fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Нов проект на МАГАТЕ ще помага на страните да се борят с фалшификацията на хранителни продукти

Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) започва петгодишна изследователска програма с участие на експерти от 16 страни за отработване на методи, базиращи се на ядрени технологии, които да се използват за проверка точността на информацията от етикетите на продуктите.

Резултатите от този проект, осъществяващ се в сътрудничество с Продоволствената и селскостопанска организация на ООН (FAO), ще помогнат на страните в борбата с фалшификациите на скъпо струващи хранителни продукти, например, такива като деликатесен мед, кафе и особени сортове ориз.

„Много продукти заради своето специфично производство или географски произход се продават на премиални цени – казва координаторът на проекта и специалист от МАГАТЕ по безопасност на хранителните продукти Даймън Кели – За да защити потребителите от фалшива продукция и потенциални нежелателни последствия в светлината на хранителната безопасност, са необходими стандартизирани методи за потвърждаване на това, че характеристиките на продукта съответстват на заявените на етикета”.

Проектът ще помогне на страните да използват методите на стабилните изотопи за защита и предвижване на продукцията с висока добавена стойност, такива като органични продукти или продукти с определен географски произход, например ямайското кафе „Блу Моунтийн”( Blue Mountain). В основата на метода лежи проверката на съотношението между стабилните изотопи в химическите елементи, такива като водород, кислород и въглерод, а също така концентрацията на елементите в образците продукция. От тези показатели може да се състави уникален профил, който показва принадлежността на селскостопанската култура към региона, където тя се отглежда.

„Анализът на ДНК показва кои са вашите родители, но не може да отговори на въпроса къде сте се възпитавали. Но изотопите, които растенията поглъщат от околната среда , отразяват особеностите на региона, където растенията са израснали” – казва Ръсел Фрю, професор по химия в Университета в Отаго (Нова Зеландия) и един от експертите, приемащи участие в проекта.

Професoр Фрю по-рано е работил в Лабораторията за защита на хранителните продукти и околната среда, която е под егидата на Съвместната програма на ФАО/МАГАТЕ в Зайберсдорф, Австрия. Там той е помагал за разработване на метода на стабилните изотопи за проверка на произхода на меда от чаeно дърво (манука). „По статистика, употребата на този мед е шест пъти по-голяма отколкото се произвежда” – пояснява той. Медът манука, произвеждащ се от нектара на цветовете на новозеладското чаeно дърво, притежава природни антибактериални свойства и може да се продава по 1000 новозеландски долара или почти 600 евро за килограм.

Нивес Огринц, професор по екотехнологии в Института Йоже Стефан (Словения) търси начин за използването на този метод за защита гаранцията за качество и географския произход на словенските трюфели, търговията, с които е доста печеливш бизнес. „Белите трюфели могат да се продават на цена до 2300 евро за килограм и тяхното търсене е голямо, затова и фалшификатите са доста. Ние също се занимаваме с плодове и зеленчуци, такива като ягоди, вишни и чесън.”

Фалшификацията представлява постоянно нарастващ проблем за хранителната промишленост и тя засяга страните в международен мащаб, като намалява доходите от износ. Този изследователски проект помага на развиващите се страни да повишат степента за съблюдаване на нормативните изисквания, което ще подобрява техните търговски възможности.

Например, фалшивата маркировка влияе значително на продажбите на тайландския жасминов ориз ( Thai Hom Mali). На този премиален ароматен дългозърнест сорт се пада от 13% до 18% от износа на тайландски ориз. Той се произвежда в северните и североизточните региони на страната, където има идеално съчетание на почвени и климатични условия. „ Ние нямаме лаборатория за изпълнение на такъв тип анализ и затова за нас е много важно да се научим да използваме този метод” казва Вани Шринуттракул, научен сътрудник от Тайландския институт за ядрени технологии.

Ямайското кафе „Блу Моунтийн” е ценено за своя аромат и отсъствието на горчивина. То влиза в числото на на най-скъпите сортове кафе в света и затова под същото наименование се предлага много фалшива продукция. „ Ние наистина искаме да защитим нашето кафе – казва Лесли Ан Хо Фун, изследовател от Международния център за екологични и ядрени науки в Кингстън, Ямайка –Искаме да използваме ядрени методи за да можем да отличаваме , например сорта „Блу Маутийн” от „Хай маунтийн” (High Mountain), тъй като те са в различни ценови категории”. В Ямайка също така планират да използват дадения метод за други селскостопански продукти от премиална категория, такива като ром и какао.

През 2018 година ФАО заедно с Европейската банка за реконструкция и развитие публикуваха доклад за преимуществата , които получават селскостопанските производители при използване на добре изградени системи, доказващи географския произход на местните хранителни продукти.

Началото на изследователския проект, който е планиран за петгодишен срок, започна миналата седмица с учредително съвещание. В проекта ще вземат участие Дания, Индия, Индонезия, Испания, Италия, Китай, Коста-Рика, Малайзия, Мароко, Мианмар, Нова Зеландия, Словения, Тайланд, Уругвай, Япония и Ямайка.

МАГАТЕ съвместно с ФАО ще оказват помощ на страните-членки помощ по въпросите за използване на ядрени и съпътстващи методи за изработване на научно обосновани решения за подобряване продоволствената безопасност на хранителните продукти, а също така за внедряване на устойчиви методи за водене на селското стопанство. Под егидата на двете организации са вече бяха проведени няколко изследователски проекти и са разработени методи с използване на стабилни изотопи за контрол ефективността на екологично безопасните способи на земеделие и намаляване въздействието върху околната среда от страна на селското стопанство.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x