fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

„Ще си намери тяло и душа“: футурист говори за развитието на ИИ технологията през следващите 20 години

Не мислете, че изкуственият интелект (ИИ) никога няма да придобие нещо като съзнание. Това е напълно възможно, въпреки че осъзнаването му ще бъде различно от това на човек, смята футуристът и писател Кай-фу Лий, един от най-известните специалисти в областта на ИИ. Той е автор на бестселъра “Суперсилите на изкуствения интелект: Китай, Силиконовата долина и новият световен ред” (AI Superpowers: China, Silicon Valley, And The New World Order) и в интервю за изданието Noema говори за това как вижда бъдещето на изкуствения интелект и разсъждава над това, дали ИИ може да стане осъзнат и етичен.

Изкуственият интелект ще ускори прехода към възобновяеми източници на енергия

Според писателя, ако хората искат да развиват по-нататък ИИ, изчислителната мощност ще трябва да се увеличава пропорционално.

„Обикновеното обучение на алгоритмите за изкуствен интелект или моделите за дълбоко обучение могат да струват милиони долари. Сега ние тъпчем на едно място, защото съвременните разработки в областта на ИИ изискват огромна изчислителна мощност. Именно затова е важно да се инвестира в ефективен софтуер и инструменти, които ще направят най-добрите технологии да са по-практични, макар и вероятно по-малко продуктивни“, обяснява Лий.

Той вярва, че бъдещето на ИИ се крие в чистите енергийни източници. В книгата си Лий пише за така наречената разпределена енергия, която съчетава слънчева енергия и усъвършенствана технология за батерии, алтернативна на литиевите. Авторът предполага, че можем да намалим разходите си за енергия с 10% през следващите няколко десетилетия.

Има два важни аспекта на преминаването към зелени енергийни източници – подобряване на изчислителната ефективност и увеличаване на капацитета за съхранение. Но има и обратна страна на монетата, казва Кай-Фу.

„Трябва да помислим как да направим ИИ по-интелигентен, но не чрез запълване на програми с огромни количества данни и изчислителна мощност. Ако не разберем как да направим това, ние никога няма да можем да достигнем до истински „общ изкуствен интелект““ казва футуристът.

Как ще се развива ИИ: той ще може да мисли и да осъзнава, но по свой собствен начин

Някои критици твърдят, въпреки че интелигентните машини могат да превъзхождат хората в решаването на най-различни задачи, те буквално не “знаят” какво правят. Оказва се, че в крайна сметка получаваме „безсмислена интелигентност“. Някои учени смятат, че можем да оглупяваме с времето, ако спрем да мислим самостоятелно и разчитаме само на цифровите технологии.

Според Лий дълбокото обучение е демонстрирало, че ИИ може да подразбира контекст, макар и не по начина, по който човек го разбира, а „по свой собствен начин“. Например алгоритъма от трето поколение за обработка на естествен език GPT-3 се обучава предимно „без надзор“ въз основа на контекста на наличните данни.

„Не казваш на робота: „Това е куче, това е котка, това е човек.“ Просто казваш: „Тук има много текст – научи от него всичко, което можеш“, обяснява футуристът .

Съществуват алгоритми за дълбоко обучение, които могат да предскажат следващото изречение в текста или да отговорят по-рано на въпроса какво се е случило с героите в книгата, анализирайки контекста на откъс от даден роман. Това доказва, че самият ИИ може да дефинира някакъв контекст.

„Но така или иначе, аз не твърдя, че ИИ има душа или самосъзнание, не казвам, че знае какво прави или има емоции и вярвания. Аз не мисля, че това е така. Той просто се занимава с търсенето на контекст. Но като се има предвид какъв напредък вече сме постигнали, помислете къде ще бъдем след 20 или 30 години. С годините технологията ще става още по-добра“, сигурен е Лий.

Какво е бъдещето на изкуствения интелект

Фактът, че ИИ може да бъде обучен без човешка помощ, говори много за това колко мощна е технологията за дълбоко обучение. Но способността на ИИ да разпознава контекста не означава, че той ще измести хората или ще достигне сингулярност или общ изкуствен интелект (ОИИ).

„Ще може ли той да прави всичко, което можем ние? Ако той може да разбере всичко, което е прочел, ще успее ли да постигне самосъзнание подобно на нас?“ – се пита Кай-Фу.

Писателят смята, че сравняването на технологията с човек е донякъде нарцистично, въпреки че е съвсем естествено. Ето защо в много произведения на научната фантастика всеки описан обект, било то извънземно, домашен любимец или робот, има позната за нас форма.

“Искаме всички да изглеждат като нас. Може би трябва да вземем предвид факта, че хората и ИИ са напълно различни”, казва Лий.

Напредъкът в ИИ не трябва да е насочен към копиране на човешки черти, каза Кай-фу Лий.

“Възможно е нещо, наречено душа, да е закодирано в нашата ДНК – ясно човешко самосъзнание и емоции, които са формирали инстинктите ни и са ни помогнали да оцелеем. Но това не означава, че не може да има друга, но също така реална форма на живот, подобно на нашата. Трябва да сме отворени към разбирането за това. Трябва да се грижим повече за ИИ, какво той ще прави и как да го използваме”, обобщава футуристът.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x