fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Случайните закономерности: 7 факта, които ще променят отношението ви към много събития във вашия живот

Ново изследване може да преобърне с главата надолу всичко, което сте мислили, а вероятно и в момента мислите, за съдбовните събития, случайностите, съвпаденията и закономерностите във вашия живот. Кои спомени оценявате като най-важните събития в живота си? Бяха ли това планирани събития или такива, които се случиха само заради късмет, случайност или стечение на обстоятелствата?

Всеки човек ще разкаже поне една история, в която неочаквано се е случило нещо хубаво, или пък нещо действително ужасно. Как тълкувате подобно събитие, когато си го спомняте? Приемате ли го като знак на съдбата? Смятате ли, че то е послужило за изпълнението на някаква важна цел?

Например, може да сте опитали да се преместите от една стая в друга, жонглирайки с чашата си за кафе, лаптопа и телефона. Но въпреки всичките ви усилия, чашата се е изплъзнала от ръката, загубили сте равновесие, паднали сте и сте си изкълчили глезена. Няколко часа по-късно вече сте били в гипс и през следващите няколко седмици ви се е наложило да ходите с патерици.

И изведнъж в целия този нелеп инцидент вие откривате скрит смисъл. Например, седейки в болницата в очакване на помощ, сте срещнали човек, който познава много добре ваш стар приятел, с когото не сте общували дълго време. Вдъхновен от желанието да се свържете отново, вие след това установявате контакт с приятеля си, стъпка, която не бихте се осмелили да направите при други обстоятелства. Съдбата ли ви върна при човека, който някога е бил толкова важен за вас?

Два фактора, влияещи върху възприемането на случайността

Случайните събития в живота се случват навсякъде и по всевъзможен начин. Карл Тейген и Алф Бер Кантен от Университета в Осло предполагат, че самата непредсказуемост ги прави не особено приятни. Хората предпочитат да знаят какво ги очаква, защото „неслучайните събития добавят стабилност и ред в живота ни“. Именно по тази причина ние обръщаме толкова много внимание на информацията за прогнозата за времето и за задръстванията преди сутрешното пътуване до работното място. Склонността към предсказуемост се наблюдава дори сред изследователи, които проявяват често предварително предубеденост „и се колебаят дали да отворят кутията на Пандора от случайни събития“.

Може би тази нужда да се подреди хаосът кара хората да осмислят зигзагообразната природа на събитията в реалния живот. Иска ви се да вярвате, че нараненият глезен е част от грандиозна схема на съдбата за възстановяване на връзката ви със стария приятел. Сигурно ако се замислите за последователността от събития и преживявания, които изграждат живота ви, ще откриете колко такива значения вече са били използвани, за да се получи относително последователна и цялостна жизнена история? И което може би не е по-малко важно, защо тези събития първоначално са изглеждали случайни?

Въпросът изглежда очевиден, но според норвежкия екип от учени събитията, които най-често изглеждат случайни, се случват внезапно или „като гръм от ясно небе“. Времевите рамки също имат значение. Освен това Тейген и Кантен твърдят, че началото винаги изглежда зависещо от случайността за разлика от завършека.

Проверявайки тези фактори в поредица от седем експеримента (онлайн и върху студентски извадки), авторите са разработили сценарии, различаващи се по внезапност и времева рамка.

Ето един от тестовите модели свързани с времевата рамка:

Представете си, че ви разказват за две студентки, Еви и Елън, които са приятелки от няколко години. Кое от тези две твърдения изглежда по-вероятно?

а. Еви и Елън станаха приятелки съвсем случайно.
b. Еви и Елън не станаха приятелки случайно.

Кой вариант избирате? Ако е „а“, вие се присъединявате към 61% от участниците в изследването, отговорили по този начин Това подкрепя идеята, че началото на едно събитие често изглежда като резултат от случайност.

Сега прочетете останалата част от сценария:

Еви и Елън вече не са приятелки. Кое от тези две твърдения изглежда по-вероятно?

а. Приятелството приключи съвсем случайно.
b. Приятелството не приключи случайно.

Ще се изненадате ли, че огромното мнозинство (81%) са избрали вариант „b“? Забележете, че в условията не е казано нищо за причините за прекъсването на приятелските отношения. Но хората, а може би и вие, виждате завършека на дружбата им като развитие на началото, даже случайността да е изиграла някаква роля в крайния резултат. И в същото време е възможно Еви да е претърпяла ужасен инцидент и краят на приятелството им да няма нищо общо с отношенията им.

Добавяйки изненада към уравнението, норвежките изследователи са помолили участниците да оценят вероятността от подобни сравнения:

Кое от тези твърдения смятате, че се отнася за неочакван старт на кариерата?

а. Кариерата ми на технически консултант започна съвсем случайно.
b. Кариерата ми на технически консултант не започна случайно.

Според проучването 75% от участниците в изследването са избрали вариант „а“, което предполага, че това внезапно начало е резултат на щастливия случай.

Седем факта, които трябва да имате предвид, когато преосмисляте траекторията на живота си

Факторите внезапност и времева рамка са били в основата на изследването, проведено в университета в Осло. Авторите са предоставили и други интригуващи факти, които ще ви помогнат да погледнете на собствения си житейски опит от нова перспектива:

Факт 1: Завършекът не изглежда случаен, но началото изглежда.

Началото е отговорно за това, което се случва след това, но когато нещо свърши, си мислиш, че знаеш какво го е предхождало и си загубил възможността да повлияеш на потенциалната случайност.

Факт 2: Началото на събитията изглежда случайно, защото е по-впечатляващо от края.

Началото привлича вниманието ни повече от края, поради което смятате събитието за случайно.

Факт 3: Има разлика между късмет и случайност.

Най-вероятно ще сметнете за съвпадение, ако някое не много важно събитие се случи без причина. Но нараняването на глезена ще бъде записано като неочакван късмет поради значението му, въпреки че това е просто нещастно съвпадение, тоест да бъдеш на неподходящото място в неподходящото време.

Факт 4: Можете да придобиете важни знания без усилия

Това е прекрасно наблюдение. Помислете колко умения сте придобили случайно. Може би случайно сте разговаряли с някой, който ви е предложил как да разрешите скучен ежедневен проблем. Случайността понякога носи ползи по най-неочаквани начини.

Факт 5: Понякога случайността е просто забавна

Случайността понякога е не само информативна, но и забавна. Хората обикновено не харесват случайността, но авторите отбелязват, че „случайността е хедонистично привлекателна“. Защо иначе хората ще гледат спорт?

Факт 6: Може да не е случайност или дори късмет

Спомняйки си за ранения си глезен, го приемаш като лош късмет, но по-скоро е било доста „вероятно“, като се има предвид колко невнимателен си бил с предметите, които си се опитвал да преместиш. Може би едно случайно начало е просто продължение на вече съществуващи закономерности.

Факт 7: Хората предпочитат да мислят за трансформациите в живота си като за ново начало.

В един от експериментите изследователите от университета от Осло установили, че когато имат избор, хората предпочитат да третират живота си като поредица от нови глави, а не като непрекъснати закономерности.

Готови ли сте да преосмислите ролята на случайността в живота си?

Тейген и Кантен отбелязват, че „за всички събития има причини и те са смислено подредени в собствена мрежа от връзки“, някои от които са случайни, а други не. Но тъй като е лесно да се мисли от гледна точка на фрагменти, а не на преходи (факт №7), може би си струва да направите крачка назад и да потърсите по-широките аспекти, които определят закономерностите във вашия живот.

Правейки този мисловен експеримент, започнете със събития, които изглеждат случайни, но всъщност отразяват друг основен процес – на „непланирани социални взаимодействия в историята на индивида“, които „определят неговите или нейните житейски траектории“. Вървите по улицата и завивате надясно вместо наляво. Срещате любовта на живота си, създавате семейство и така нататък, и така нататък.

Преди да започнете да започнете да осмисляте и поставяте под въпрос всяка своя жизнена стъпка, постарайте се да откриете някои по-глобални закономерности. Защо завихте надясно, а не наляво? Имаше ли нещо отдясно, което привлече вниманието ви? Може би сте забелязали там любимия си музикален магазин или може би просто сте харесали повече открилата се гледка? Как избрахте партньора си в живота и кои качества в него най-много ви впечатлиха тогава, а може би продължават да ви харесват и сега?

Помислете за техническия сътрудник, който изглежда е получил работата случайно. А всъщност може би нещо го е накарало да получи необходимото образование, което му е позволило да заеме тази позиция? Случвало ли ви се е и на вас подобно нещо?

Преди да позволите на случайността или късмета да ви накарат да мислите, че целият живот е поредица от случайни събития, обърнете внимание на логиката, лежаща в хронологията на вашия живот. Това ще ви помогне да го осмислите много по-цялостно и ще му придаде много повече смисъл.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x