fbpx
Наука и технологииТехнологии

Космически бизнес парк. Blue Origin и Sierra Space ще изграждат нова МКС в околоземна орбита

Американските компании Blue Origin и Sierra Space възнамеряват да създадат комерсиален “бизнес парк в космоса”. Те се готвят да построят търговската космическа станция, наречена Orbital Reef, на ниска околоземна орбита в периода между 2025 и 2030г.

МКС “умира”. Да живее Orbital Reef.

Международната космическа станция (МКС) ще бъде деактивирана по всяка вероятност до края на това десетилетие. Наскоро откритите пукнатини в корпуса й и самата възраст на станцията, която е на орбита от края на 1998 г., кара международната общност да вземе това решение. По тази причина броят на проектите за комерсиални космически станции в процес на разработка започна да се увеличава драстично. Такива са, например, проектите на Аксиом или на Локхийд-Мартин, Наноракс и Вояджър. Сред тях се нареди и новият проект за орбитална станция, наречена Orbital Reef на компаниите Blue Origin и Sierra Space.

Новата орбитална станция Orbital Reef
Новата орбитална станция Orbital Reef Източник: New Atlas

Компаниите не разкриват много от характеристиките на бъдещия орбитален обект, но някои подробности все пак станаха известни.

Blue Origin ще отговаря за:

• Изграждане на основните модули на станцията с големи размери. На долната рисунка е демонстриран как ще изглежда един от модулите на станцията, в който ще се отглеждат различни растения.

Модул за отглеждане на различни видове растения
Модул за отглеждане на различни видове растения на станцията Orbital Reef Източник: New Atlas

• Създаване на ракета-носител за многократна употреба New Glenn, която ще достави тези модули в орбита. Ракетата New Glenn представлява тристепенна тежка орбитална ракета-носител и е разработена от Blue Origin. Тя е с дължина от 95 метра и диаметър – 7 метра. Първият и старт е планиран за 2022 година.

Ракетата-носител New Glenn,
Ракетата-носител New Glenn, разработена от Blue Origin Източник: Wikipedia

Sierra Space ще отговаря за:

• Създаване на специален модул за настаняване на екипажа, наречен Голяма интегрирана гъвкава среда (Large Integrated Flexible Environment – LIFE);

Разрез на специалния модул за настаняване на екипажа Източник: New Atlas

• Създаване на окончателната версия на космическия кораб за многократна употреба Dream Chaser, който ще доставя екипажа, консумативи и полезни товари на орбита и обратно на Земята. Той ще с дължина от 9 метра и размах на крилата от 7 метра.

Космическият кораб за многократна употреба Dream Chaser
Космическият кораб за многократна употреба Dream Chaser Източник: Wikipedia

В проекта си за изграждането на новата космическа станция Blue Origin и Sierra Space ще разчитат на други партньори, които също ще допринесат за разработването на необходимите различни компоненти:

• Boeing ще разработи научен модул, както и система за управление и поддръжка на станцията;
• Компанията Redwire Space ще работи върху изследвания, разработки и производство в условията на микрогравитация.
• Компанията Genesis Engineering Solutions ще построи транспортно средство за предвижване извън станцията, наречено Single Person Spacecraft. С негова помощ екипажът ще може да извършва различни видове работи в открития космос. То ще може да се използва и за туристически пътувания около космическата станция.

ранспортното средство за предвижване извън станцията Single Person Spacecraft
Транспортното средство за предвижване извън станцията Single Person Spacecraft Източник: New Atlas
За кого е предназначена тази станция?

След като орбиталната станция Orbital Reef започне да функционира, тя ще бъде отворена за клиенти от цял свят, които ще могат да я използват като своеобразен бизнес парк. Тук ще може да се провеждат научни изследвания, да се разположи дадено производство, също така ще са възможни туристически посещения, а и за изпълнение на още много други задачи.

Модули с различна функционалности
Модули с различна функционалности ще бъдат разположени в Orbital Reef
Източник: New Atlas

Основните партньори в проекта ще бъдат задължени да доставят пътниците и оборудването до станцията, да осигуряват нормални условия за живот, да управляват станцията и да осигуряват необходимия екипаж за орбиталното съоръжение.

Особености на архитектурата на Orbital Reef

Станцията се разработва с възможност за добавяне на нови модули, докинг портове за космически кораби и други съоръжения, от които ще се нуждаят бъдещите клиенти на Orbital Reef.

“Ние ще създадем най-добрите и най-достъпни условия за работа на новата станция. Това ще бъде истинска бизнес екосистема в космоса, където ще бъдат създавани нови открития, нови продукти и много друго”, казва Брент Шерууд, старши вицепрезидент, отговарящ за програмите за перспективно развитие в Blue Origin.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x