fbpx
Наука и технологииТехнологии

Архипелаг от изкуствени тропически острови във Финския залив ще отоплява Хелзинки

Италианското дизайнерско студио Carlo Ratti Associati (CRA) е представила амбициозен проект с наименованието Hot Heart (“Горещо сърце”). В него се предвижда създаването във Финския залив близо до Хелзинки архипелаг от 10 изкуствени острова. Всеки от тях ще представлява цилиндричен плаващ резервоар с диаметър 225 метра. Сумарно те ще могат да събират 10 милиона кубическа метра вода и акумулираната в тях топлина от възобновяеми източници ще отоплява Хелзинки в отоплителния сезон.

Тези резервоари ще работят като топлинни акумулатори, в които ще се съхранява топлина, получена чрез преобразуване на енергия от екологично чисти източници, такива като вятъра и слънцето. Централната концепция на проекта е използването на термопомпи с морска вода за преобразуване на възобновяема енергия в топлинна, която да се съхранява в резервоарите на Hot Heart. В студените периоди събраната в резервоарите топлинна енергия ще се използва за отопляване на сгради и жилища в Хелзинки. Както се очаква, в бъдеще тази система ще може да удовлетворява потребностите на града за отопление. Системата, управлявана от изкуствен интелект, ще синхронизира производството и потреблението на топлинна енергия, което ще спомагне за стабилизирането на националната енергийна мрежа по отношение на променящото се търсене и предлагане. Очаква се системата на Hot Heart да покрие цялостните нужди от отопление на Хелзинки, оценявани до края на десетилетието на 6000 GWh, като това ще се осъществява без никакви въглеродни емисии и с 10% по-ниски разходи от днешните.

Концепцията на проекта Hot Heart Източник: Carlo Ratti Associati

На четири от десетте острова се предполага създаванеto на курортни зони. Над резервоарите ще се монтират огромни прозрачни куполи, под които ще бъдат изградени така наречените „плаващи гори“ (Floating Forests). Това ще са места за почивка с топли басейни, които ще са обкръжени от тропически растения.

Източник: Carlo Ratti Associati

Ефектът на яркото слънце ще се създава от мощно светодиодно осветление, а подгряването на зоните за почивка ще се осигурява от резервоарите, явяващи се основа на островите. По този начин, даже и през студената зима, жителите и гостите на Хелзинки ще могат да си позволят плажна почивка без да трябва да се отправят към тропиците.

Източник: Carlo Ratti Associati

“Производството на възобновяема енергия става с всяка изминала година по-евтино, но нейното съхраняване все още изисква големи разходи. Нашата идея се състои в това, че с помощта на гигантски термоакумулатори ще се събира и съхранява енергия, когато нейните цени са ниски или даже отрицателни, и ще се използва топлината, когато тя е нужна за централното топлоснабдяване и нейното търсене е голямо. Такава система ще може да се използва в много крайбрежни градове с климат, подобен на този на Хелзинки.“ – коментира Карло Рати, основател на CRA.

Освен това Hot Heart представлява уникално обединение на естествения и изкуствен свят. Проектът е вдъхновен от финландската концепция Jokamiehen Oikeudet, която може да се преведе като „право на всеки човек“ и в нейната основа лежи „правото да се наслаждаваш и отпуснеш, радвайки се спокойно на природата“.

Проектът Hot Heart е създаден съвместно с международна група от консултантски и производствени компании в рамките на проведения от градските власти на Хелзинки конкурс Helsinki Energy Challenge. Проектът е достигнал до финала на конкурса и затова неговите разработчици планират през 2021 година да преминат към разработването на мастер-план за проекта, а след това и към реализацията му, който по предварителни оценки трябва да е готов до 2028 година.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x