електронните устройства преди лягане. Факт е, че синята светлина, излъчвана от мониторите на електронни мобилни устройства, не ви позволява да заспите. Но това свойство на синята светлина през работното време може да се използва.

Някои учени твърдят, че преди изпълнението на важна задача, трябва да седнете известно време на синьо осветление. Това ще ви помогне да се концентрирате и да се настроите за по-голяма ефективност. Изследователи са провели експеримент и установили, че хората, които работили на тъмно със син източник на светлина, изпълнявали различните задачи по-бързо и по-качествено. Освен това този ефект се запазвал известно време даже след изключване на синьото осветление.

Нивото на осветеност на стаята също влияе върху производителността на мозъка. Приглушената светлина не ви позволява да се съсредоточите върху работа, свързана с усилена умствена дейност. От друга страна в изследване , публикувано в Journal of Environmental Psychology, се установило, че въпреки че яркото осветление изостря вниманието, приглушената светлина стимулира креативността. Ефектът се обяснява с факта, че при по-слабо осветление човек се чувства по-свободен, което допринася за творчески подход при решаването на работните проблеми.

Устройства за разстройства

Пред невролозите и неврокибернетиците постоянно стои задачата за подобряване на менталното функциониране и повишаване на производителността на човешкия мозък. Благодарение на тяхната работа се появяват все повече полезни устройства, които помагат в борбата с психичните разстройства. Ето няколко такива джаджи:

Слушалки Emotiv EPOC Neuroheadset

Слушалките са предназначени за изследване на човешкия мозък и усъвършенствани приложения за интерфейс мозък-компютър. Тази джаджа е оборудвана с електроди, които осигуряват достъп до мозъчните данни и са в състояние да разпознаят различни емоционални състояния и изражения на лицето на потребителя. Слушалките са съвместими с компютърни интерфейси на Windows. Според разработчиците устройството е в състояние да улесни живота на хората с увреждания.

Невролента за глава MUSE

Устройството прилича на лента за глава – предназначено е да помогне за преодоляване на психологическо напрежение и стрес с помощта даже на кратка сесия на медитация. Канадската компания InteraXon, която е разработила устройството, обещава, че то може да улесни възприемането на обкръжаващия ни свят и да подобри настроението. Когато изберете желания режим, устройството изпраща сигнали, които позволяват на потребителя да се отпусне, да се концентрира или да създаде желаното настроение, например така наречената „атмосфера на доверие“. С мобилното приложение за Muse можете също така да проследявате сърдечната си честота, мозъчната активност, движенията на тялото и честотата на дишане.

Мини хеликоптер Puzzlebox Orbit Helicopter

На външен вид той прилича на обикновен хеликоптер играчка, но в същност вие можете да го управлявате със силата на мисълта си. Както при другите невроджаджи, това се случва за сметка на редуването на висока концентрация и релаксация. За да работите с него, трябва да инсталирате специално приложение на вашия смартфон или таблет. В комплекта са включени и специални слушалки. Чрез сензорни датчици те улавят мозъчните импулси, преобразуват ги в сигнал, който се предава чрез Bluetooth към смартфона, който от своя страна предава командата към хеликоптера, принуждавайки го да излети, да се вдига и да се спуска, както и да завърши програмирания маршрут. Хеликоптерът може да се използва като тренажьор за различни ментални състояния.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x