fbpx
Наука и технологииТехнологии

В НАСА са изпробвали система за автономно управление на един микроспътник от друг

Два кюбсата (CubeSat) на NASA са провели на ниска орбита интересен експеримент – проверка на управлението и предаване на данни от един микроспътник към друг в рамките на мисия за изследване на оптическа връзка и предаване на данни между кюбсати.

NASA в момента осъществява програма с помощта на кюбсати, която се нарича „Изследване на системи за оптическа връзка и предаване на данни между кюбсати” (OCSD). Тук може да се запознаете с описанието и целта на мисията.

Техническо оборудване, използвано за програмата „Изследване на системи за оптическа връзка и предаване на данни между кюбсати” (OCSD)
Техническо оборудване, използвано за програмата „Изследване на системи за оптическа връзка и предаване на данни между кюбсати” (OCSD)
Източник: NASA

В рамките на тази програма,  през юли 2019 година е бил проведен експеримент по организацията на радиовръзка между два кюбсата.

Двата микроспътника на NASA  ( кюбсат №1 и кюбсат№2 са с размери около 10 сантиметра във всяка плоскост) били разположени на ниска орбита примерно на 9 километра един от друг.

Два кюбсата на ниска земна орбита
Два кюбсата на ниска земна орбита
Източник: NASA

На първия етап от изпитанието кюбсат №1 получил от Земята специална програма, която да предаде на кюбсат №2. В дадената програма били заложени оптимални команди за активиране на двигателите и посоката на движения за кюбсат №2.

Във втория етап кюбсатите установили връзка помежду си и кюбсат №1 предал на кюбсат №2 новата програма, съдържаща процедура за изпълнение на различните етапи за предвижване.

На третия етап кюбсат №2  започнал изпълнението на програмата. В миниатюрния космически апарат се включил  малък воден двигател, в който водата се превръщала в пара. Излизайки през  соплото на кюбсата, парата предвижила апарата в зададената посока.

Визуализация на осъществения експеримент за връзка между двата кюбсата

Основната задача на експеримента била да се провери механизма на организация на автономното управление между кюбсатите. Преследваната цел е да не се изпращат на всеки от апаратите на орбита, а и извън нея, множество инструкции. Предвижда се в бъдеще да се използва един или няколко основни космически апарата за разпространение на командите  и организацията на предаването им към други апарати.

„Подобни експерименти ще ни помогнат да изучим и да модернизираме технологиите, които ще позволят малки космически апарати широко да се използват на земна орбита и извън нея” – казва Роджър Хънтър, ръководител на програмата по изследване на технологиите на малките космически апарати в NASA.

В проведения експеримент имало строги ограничения на типа инструкции, които единият кюбсат може да предава на другия. Кюбсат №1 е трябвало да предава коректно само санкционирани и планирани инструкции на кюбсат №2.

Ако резултатите на следващите изпитания с кюбсатите се окажат успешни, то в NASA планират да пуснат неголям “рояк” от кюбсати на ниска околоземна орбита. Единият от тях ще установява връзка с Центъра за управление на полетите. Именно този кюбсат ще координира и предава данните към останалите кюбсати. По този начин ще се опрости мониторинга и провеждането на изследвания на космическото пространство чрез „рояци” от космически апарати в автономен режим.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x