fbpx
Наука и технологииТехнологии

Facebook ще създаде симулация сам на себе си с ботове вместо с хора

Компанията Facebook планира да се създаде изолирана симулация на своята социална мрежа с ботове вместо с реалните потребители, пише The Verge. Това е необходимо, за да се намерят слабите места на платформата.

Изследователите от компанията публикуваха статия за планираната разработка на Wes-Enabled Simulation. В нея се говори за създаването на „сенчест“ Facebook, който максимално да прилича на сегашната социална мрежа, а в ролята на потребители ще бъдат ботове, които ще могат да използват всички функции, достъпни на платформата. Ботовете ще симулират реално поведение, например бот-мошеник ще бъде обучен на взаимодействие със симулации, които са програмирани да проявяват поведение, подобно на поведението на жертвите на мошеничеството. Другите ботове ща бъдат програмирани за опити за придобиване на лични данни от други обикновени несъществуващи потребители. По този начин компанията се надява да изучи всичките дефекти и уязвимости на платформата, които могат да доведат до реална кражба на персонални данни и мошеничество.

Във Facebook предполагат, че WES ще се превърне в уникален проект, тъй като ботовете ще си взаимодействат в много близка до оригинала версия на социалната мрежа, а не в макет, имитиращ нейните функции. Симулацията няма да клика на реални уеб-страници и да използва интерфейса на платформата, но ще изпълнява същите действия, които извършват обикновените потребители през кода на Facebook, например да изпраща запитвания до приятели. Изследователите смятат , че това ще даде възможност да се открият недостатъците на платформата. Ако бот, програмиран за опит на кражба на персонални данни, успее да получи голямо количество данни от други симулации, то това ще означава,че платформата има сериозна уязвимост, която в реалния живот може да е достъпна за използване от истински мошеници.

Някои от симулациите ще получат достъп единствено да четат от истинския Facebook. В случай, че няма заплаха, то те ще получат данни на някои от потребителите на платформата. За всички останали ботове Facebook ще изгради цялостна паралелна изолирана социална мрежа. Освен това, когато симулираната платформа бъде настроена, във Facebook планират да изучават на нейна база, как хората биха реагирали на евентуални промени в нея. В момента същите тестове се правят с ограничени групи реални потребители.

Изследователите твърдят, че системата трябва да бъде напълно и надеждно изолирана от реалния Facebook, за да не се случват неочаквани взаимодействия между ботове и реални потребители.

Компанията нарича своята система с абревиатурата WW и списанието Input смята, че това е съкращение от WES World. Ако това действително е така, то по всяка вероятност това е взето от сериала на НВО „Светът на Дивия Запад“ (Westworld), в който сюжетът се развива в симулация на Дивия Запад. В този парк за развлечения има роботи-симулации. Но принципа на паралелната социална мрежа ще се различава от случващото се в сериала, тъй като компанията ще създаде глобален симулакър, тоест свят с изкуствени личностни единици, даващи ни възможност да разберем повече сами за себе си, а не да ни развличат, отбелязва Input.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x