fbpx
Наука и технологииТехнологии

Нидерландският стартап Squad демонстрира нови версии на своя слънчев миниелектромобил

Амстердамският стартап Squad Mobility за пръв път представи своята електрическа двуместна кола, снабдена със слънчеви панели през ноември 2019 година. Въпреки че тя още не е на пазара, нейните създатели показаха вече две нейни подобрени версии.

Squad Solar City Car е миниатюрен четириколесен електромобил. Планира се той да бъде пуснат в две модификации. За първата максималната скорост ще бъде ограничена до 45 км/ч, което ще позволи тя да бъде отнесена към категорията L6e (леки квадрацикли). Втората модификация ще може да се ускорява до 80 км/ч, което автоматично я причислява към категорията на тежките квадрацикли L7. По принцип моделите са двуместни с предвидено багажно пространство отзад. При новата модификация, която ще бъде от клас L7 се предвижда възможност за две пътнически места за малки деца отзад.

елекромобили Squad
Източник: Squad Mobility

Габаритите на Squad Solar City Car са следните: дължина 2 метра; ширина 1 метър и височина 1,6 метра. Моделът заема площ от само 2 кв.м. и по тази причина на мястото на един обикновен кросоувър могат да се разположат цели четири такива миниатюрни електромобила.

четири електромобила
Източник: Squad Mobility

В много страни в Европа водачите на такива транспортни средства имат право да ползват различни облекчения, свързани с данъците, ползването на паркоместа и застраховането. Освен това в някои държави такива превозни средства могат да бъдат управлявани от лица над 16 годишна възраст.

За да бъде миниелектромобилът максимално икономичен, в него на покрива са вградени слънчеви панели. При определени условия енергията, получавана от Слънцето, ще бъде достатъчна за да може Squad Solar City Car да не се нуждае от дозареждане от електрическата мрежа. Електромобилът ще разполага с две литиево-йонни батерии, които ще могат да се зареждат както от слънчевите панели, така и от електрическата мрежа. Всяка от батериите осигурява пробег от 50 километра, тоест сумарно 100 километра. Базовият модел е с мощност от 4 киловата, осигуряван от два електодвигателя по 2 киловата.

елекромобили Squad
Източник: Squad Mobility

Ориентирайки се към изискванията на първите си купувачи, направили предварителни поръчки, Squad са допълнили модела си с няколко допълнителни опции. Една от тях е, че към първоначалния вариант, който беше демонстриран без врати, се появиха две възможности да се монтират врати, като при едната се затваря напълно това пространство, а при втората само наполовина. За версията с пълноценни врати се предвижда монтирането на климатик. Междупрочем вратите на всички модификации се свалят изключително лесно.

елекромобили Squad
Източник: Squad Mobility

Новият слънчев панел, с който ще бъдат снабдени покривите на новите версии на електромобила, ще изработва 20% повече електроенергия за сметка на увеличената мощност и по-голямата им площ. При първоначалното представяне на електромобила от компанията заявиха, че благодарение на монтираните на покрива слънчеви батерии. електромобилът ще може да изминава 7000 км. , или 20 километра на ден при нулеви емисии на вредни газове по цялата верига. По статистика при такъв тип превозни средства собствениците им изминават около 6000 километра годишно.

Цената на Squad Solar City Car на базовия вариант (без врати) се планира да бъде 5750 евро. При предварителните поръчки е необходимо да се внесе сума от 50 до 5000 евро. От размера на това плащане зависи срока на доставка на електромобила. Платилите максималната сума ще могат да разчитат да станат собственици на първите 100 модели от серията Signature.

Очаква се доставките на първите миниелектромобили Squad да започнат в последното тримесечие на 2021 година. Но да се повозите на този „мъник“ ще можете даже и без да го закупувате, тъй като се планира той широко да бъде ползван в системата на каршерингите. По думите на генералния директор на Squad Робърт Ховърс голям интерес към Solar City Car проявяват не само частни лица, но и много компании от транспортната сфера.

В Европа се появяват все повече проекти за миниатюрни градски елетромобили, които явно ще са хит в близките няколко години. Наскоро ви представихме миниелектромобила на полската компания Triggo, който е с дължина е само 260 сантиметра. Но неговата главна особеност е че ширината му може да се променя от 86 до 146 сантиметра, благодарение на контролиран преден мост.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x