fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Китай скоро ще изпревари САЩ в сферата на изкуствения интелект

През юли 2017 година правителството на Китай публикува амбициозна програма , в която се казва как тази страна ще се превърне в лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 година. Но Китай вече е на път предсрочно да постигне поставената си целта . По последни данни , броя на научните публикации от Китай скоро ще надхвърли количеството американски статии, пише “The Verge”

През июли 2017 година правителството на Китай публикува амбициозна програма , в която се казва как тази страна ще се превърне в лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 година. Но по някои показатели Китай вече е постигнал поставената си цел десет години преди набелязания срок.

Китай настига САЩ по броя публикувани значими статии в областта на изкуствения интелект

Наскоро публикувано изследване свидетелства , че общия брой на значими китайски статии в областта на изкуствения интелект скоро ще надмине броя публикации на тази тема в САЩ, които засега са лидер в тази област. По наличните данни, усилията на Китай по разширяване на своите възможности в областта на ИИ, с помощта на щедри правителствени инвестиции в оборудване за образователни учреждения и в промишлеността, започват да дават своите плодове.
Що се касае за обема на ежегодни публикации по темата за изкуствения интелект, то Китай изпревари САЩ още в 2006 година, но критиците твърдят , че количеството не винаги съответства на качеството. В Китай има доста доказани случаи с измами в научната област. В областта на изкуствения интелект съществува стереотип, че изследванията в тази област се увеличават постепенно. По тази причина някои експерти смятат, че само количественните данни не са значим показател за постиженията в тази област.

Качеството на китайските изследвания се повишава

Но в изследване, проведено в Иститута по изкуствен интелект Ален ( Allen Institute for Artificial Intelligence ), разположен в Сиатъл, се отчита не само броя на количеството на статии, но честота на тяхното цитиране, което е показател за влиятелността в по-широка аудитория. Анализирайки 2 милиона статии в областта на изкуствения интелект, публикувани до края на 2018 г., специалистите от института са стигнали до извода , че Китай „ се готви да изпревари САЩ тази година по показателя за цитиране в 50-те % най-цитирани статии, през следващата година – в 10-те % от най-цитирани статии и през 2025г. – в 1-я % от най-цитираните”.
Специалистите от института Ален разкриват, че дела на САЩ в най-цитираните 10% от статиите се е съкратил от най-високия показател от 47% през 1982 година до най-ниския до сега показател от 29% през 2018 г. В същото време Китай „рязко е увеличил” своите показатели през миналата година, достигайки до 26,5%.
Орен Етциони (Oren Etzioni), професор по компютърни науки и генерален директор на института Ален в беседа с кореспондента на интернет-списанието The Verge отбелязва, че проведеното изследване опровергава стереотипа, че постиженията на Китай в областта на изкуствения интелект се увеличават постепенно. „ Очевидно, че качествата на китайските статии вече е високо и продължава да се подобрява.– отбелязва Етциони в своето електронно писмо . – Разбира се , може да се каже, че такава статистика може би да е свързана с това, че китайските автори се цитират един друг, но ако погледнете списъка на наградените с премията „За най-добра статия” ” (Best Paper Awards), то вие ще намерите няколко китайски автора от най-високо ниво.”

Предизвикателствата пред САЩ

Представените изводи трябва да станат интересно четиво за чиновниците от правителството на САЩ, въпреки че този анализ представя само един показател . Когато става въпрос за измерване на общия резултат в областта на изкуствения интелект, специалистите от академическия свят и експертите от промишлеността отдавна вече започнаха да предупреждават, че САЩ трябва да прави повече за да съхрани своето лидерство.
Миналият месец президентът Трамп подписа директива, насочена за стимулиране на инвестициите в тази област. За съжаление, съдържанието и е доста мъгливо, в нея фигурират много малко конкретни задачи и не е предвидено никакво финансиране за изследвания. В стратегиите на много други държави в областта на изкуствения интелект са включени правителствени инвестиции в размер от 20 милиона долара ( Австралия и Дания ), до почти 2 млрд. долара ( Южна Корея ).
Още по-важно е , че инициативата на Трамп не засяга, по мнение на много експерти, главния проблем в тази област – привличане на глобални таланти. Количеството на висококласни специалисти в областта на изкуствения интелект е ограничено, а сегашният подход на САЩ към имиграцията е точно правопротивоположен на това, което е необходимо.
Както показват новите данни на института Ален , най-съвременните изследвания в областта на изкуствения интелект в значителна степен са глобални и изолационизма на никого няма да помогне. „На нас ни е нужно повече финансиране- казва Етциони-Но това, което е по-проблематично , че администрацията на президента не помага в привличането на талантливи студенти в САЩ и те да остават тук”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x