fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

На плаж в Сибир: свидетели сме на най-топлата глобална пролет досега

Популярният термин „сибирски студове“ явно трябва вече да бъде сменен от друг – „сибирски горещини“. Месец май тази година е бил най-горещия на Земята в историята на метеорологичните наблюдения, а не само в Сибир. Климатолозите, занимаващи се с изучаване на опасното влияние на екстремалните горещини, са разтревожени от съвпадението на периода на разразилата се пандемия и този на анормално високи температури.

Възможността да почернееш на слънце не е първото нещо, което ти идва на ум при споменаването на Сибир, огромния и слабонаселен руски регион, простиращ се до самата Арктика и покрит от сняг през по-голямата част от годината.

Но на тази емблематична със своите студове територия, покрита с брезови гори и затворнически лагери, наскоро бе наблюдавана необичайно топла вълна и хората излязоха навън да направят слънчеви бани и да почернеят при тези необичайни за този регион условия.

„Аз съм роден в Сибир и живея тук вече 60 години. Не помня нито една пролет, която да е приличала на тази“ – казва журналистът Сергей Зубчук (Sergey Zubchuk).

Както се оказа, европейците и руснаците не бяха сами в своята наслада от метеорологичните аномалии и най-слънчевата пролет за цялата история на наблюдения. От бреговете на Калифорния до централната част на Индия температурата се вдигна до небивали нива.

Рекордни температури бяха зафиксирани по цялата територия на Канада, а също така и в Арктика, и в Средиземноморието. Тази тенденция намери своето отражение и в южното полукълбо. В резултат, въпреки настъпващата зима, на остров Южен в Нова Зеландия температурата достигна до 26 градуса по Целзий, което е с 10 градуса повече от средната дневна температура.

В Хатанга, едно от най северните сибирски населени места, разположено зад Полярния кръг, на 23 май е фиксирана температура от 25 градуса по Целзий. Това е с 13 °С повече от показателите през месец май миналата година. През този месец там температурата обикновено не се вдига повече от -2°С. В други райони на Сибир температурите достигнаха до 35°С, което е два пъти по-висока температура от обичайната. По думите на журналиста Зубчук, живеещ в Барнаул, градовете на юг в Сибир , неговите съседи са правили слънчеви бани на покривите на своите вили. Ябълките и вишните са разцъфнали четири седмици по-рано от обичайния срок, добавя той. Снегът, който в този регион се разтопява постепенно през месец април, а през тази година даже е бил повече от обикновено, се е разтопил за един ден при нахлуването на тази необичайно гореща вълна. По думите на журналиста, било е толкова топло, че той е трябвало да спи с широко разтворени прозорци.

Докато европейците и жителите на Сибир се наслаждават на слънчевото време, учените виждат в това допълнителни тревожни свидетелства за промяната на климата, ако това въобще трогва някого.

„Възможно е с помощта на ваксина да се намери изход от пандемията, причинена от коронавируса, но не съществува вариант за връщането към нормалното време“ – отбелязва Дъг Пар (Doug Parr), главен специалист на британското отделение на организацията «Грийнпис» (Greenpeace).

Климатологът Кристи Дал (Kristy Dahl), занимаваща се с изучаването на опасното влияние на екстремалните горещини, е разтревожена от съвпадението на периода на избухването на пандемията и периода на анормално високите температури.

„Много от начините, с помощта на които ние обикновено се справяме с екстремалното време, могат да загубят своята ефективност“ – подчертава тя.

Тя отбелязва, че такива публични пространства със системи за климатизиране като библиотеки и обществени центрове днес са затворени. Аварийните служби изпитват голямо напрежение в своята работа и техните служители в по-малка степен могат да се справят с извънредните ситуации, свързани с климатичните аномалии.

През май в различни части на Калифорния бяха „подобрени“ температурните рекорди, а губернаторът Гевин Нюсъм (Gavin Newsom) ядоса местните жители със затварянето на плажовете, в момента когато тълпи от хора се опитваха да намерят там прохлада.

Силните горещини имаше и по цялото Средиземноморие. Израел предсрочно разхлаби режима за самоизолация и отвори крайбрежните райони. Но в съседен Ливан плажовете останаха затворени, което накара страдащите от горещината жители на Бейрут да разположат надувни басейни по балконите и покривите на сградите.

Кипър се превърна в истински горещ ад и там беше фиксиран най-горещия ден през май за цялата история на метеонаблюденията, отбелязвайки температура от 42,5 °С. Там полицията е глобявала жителите на острова за това, че са оставали на плажа след разрешеното къпане.

Може би най-сериозното въздействие на съвместното въздействие на пандемията и горещините е отбелязано в Индия, където хиляди работници-мигранти е трябвало да преминават пешком много километри в посока своите на родни места под изпепеляващото слънце. За съжаление са фиксирани и смъртни случаи. В края на май в Делхи е отбелязана необикновената горещина от 47,6 °С и това също е рекорд за този месец.

По мнението на специалистите, 2020 година може да стане една от петте най-горещи години в историята на метеонаблюденията и е много възможно необикновено горещата пролет да е само прелюдия към още по-горещото лято. За жителите на Сибир това може би ще бъде топло и приятно време, но в други места екстремално високата температура може да се превърне в много сериозен проблем.

„Постоянно да се живее в някои региони ще става все по-сериозен и по-сериозен проблем“ – добавя той.

Наскоро ви запознахме с изследване на от американски и британски учени , в което те са определили регионите, в които заради влошаващите се метеорологични условия ще стане почти невъзможно да се живее. Те са констатирали, че в момента вече има райони, в които температурата и влажността надвишават допустимите физиологични граници на човешкия организъм. По техните прогнози в останалите предполагаеми региони влошаването на условията може да настъпи много по-рано, отколкото се предполагаше по-рано.

Източник

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x