fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Юли е поредният месец с наднормени температури в глобален мащаб, а в Германия и Белгия – невиждани наводнения

В Европа средната температура за месец юли беше с 1,8 °C по-висока от нормата, като тежки горещи вълни бяха регистрирани на Балканите и в Италия. В много региони на планетата също се наблюдаваха екстремни климатични събития, като юли на много места беше по-топъл от обичайното, а най-големи положителни аномалии се наблюдаваха в Западна Антарктида, около Балтийско и Японско море и в Югозападна Канада. Същевременно в Бразилия валя сняг, а някои провинции в ЮАР вече имат регистрирани нови най-ниски температури.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през юли 2021 г. в глобален план е с 0,5 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и с 0,33 °C по-топъл от новия климатологичен период 1991 – 2020 г. Юли 2021 г. е с приблизително еднаква аномалия с юли 2020 г. и тези месеци са на трето място в класацията за най-топъл юли от 1979 г. насам. Първи в тази класация е юли от 2019 г., следван от юли 2016 г. . За последните 20 години има само един поднормен юли, отчетен през 2004 г. До 1995 г. са преобладавали месец юли с отрицателна аномалия, като най-студени са били месеците през 1984 г. и 1985 г. – с близо 0,4 °C отрицателна аномалия.

Температурите над моретата и океаните също са били преобладаващо над нормата, като голяма положителна аномалия е отчетена западно от Антарктическия полуостров. В противовес на тази положителна аномалия – източно от Антарктическият полуостров, са отбелязани най-големите отрицателни аномалии на моретата. С отрицателна аномалия се отличават и големи площи от Индийския океан, както и части от Източния Пасифик, особено в районите на Южния Тропик. Причината е затихващата Ла Ниня, която се намира по-скоро в неутралната фаза (линкът е към динамична графика, променяща се ежедневно). Според изчисленията на математическите модели прогнозите за това явление, претърпяха обрат и от очаквана положителна фаза, в момента се прогнозира нова отрицателна фаза, т.е. засилване на Ла Ниня.

графика на температурите на Земята
Фигура 1. Отклонение на средната температура на въздуха за юли 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF
В Европа

В Европа средната температура на въздуха за месец юли 2021 г. е с 1,8 °C по-висока от нормата за периода 1981 – 2010 г., и с 1,4 °C по-висока от нормата за новия климатологичен период 1991 – 2020 г. Тези стойности определят юли 2021 г., като вторият най-топъл юли от 1979 г. до днес. Водач в тази класация е юли 2010 г., когато екстремно горещи топли вълни донесоха редица рекорди в Източна Европа и най-вече в Русия. На трето място в тази „гореща“ класация е юли 2019 г. Последният поднормен юли датира от 2004 г. с отрицателна аномалия от 0,4 °C.

В регионален план в Южна, Източна и Северна Европа юли 2021 г. е наднормен, като най-големи положителни аномалии се наблюдават в района на Балтийско море и в Източна Исландия. В Литва горещата вълна е с подобрен рекорд за продължителност, а Хелзинки отчита най-топлият юли след рекордно топлият от 2010 г. Тежки горещи вълни са регистрирани и на Балканите и в Италия. По-ниски от нормалните са средните температури в Португалия, Испания, Франция, Бенелюкс и западните провинции на Германия. С отрицателни аномалии са и големи територии в северните части на Европейска Русия (Фиг. 2).

Отклонение на температурите в Европа
Фигура 2. Отклонение на средната температура на въздуха за юли 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. в Европа. Източник: C3S/ECMWF
В България

В нашата страна средномесечните температури за юли 2021 г. са над нормата за периода 1981 – 2010 г., като по предварителни данни в повечето места отклонението е до 3 °C. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, юли 2021 г. е вторият най-топъл юли след този през 2012 г., и с приблизително еднаква аномалия с юли 2007 г. Най-наднормен е бил в някои планински райони, както и на места в Централна България. Интересно е да се отбележи, че с изключение на някои поднормени дни в началото на първата и в средата на третата десетдневка, всички останали дни са наднормени. В крайните югозападни части, на места в Предбалкана, както и около Русе, са регистрирани максимални температури над 40 °C.

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за юли 2021 г. е с 15% по-малко от средната за 1981 – 2010 г. (Фиг. 3) или с около 1,5 млн. км2 под нея. Тези стойности поставят тазгодишния юли на 2-ро място в класацията за най-малка площ, покрита с морски лед от 1979 г. насам, с приблизително еднакви стойности с юли 2019 г. и юли 2012 г. Водач в тази класация е юли 2020 г., а годината с най-голяма площ с арктически лед е 1983 г. Трябва да се отбележи, че вече 25 години няма година с наднормено количество арктичен лед през юли, като последната такава година е 1996-та.

Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед
Фигура 3. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед площ през юли 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Средната площ с морски лед за периода 1981 – 2010 г. е 10 млн км2. Източник: C3S/ECMWF

През юли в Северния ледовит океан продължава интензивното топене на ледената покривка, продиктувано от повишението на температурите на въздуха и голямата продължителност на деня. В регионален план прави впечатление голямата отрицателна аномалия в концентрацията на морски лед в море Лаптеви и обратно – голяма положителна аномалия в съседното Карско море. Положителната аномалия в Карско море е причината Северният морски път към края на юли все още да не е свободен за мореплаване. Повече от нормалното е и концентрацията на лед в района на Канадския архипелаг.

В Антарктика през юли 2021 г. обхватът на морския лед е над средните стойности за 1981 – 2010 г. с около 3% или с около 0,5 млн км2. Тазгодишната стойност на антарктичен лед прекъсва 4 поредни години с отрицателни аномалии (Фиг. 5). В базата данни се забелязва, че годината с най-голяма площ на антарктически лед е 2014 г., което е в разрез с „топлите“ събития случващи се през настоящия век. Нещо повече – за разлика от Арктика, в Антарктика за последните 25 години има само 9 години с по-малко лед от средното, а останалите години са с по-голяма концентрация на лед от обичайното.

Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед площ през юли 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г.
Фигура 5. Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед площ през юли 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Средната площ с морски лед за периода 1981 – 2010 г. е 16,3 млн км2

През юли 2021 г. в повечето крайбрежни морета на Антарктида се наблюдават концентрации с морски лед над средните. Изключение правят акваториите около Антарктическия полуостров, особено западно от него, което е в синхрон с големите положителни аномалии на температурата на въздуха, наблюдавани там.

Юли 2021 г. е поредният наднормен месец в глобален мащаб, но в части от Германия и Белгия ще бъде запомнен с невиждани по своята мащабност наводнения. Според предварителни оценки щетите от тях наближават 20 млрд. евро. В Бразилия и Аржентина бяха регистрирани две студени вълни, които причиниха снеговалежи в райони невиждали сняг от десетилетия. В някои провинции на ЮАР бяха подобрени абсолютните минимални температури. Тези „студени“ факти, случващи се в период на глобално затопляне, потвърждават заключението на редица климатолози за зачестяване на екстремните явления във всички посоки. Апелът на експертите е да бъдем подготвени за екстремности от всякакъв характер, а включването на екологосъобразни мерки е не само задължително, но и в известна степен закъсняло. Повече за тези проблеми може да прочетете тук.

В публикацията са използвани материали от:

Автор: Симеон Матев

Симеон Матев е доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси.

Източник: climateka.bg

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x