fbpx
Наука и технологииТехнологии

През 2021 година ще излети първата ракета, напечатана на 3D-принтери

Аерокосмическият стартап Relativity Space планира да изпрати на орбита ракета, напълно напечатана на 3D-принтери. Компанията съобщи, че е събрала цялата сума необходима за осъществяването на първата космическа мисия през 2021 година.

В последния етап на финансиране Relativity е привлякла 140 милиона щатски долара инвестиции и сега вече обема на инвестициите възлиза на 185 милиона щатски долара. Тази сума би трябвало да осигури провеждането на първите полети в близките няколко години.

Стартапът е основан от бивши инженери в Blue Origin и SpaceX. Техните планове са доста амбициозни. Те искат всички детайли на техните летателни апарати (от двигателите до фюзелажа) да са направени само с помощта на 3D-печат. Инженерите планират напълно да преосмислят принципите на ракетостроенето, използвани в последните 50 години. Хора вече няма ръчно да сглобяват ракети, а почти всички процеси ще бъдат автоматизирани.

Производствениte помещения на Relativity Space в Лос Анджелис
Производствениte помещения на Relativity Space в Лос Анджелис
Източник: Relativity Space

В Relativity смятат, че могат значително да съкратят разходите за производство. В бъдеще компанията се надява да повтори процеса на друга планета и да направи така, че сглобената там ракета да може да излети и да се върне на Земята.

Сега стартапът работи над своята първа ракета Terran 1. Нейните детайли се печатат в Лос-Анджелис на специални, подобрени 3D-принтери Stargate. В Relativity твърдят, че в бъдеще такива принтери ще могат да напечатат ракетата Terran 1 само за 60 дена.

Височината на Terran 1 ще бъде около 30 метра (100 фута) и може да бъде класифицирана като ракета между малък и среден клас. Вместимостта на бъдещата ракета ще бъде 1250 килограма, което представлява само 6% от вместимостта на Falcon 9 на SpaceX.Но в стартапът твърдят, че увеличавайки носовата част на летателния апарат, могат да увеличат вместимостта два пъти.

Подобрените 3D-принтери за метал Stargate
Подобрените 3D-принтери за метал Stargate
Източник: Relativity Space

Засега ракетата все още се разработва, но стартапът вече е преодолял важни етапи по пътя към първия старт. Например, те са провели повече от 200 изпитания на двигателя на стендове в космическия център на НАСА Джон Стенис в щата Мисисипи (NASA’s Stennis Space Center) . Осигурена е пускова площадка, намираща се на космическия полигон Кейп Канаверал и известна под името LC-16. За наемането на площадката, компанията е сключила 20-годишен лизингов договор с НАСА. Част от привлечените инвестиции ще се използват за нейната подготовка, а друга част за разширяване на материалната база на Relativity в Лос-Анджелис. Освен това компанията планира да построи автоматизирана фабрика в космическия център Джон Стенис.

Изпитание на двигателя Aeon
Изпитание на двигателя Aeon, който ще се използва в ракетата Terran 1
Източник: Relativity Space

Следващата крачка за Relativity е да изпробват ракетата след нейното сглобяване. А след това им предстои още по-сложната задача – да проведат реален старт на Terran 1. Компанията има вече доста клиенти, такива като Telesat, Momentus и Spaceflight, които желаят да се възползват от ракетата.

„Скоро ние ще можем да изстреляме първата в света напечатана ракета –казва изпълнителния директор на Relativity Тим Елис – Това не само е важна крачка за космическата индустрия и нейните клиенти, но и сериозно доказателство за ефективността на технологиите за 3D-печат”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x