Дари
Климат и екологияПрирода и общество

Морските утайки разказват подробно историята на климата на Земята за 66 милиона години

В списание Science е публикувана новата глобална „референтна крива на климата“ – GENOGRID, която се явява първото по рода си толкова подробно свидетелство как се е променял климата на Земята в продължение на 66 милиона години, тоест след измирането на динозаврите. Тези подробности за промяната на климата са откроили четири характерни климатични състояния на Земята.

Новата „референтна крива на климата“ е получена в резултат на обединяването на изследванията на образци от проби от морското дъно на 12 международни лаборатории, събирани в продължение на повече от пет десетилетия от международни научни експедиции, в рамките на Международната програма за изследване на океана (IODP) и нейните предшественици.

Изследването се е провело под ръководството на учени от Центъра за изучаване на морската среда (MARUM – Center for Marine Environmental Sciences) към Бременския университет в Германия, Потсдамския институт за изследване въздействията върху климата ( Potsdam Institute for Climate Impact Research – PIK) в Германия и Университетския колеж на Лондон (UCL) във Великобритания. Изследователите са използвали разширен математически анализ за да получат новата високоточна референтна крива на климата, в която ясно се разграничават четири климатични състояния на Земята, класифицирани като „оранжерия“, „топла къща“, „студена къща“ и „ледена къща“. Характерният климатичен „ритъм“ за всяко състояние се определя от концентрацията на парниковите газове, обема на полярния лед, а освен това от практически нулевите обеми на лед по време на „оранжерията“ и „топлата къща“ в сравнение със „студена къща“ и „ледена къща“.

графика на климата
Референтната климатична крива CENOGRID ясно показва четирите климатични състояния, през които е преминал климата на нашата планета
Credit Thomas Westerhold

За да създадат новата еталонна климатична крива, която е известна под името GENOGRID (CENOzoic Global Reference benthic foraminifer carbon and acid Isotope Dataset) , екипът е събрал, анализирал и компилирал изотопи на кислорода и въглерода в миниатюрни микрофосили, открити в дълбоководните морски утайки. Изследваният период от 66 милиона години е бил точно датиран чрез откриването в GENOGRID на отпечатък от полупериодичната промяна на орбитата на Земята около Слънцето.

GENOGRID в момента ни дава най-ясната и точна представа за древните климатични условия, като предоставя информация за миналите дълбоководни температури, глобалните обеми на лед и въглеродния цикъл. Подробните климатични промени, напомнящи цветен баркод, могат да се използват за сравнения на миналото, настоящето и бъдещето.

„Ние използваме GENOGRID, за да разберем какъв е нормалния диапазон на естествената променливост на климата и скоростта на възстановяване на планетата след изминали събития. След времето на пика на температурите в „оранжерията“, климатът на Земята постепенно се е охлаждал през последните 50 милиона години , но сегашните и предполагаемите бързи бъдещи промени, благодарение на антропогенния фактор, обръщат тази тенденция в обратната посока с темпове, които много превъзхождат естествените промени през последните 66 милиона години. GENOGRID е като прозорец в миналото и бъдещето, и много ясно показва изключителността на антропогенното въздействие“ – обяснява съавторът на изследването доктор Анна Джой Друри от Университетския колеж на Лондон.

Въпреки че приблизителната структура на глобалната климатична референтна крива съществува от 2001 година, климатичните данни от многото нови проби от морските утайки са я подобрили значително. През последните две десетилетия научното сондиране е било специално насочено за изследване на по-старите геоложки пластове, особено по-стари от 34 милиона години, предоставяйки на изследователите достъп до материали, даващи възможност за реконструкция на глобалния климат с много по-добра детайлизация, отколкото преди.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x