fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Роб, извънземен или домашен любимец? Какви форми на взаимоотношения с изкуствения интелект ни очакват в бъдеще

Много футуролози и специалисти в областта на изкуствения интелект смятат, че връзката между хората и изкуствения интелект не трябва да уподобява човешките връзки. Отношенията ни с изкуствения интелект понастоящем могат да се сведат до пет възможни модела на взаимодействие. В бъдеще в живота ни ще се появят хиляди различни видове изкуствен интелект, към които ние ще се отнасяме различно, в зависимост от това към какъв тип той принадлежи.

Домашни любимци

Много, ако не всички, форми на ИИ ще се възприемат от нас като домашни любимци или работни животни. Устройствата ще станат интелигентни в дадени конкретни, приложни области. Точно както нашите домашни любимци, които са одомашнени от дивата природа, така и тези наши помощници ще реагират на човешките емоции и жестове. Тяхната автономност ще бъде ограничена до предназначението им, от което те няма да могат да се отклоняват много. Те ще проявяват отлично в зададените им конкретни задачи, но в областите, които не се отнасят тяхната компетентност, тези устройства няма да притежават необходимата интелигентност и информираност. Например някои от тях ще бъдат много добри в превода, но не и в навигацията. И затова подобни форми на ИИ ще бъдат определяни като „тъпи“ в дадени области. Те ще бъдат гении в едно, но пълни идиоти в друго. Ние ще ги порицаваме с изрази от рода : “Как може да си толкова глупав?” Кийт Дарлинг, изследователка от Масачузетския технологичен институт в книгата си „Новата порода“ (The New Breed), обсъжда проницателно този модел на взаимоотношения. По нейните думи, ние вече имаме добре установени правни и културни норми в отношенията си с домашните любимци и служебните животни, така че можем да ги приложим към ИИ и роботите. И както домашните любимци, различните форми на ИИ ще бъдат различни по характер, ще имат лесно разпознаваеми черти. Базирайки се именно на това, ние ще започнем да имаме предпочитания към дадена конкретна система с изкуствен интелект за сметка на другите от същия вид.

Извънземни

По-напредналите форми на ИИ могат да се разглеждат като изкуствено създадени извънземни. Способностите им ще се подобряват до такава степен, че те ще могат да се самоанализират, ще придобият съзнание. Подобно на героите в Star Trek, Спок и Дейта, тяхната висока интелигентност ще бъде нечовешка, извънземна. Тази чуждородност ще се превърне в основна причина за тяхната привлекателност. Те просто ще мислят по различен начин. Дори и техните знания да не ни изненадват, именно извънземният, тоест различният подход, ще направи това сътрудничество интригуващо. На тези форми на ИИ ще им е необходим човекоподобен интерфейс, за да може да се общува с тях комфортно. Те ще бъдат общителни и ще повтарят нашето поведение. С нарастването на самосъзнанието и способността им за самоанализ, ще става все по-трудно да се работи заедно с тях. Те ще започнат да проявяват повече признаци на психическа дисфункция, предизвикана от саморефлексията. Най-ценното в сътрудничеството с този тип изкуствен интелект ще бъде неговият непостижим за човека мисловен процес, а неговите реакции (положителни и отрицателни) ще ни изненадат. В същото време на някои хора ще им бъде близка тяхната извънземност и такива хора ще могат да изградят кариера в качеството си на Посредници с ИИ . На тях ще им е удобно да работят с тези форми на изкуствен интелект и те ще могат да постигат невероятни резултати, които отвън ще изглеждат като истинска магия.

Духове

В много религии съществуват концепции за духове или богове, живеещи в определени места, структури или предмети. Тези духовни същества са енергични и пълни с живот, но не непременно високо интелигентни. Много обекти, структури или системи от бъдещето ще имат среден ИИ, което ще им придаде подобие на одухотвореност. Такива форми ще могат да се адаптират, учат, да изследват и реагират като живи системи. Техният интелект ще бъде бавен и разсеян, но устойчив. Той ще бъде разпределен в цялата система, което означава, че ще бъде трудно да се унищожи или дори да му се причини значителна вреда. В тази си форма ИИ може да бъде оприличен на духовно същество, което живее в старо дърво, или като дух в лампа. Той ще присъства през цялото време, ще може да реагира на нахлуване, да се адаптира към повреди и да живее много дълго време, но в останалото неговата същност ще е неясна и размазана. Основната цел на подобни духове с изкуствен интелект ще бъде да защитават системите, в които те обитават, а сътрудничеството им с хората ще бъде ограничено до степента на желание от наша страна ни да си сътрудничим с тях. Можем да си представим, например, такава форма на ИИ като дух-пазител на мрежите за електроснабдяване, или на подводница, или даже на пиано.

Роби

Добре известен модел на отношенията с дадени форми на ИИ, са отношенията със слугите или робите. До оная степен, до която те ще притежават необходимите способности и покорност, те ще изпълняват мръсната, тежка и неблагодарна работа, която все някой трябва да я свърши. За някои хора тези форми на ИИ биха били идеални за слуги или роби, тъй като те определено няма да са хора и няма да заслужават човешко съчувствие. Те ще са за еднократна употреба, взаимозаменяеми и лишени от чувства. Те ще са машини, така че всяка жестоко отношение към тях ще е допустимо. Каквито и човешки черти да придобият, например някакво ниво на самосъзнание, те все пак ще се смятат за механизми. Колкото и да се развиват и учат, те ще бъдат предмети, създадени от човека, а не живи същества, те завинаги ще си останат машини, което означава наши слуги или роби. Проблемът с модела на отношенията роб-господар е, че той е токсичен за нас самите. Самите форми на ИИ може да не изпитват никакви затруднения, но нашата човешка душа ще страда, ако си позволим да третираме същества, надарени с интелект, като роби. Както хората, които са жестоки към животните, често са недобронамерени към други хора, така и отношенията господар-роб могат да породят жестокост към тези форми на ИИ. Следователно трябва да се научим да избягваме или минимизираме колкото е възможно модела на взаимоотношения слуга/роб към ИИ.

Властелинът

В научнофантастичните филми предпочитаният модел на поведение на ИИ е да стане наш господар. Следвайки този сценарий, ИИ става все по-умен, докато накрая не ни надмине по умствена сила, а след това превзема света и ни унищожава. Тази вариант също така го наричат модела на Свръхчовека или на Сингулярността. Докато редица авторитетни технологични лидери ( напр. Рей Курцвейл или Ник Бострьом ) смятат, че изкуственият свръхинтелект е възможен, то други смятат, че този сценарий е изключително малко вероятен и не бива да се страхуваме от него. Основният аргумент е, че свръхинтелектът (както обикновено той се дефинира) е изкривена форма на човешкия интелект. Основното постижение на човечеството при създаването на различни форми на ИИ ще бъде преодоляването на нашето невежеството за това как работи собственият ни ум. Ще открием, че идеята за създаване на Свръхчовека-властелин нарушава основното технологично правило – не можете да оптимизирате всички процеси безкрайно във всички посоки и че процесът на реално създаване, включително познанието като процес , задължително води до компромис. Всъщност Супермен не може да съществува, но митът за супермена и неговия архетип са много устойчиви. По същия начин Свръхчовешкият ИИ е невъзможен, но митът за него продължава да съществува.

Едва ли връзките ни с ИИ ще наподобяват класическите отношения между хората: приятели, деца и родители, колеги или любовници. Трябва да оставим тези роли за хората. По всяка вероятност ранните опити за замяна на хората с “приятелски” хуманоидни форми на ИИ няма да продължат дълго. Например, кол центровете или търговците на дребно, които заменят човешките оператори с ИИ, разговарящ точно като човек, бързо ще научат, че обикновените хора всъщност предпочитат да говорят с действително интелигентен извънземен, отколкото с получовек. Малката разлика между истинското и фалшивото изглежда отблъскваща, когато някой се опитва да се представя за човек. Но общуването с извънземно може да бъде интересно. С течение на времето дизайнерите на изкуствен интелект ще започнат да създават форми, които ще подчертават тяхната извънземност, а не да се опитват да ни мамят, правейки ги да изглеждат на сто процента хора, тъй като тук ние трудно можем да бъдем заблудени. В същото време, изпълвайки този свят с огромен брой нови видове ИИ, лесно можем да си представим, че ще се появят други модели на взаимоотношения, които тук въобще не са споменати.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x