fbpx
АкцентиПрогнози и тенденции

Mоже ли всеки да прави точни прогнози и можем ли да се научим на това?

Учените казват, че за това са нужни особени личностни качества и нагласи.

Някои хора имат дарбата да предсказват бъдещето. Не да дават неясно, двусмислено предсказание, а да формулират аргументиран, балансиран и внимателен поглед към бъдещето. Такива хора могат да предвидят определен търговски успех или резултатите от изборите по-добре от всеки друг. Тях ги наричат „суперпредсказатели” и ако се научим от тях да вземаме по-балансирани решения , ще можем да икономисаме милиарди за компаниите или да предотвратим например война.

През 2007 година Стив Балмър, по това време главен изпълнителен директор на Microsoft, заяви, че „няма никакви шансове iPhone ще заеме значителен дял от пазара.” По-късно той продължи да прогнозира , че Apple ще може да вземе 2-3% от растящия пазар на мобилни телефони. В края на краищата, пазарният дял на Apple през 2012 година достигна своя абсолютен максимум – 23% от световния пазар. Балмър просто сбърка със своите прогнози.

Той не притежаваше качествата на „суперпредсказател”, но нямаше и други качества, такива като смиреност, непредубеденост, любознателност. Но най-лошото беше това, че той не променяше своите прогнози. Хората, които правят най-добрите прогнози за бъдещето, с радост ги променят, получавайки нова информация. Балмър не направи това и в резултат пострадаха перспективите на Microsoft на пазара на смартфони. Някои го наричат „най-лошия ръководител на голяма публична компания” в САЩ. Ако ние знаехме какво помага на хората да правят правилни прогнози, дали щяхме да можем да научим на това и другите? Възможно е и това ще помогне да се избегнат грешки, подобни на тези на Балмър.

Good Judgment (Добра преценка)

Темата за създаването на суперпредсказатели започна да се изучава сериозно в последните няколко години. От 2011 до 2015 година Агенцията за перспективни изследвания в сферата на разузнаването на САЩ (IAPRA) проведе турнир за търсене на отбори от предсказатели, талантливи по природа. Това можеше да донесе голяма полза на разузнаването на САЩ. Голяма организирана група от аналитици, които могат да правят значително по-добри прогнози, отколкото действащите сътрудници на разузнаването.

В турнира са взели участие 25 хиляди човека. Те са правили различни прогнози, например, за бъдещето на Еврозоната или ще загуби ли Владимир Путин властта в Русия. Предсказателите, които са работили в екипи, са превъзхождали по ефективност добре обучените специалисти. Работата е там, че всеки участник уравновесява преднамереността на останалите. Победител в състезанието станал отборът на Good Judgment, които след това започнали собствен бизнес, свързан с прогнозиране.

„Има моменти, когато и медии, и политически експерти в един глас казват” Това е непредсказуемо, аз не знам какво ще стане” – казва ръководителят на Центъра за разработване на колективен интелект Nesta Кати Пийч – Ако отворим вестник, ние ще видим невероятно сложни схеми на различни сценарии за Brexit. И какво, ако експертите не могат да предскажат, ако статистическите методи за прогнозиране не работят, тъй като няма исторически прецедент, то как да се вземат решения на индивидуално и на колективно ниво?”.

„Сега, когато сложността и неопределеността нараснаха, е все по-малко вероятно, че сам човек ще има достъп до цялата информация за случващото се – продължава Пийч – Но ако се придържаме към колективен подход, обединявайки и комбинирайки прогнозите на много различни хора, ние можем да получим по-точен резултат, тъй като всяка от тях съдържа фрагменти от информация, която спомага за създаването на по-пълна картина като цяло. Комбинирайки тези индивидуални прогнози, вие също така отстранявате предубедеността или грешките, които могат да съществуват в отделно взета прогноза.”

Разпознайте образите

Екипът от суперпредсказатели от проекта Good Judgment нееднократно са правили отлични прогнози. Какво отличава тези хора от останалите? Участникът в екипа Майкъл Стори се смята за един от най-добрите суперпредсказатели в света. Сега той е управляващ директор на търговското подразделение на проекта.

„ Когато ние тестираме хората дали могат да станат добри предсказатели, показател номер едно за това е разпознаването на образи на картинки, а не знанията в определена област или нещо подобно” – казва Стори.

Молейки хората да отбележат закономерностите в серия от фотографии, може точно да се оцени способността към прогнозиране. Но за да стане човек добър предсказател , той трябва да преодолее собствените си предубеждения.

Историята описва предубедеността в потвържденията като игра на карти, при която ние изборно търсим доказателства в подкрепа на нашите идеи. Колко пъти вие или други картоиграчи са казвали „О, аз така си и знаех, че в тебе беше тази карта” след като някой е свалил картите си с печеливша комбинация? Вие сте уверени , че сте знаели през цялото време за това , че тези карти са били в другия картоиграч. Но в действителност вие сте обмисляли няколко възможности и когато едната от тях се е реализирала, сте убедили себе си, че именно този вариант вие сте смятали за най-вероятен.

„Аз винаги съм мислил , че мога достатъчно добре да прогнозирам, но в действителност е много лесно да убедиш себе си в това” – казва Стори.

Филип Телок, един от основателите на Good Judgment, описва суперпредсказателите като хора с „някои психологически особености.” Те притежават уникално съчетание на характеристики, позволяващи им да игнорират своите предрасъдъци.

„Ако аз трябва определя най-важното, то бих казал: докато повечето хора мислят за своите убеждения като за нещо много ценно и определящо, а даже свещено, то суперпредсказателите гледат на своите убеждения като на проверима хипотеза, която трябва да бъде препроверена на база факти – казва Телок – Това означава, че те като правило по-лесно променят своите убеждения … когато получават нови данни.”

Освен това, суперпредсказателите променят по-малко прогнозите си, отколкото другите хора, когато се появи необходимост за тяхното преразглеждане. Възможна причина за това да е, че техните първоначални прогнози са били по-точни. Но изследователите твърдят, че суперпредсказателите могат да обмислят много повече възможни резултати, отколкото средния човек. Ако те преразглеждат своята прогноза, те преминават на не много различен вариант, вместо да скачат на съвършено друго решение.

Едно от направленията, в които се занимава Пийч, е изучаването на това кой е по-склонен към суперпрогнозиране – мъжете или жените. Подобни изследвания показват, че колективно група жени са по-умни, отколкото група мъже. Но са необходими допълнителни изследвания за да се разбере дали колективният разум е равнозначен със суперпрогнозиране. Например, колкото сте по-умен, толкова е по-голяма вероятността да сте подложен на преднамереност на потвърждението, тъй като на вас ще ви е по-лесно да намерите аргументи в полза на вашето мнение.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x