fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

В Лондон ще превърнат цяла сграда в гигантска зелена стена от 400 000 растения

В сърцето на Лондон, лондонското Сити ще се появи многофункционална сграда , чиято фасада ще бъде украсена от 400 000 растения. Според архитектите новата „зелена” сграда ще помогне за подобряване на екологичната обстановка в града.

Преди време ви запознахме с 5-те най-известни проекта за висящи градини в големи сгради, даващи нов подход към подобряването на екологичната среда в мегаполисите. Сега към тази тенденция в глобалното озеленяване на градския ландшафт се присъедини и Лондон. Наскоро архитектурното бюро Sheppard Robson представи проект за многофункционалната сграда Citicape House, която ще стане „най-голямата зелена стена в Европа”.

зелена сграда
Източник: Sheppard Robson

Строителството на необичайната сграда цели преди всичко подобряването на качеството на градския въздух. Фасадата на сградата ще бъде украсена от 400 000 растения, които съгласно изчисленията на проектантите, могат „да поглъщат повече от осем тона въглерод и да произвеждат шест тона кислород годишно”.

Постройката ще се появи в квартала „Културна миля” (Culture Mile), намиращ се в лондонското Сити. Районът между Фарингтън и Мургейт е известен културен и туристически център, но също така и като район с много интензивно движение. Сградата ще замени съществуваща офис сграда и нагледно ще демонстрира, как изкуствено създадена среда помага да се реши проблема с промяната на климата и замърсяването на въздуха.

зелената сграда в градския ландшафт
Източник: Sheppard Robson

„ Ние се опитахме да погледнем под друг ъгъл към главните екологични проблеми на Лондон, включително качеството на въздуха, запрашаването и шума – разказва Дан Бер, партньор в Sheppard Robson – Вместо планиране на изолиран зелен участък ние избрахме комплексен подход, който е способен да окаже най-силно влияние на околната среда и да направи града по-хубав и по-привлекателен за живот. А освен това, ние смятаме, че това е едно силно архитектурно решение”.

Размерът и формата на сградата повтарят проекта на досегашната довоенна сграда, която прилича на носовата част на огромен кораб, намираща се на ъглово място, където се пресичат две улици. Вътре в зданието ще бъдат разположени петзвезден хотел, комбинация от офиси и зали за различни мероприятия, бар, ресторант и спа салон. На покрива на сградата, украсен с пищни градини от редки видове растения и цветя, ще има публична открита тераса, където посетителите ще могат да се насладят на откриващата се прекрасна гледка към града.

горна площадка на сградата
Източник: Sheppard Robson

„Зелената сграда, отвсякъде обкръжена от оживени улици и сгради от камък и стъкло, ще окаже значително влияние на околната среда – продължават от Sheppard Robson – Този проект ще повлияе положително за по-добра визия в плътното градско застрояване.”

Поглед отгоре на зелената сграда
Източник: Sheppard Robson

Специалната система на остъкляване ще позволи да се минимизира навлизането на топлина в сградата, а термопомпи ще осигуряват значителна икономия на енергия през отоплителния сезон. Сградата също така ще бъде снабдена със специални системи за сбор на дъждовна вода за поливане на зелената стена , като по този начин ще се намали натоварването на съществуващата инфраструктура.

зелена фасада
Източник: Sheppard Robson

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x