fbpx
СаморазвитиеЧовекът

13 нестандартни съвета за подобряване на паметта

Що се отнася до паметта, много е важно да я „използвате“ редовно. Ето няколко съвета как можете да подобрите паметта си във всяка възраст.

Обръщане на „кривата на забравянето“

Кривата на забравяне е визуално представяне на това колко много забравяме, ако не се опитаме да запазим това, което сме научили. За да се борите с това е много важно периодично да проверявате паметта си. Не е нужно да се опитвате да запомните нещо конкретно. Нишант Касибхатла, експерт в областта на паметта, световноизвестен майстор в запаметяването и носител на световния рекорд на Гинес, казва, че можете да подобрите паметта си, практикувайки по всяко време. Например следващия път, когато си пиете кафето, постарайте се да отговорите на въпроси от рода „Кои бяха хората пред мен на опашката? Какъв беше плакатът зад бармана? Какво друго имаше в менюто?“

На всяка цена се наспивайте достатъчно

Това не е само елементарна жизнена хигиена: последните изследвания подкрепят жизненоважната роля на съня за консолидирането на паметта. Някои фази на съня са критични за сортиране на спомените: тогава се избира какво да се запази и какво да се изхвърли от паметта ни.

Използвайте флаш карти

Ако учите нещо конкретно, флаш картите са чудесен инструмент за „промеждутъчното запомняне“: вие учите, докато създавате флаш картите и след това ги използвате на определени интервали, за да се тествате. Студентите по медицина с удоволствие използват приложението Anki Flashcards, което алгоритмично определя кои теми трябва да се проверяват по-често.

Изградете си „дворец на ума“

“Дворците на ума”, като този на Шерлок Холмс, се споменават за първи път още през 80 г. пр. н. е. и тази техника досега се използва от днешните участниците в състезания по запаметяване. По същество вие изпращате това, което искате да запомните на „пътешествие“. „Помислете за поредица от места, които познавате добре, като стаите във вашия дом или места във вашия град“, казва участничката в такива състезания Кати Кермоуд, която използва за запомняне бившите си домове и ваканциите, прекарани в САЩ. „След това поставете предметите на тези места. Когато искате да си ги припомните, просто трябва отново ще преминете през пътуването и да си отговаряте на въпроса: „Какъв обект беше тук?“. Можете да използвате и опростена версия, например „поставяйки“ списък с пет продукта, които трябва да напазарувате, върху части от тялото си, например: „ на крака – лук, на рамото – хумус!“.

Направете датите и събитията видими

За рождени дни и други важни дати Кармоуд предлага да присвоите на всеки месец някакъв обект („Октомври може да бъде тиква, февруари – влюбено сърце“) и напомнящо изображение за деня. За да запомните рожден ден на 4 февруари, Кермоуд предлага: „ Числото 4 прилича на платноходка, така че можете да си представите, че рожденникът много обича лодки“. Ако искате да запомните графика си, свържете всеки ден от седмицата със събитие или място: „Сряда може да е сватбата, на която сте били, така че каквото и да правите в сряда, можете да се представяте на тази сватба.“

Вдигайте тежести

Според изследване, проведено в Колумбийския университет, хормонът остеокалцин, отделящ се от костите , чието секретиране може да се увеличи чрез вдигане на тежести, играе ключова роля в запазването на паметта в напреднала възраст. За съжаление резултатите досега са доказани само за гризачи.

Търсете напомнянки в имената

„Имената обикновено не означават нищо“, казва Кермоуд, чиито четири световни рекорда включват и запомняне на 224 имена за 15 минути. Това означава, че трябва да ги направите значими за вас. Когато ви представят някого, „помислете за нещо, което звучи подобно или нещо, което се римува с него: например, Брайън може да е мозък ( англ..- brain), а Доминик може да се свърже с домино.“

Мислете като музикант

Класическите музикални солисти изпълняват по памет многочасови музикални произведения на живо. Сюзън Томс, която е пианистка, обяснява , че нейният подход към изпълнението комбинира мускулна памет, формирана от повторенията, визуална памет на страниците от партитурата и това, което тя нарича „интелектуално разбиране на формата на музиката“: познаване на структурата на произведението. Това може да работи и при публично говорене: изучавайте логическата форма на това, което се каните да кажете, визуализирайте къде точно се намирате в подготвения си текст и практикувайте пред аудитория. Както казва Томс, „Присъствието на други хора прави странни неща с ума ви и трябва да се научите да се справяте с тях, за да не се окажете в небрано лозе“.

Преосмислете отношението си към паметта

Когато паметта ви подведе, кажете си: „Няма нищо страшно, ще запомня това следващия път“, тъй като формирането на стрес, свързан с паметта неизбежно влошава нещата. Обратно, когато си спомняте нещо – а ние си спомняме нещо всеки ден, дори ако това е текст на песен от 1986 г. – кажете си: „Имам страхотна памет“. „Всички имаме успехи в запаметяването, но не си даваме сметка за това“, казва Касибхатла. „ Не е честно пред самите нас.”

Научете стихотворение наизуст

Паметта може да бъде чисто удоволствие: напомнете си това, като запомните стихотворение. „Едно от най-красивите неща в поезията е формата, а формата се поддава много добре на запомняне.“ казва Естер Сандис, учител по английски, поддръжник и ентусиаст на проекта „Поезия от сърце“. Нейният съвет? Изберете си стихотворение, което харесвате („То ще бъде част от вас, може би до края на живота ви“). Учете го на малки отделни части. Комбинирайте помощни средства за визуална, слухова и кинетична памет. Това може да изразява в пренаписване на стихотворението на пишеща машина или компютър, записване на телефона с интервали между редовете, препрочитане, докато вървите, гладите, шофирате или миете чинии.

Използвайте ярки визуални елементи

Аудиокнигата “Memory” на Дерън Браун е чудесен пример за това: както той казва прашният, пълен с молци килер, който представлява нашият мозък може например да се настрои да запомни списък от 12 произволни думи (телефон, наденица, маймуна, копче, книга, зеле, стъкло, мишка, стомах , кашон, ферибот, Коледа) без усилие напред и назад. Това може да се постигне чрез създаването на причудливи виртуални картини, които Браун съветва да се рисуват, свързвайки всяка дума с тях, например: набиране на номер на телефон с шайба с помощта на наденица; маймуна, закопчаваща ризата си… Правилата са прости: избирайте ярка визия, колкото по-странна, толкова по-добре; трябва да се чувствате емоционално ангажирани (смешното или отвратителното работят добре) и двата елемента възможно най-активно трябва да си взаимодействат в образа, който създавате.

Подобрявайте паметта си във всяка възраст

За да се вземе лиценз шофьор на такси в Лондон кандидатът трябва да запомни около 25 000 улици и 20 000 забележителности. Средностатистическият кандидат е на около 40 години, но има и такива, които се явяват и на 60 години. „Абсолютно всеки може да мине през това“, казва мениджърът по знания в Transport for London и бивш шофьор на такси Кати Ченълс. Най-голямата трудност е „да се научите как да учите“. След това просто трябва да положите усилия. Тук няма магия: трябва да „повтаряте, повтаряте, повтаряте“, казва тя, докато можете да визуализирате всеки маршрут. Все пак има и определени трикове: например чрез мнемониката, тоест чрез създаване на изкуствени асоциации или пък чрез изучаването на историята на града за запомняне на труднодостъпните места. Специално проведени изследвания, проведени сред лондонските шофьори на такси, установили, че този процес всъщност увеличавал техния хипокамп (отговарящ за нашата памет).

Прави грешки

В изследване, проведено по-рано тази година, се изследвал „ефекта на отклонението“ (умишлено погрешно представяне), тоест умишленото допускане на грешки може да доведе до по-дълбоко разбиране и по-добро запомняне. Така например студентите, които са въвеждали и след това коригирали умишлените грешки, научавали около два пъти повече от тези, от тези, които още от първия път давали правилния отговор.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x