fbpx
ЛюбопитноНаука и технологииТехнологии

Хибридна батерия от „реверсивни” горивни елементи ще съхранява и генерира енергия в сгради

Френският стартап Sylfen е разработил хибридна система за електроснабдяване на сгради, която е способна и да съхранява, и да генерира енергия. За своето изобретение авторите на проекта са наградени от Европейската асоциация на изследователските и технологични организации (EARTO).

Устройството е получило наименованието Smart Energy Hub . В режим на електролизер то консервира възобновяемата енергия във вид на водород или метан, а в режим на горивни клетки произвежда енергия или топлина от по-рано съхранените газове.

Ежегодно, в продължение на последните десет години EARTO, свързваща академичните изследвания с реални промишлени производства, връчва наградите Expected Impact ( Очаквано въздействие) и Delivered Impact (Постигнато въздействие) . Тази година втората награда беше връчена на консорциум от Френския център за алтернативна енергетика, Комисията по атомна енергия (СЕА) и стартапа Sylfen.

Smart Energy Hub дава възможност да се консервира излишъка от произведената енергия, например от покривни слънчеви панели, а след това да освободи тази енергия във вид на електричество или топлина. Иновативността на системата се състои в реверсивния принцип на неговото функциониране.

Дневен режим на работа на Sylfen
Дневен режим на работа
Източник: Sylfen

В основата на хибридното енергохранилище лежи твърдооксиден горивен елемент (rSOC), създаден от специалистите по атомна енергетика. Този процесор, изработващ електроенергия и имащ алтернативното наименование „обратим горивен елемент” отваря нови възможности в енергетиката. Той работи като електролизер за съхраняване на електричеството във вид на водород и като горивна клетка, изработваща електроенергия за сметка на реверсивния процес.

Нощен режим на работа на Sylfen
Нощен режим на работа
Източник: Sylfen

Такъв принцип на работа за съхраняване и използване на електроенергия позволява да се съкратят емисиите на СО₂ от 25% до 75% в зависимост от типа на сградата и значително да се намалят разходите на енергоресурси.

Прототип на Smart Energy Hub се използва от 2018 година, а демонстрационни системи ще бъдат инсталирани в Париж, Торино и Соренто през 2020 година. Серийно производство на оборудването Syflen планира да започне през 2021 година, като съоръженията ще се инсталират в сгради и „еко-зони”.

По типични за стартапите занижени прогнози, от компанията очакват серийното производство на енергийните модули през 2024 година да достигне оборот от 100 милиона евро. Главната цел е достигане на оборот от 1 милиард евро, създавайки 2500 работни места и ставайки един от най-важните индустриални крайъгълни камъни в новата европейска енергийна политика.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x