fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Бъдеща раздяла може да се предскаже по постовете в социалните мрежи

Престоящата раздяла може да се предскаже по лексиката, която използва човек. Раздялата е тежко преживяване за двамата партньори и явно тя е свързана с размисли и преживявания, които се отразяват на използваните изразни средства. До такъв извод е стигнал в своето изследване екип от учени от Тексаския университет в Остин. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

В кинематографията съществува клише, когато влюбена двойка си изяснява отношенията и в един момент се прокрадва фразата „ти много си се променил/а“ и след това гледаме на екрана драматична раздяла.

Въпреки че киното понякога е много далеч от реалния живот, психолози от Тексаския университет в Остин са открили особени изразни маркери, които могат да предсказват бъдеща раздяла, преди даже партньорите да разберат, че техните отношения са пред своя край. Това любопитно научно изследване за пръв път описва предстоящото скъсване на романтичните отношения, базирайки се на методите на компютърната лингвистика.

Авторите на изследването са анализирали повече от милион съобщения, оставени от 6 800 потребители на популярния в САЩ сайт Reddit, включително във форумите, посветени на раздялите. Изследвал се е период от година преди да настъпи скъсването във взаимоотношенията до година след настъпването на това събитие.

Оказало се, че три месеца до раздялата езикът започвал да се променя и придобивал нормалната си форма половин година след събитието. Независимо от това дали даденият човек е бил сам инициатор на раздялата или е бил изоставен, езикът му ставал много по-личен и неформален, което показвало намаляване на нивото на аналитичното мислене.

Появявали са се по-често местоименията „аз“ и „ние“, като при това изследователите са отбелязали признаци на засилена когнитивна дейност.

„Това са признаци за това, че човек е подложен на тежко когнитивно натоварване – обяснява водещия автор на изследването психологът Сара Сераж – Те мислят или работят над нещо, и започват да стават все по-фокусирани върху себе си. Понякога употребата на местоимението „аз“ подсказва за депресия и изпитвана тъга. Когато хората са в депресия, те като правило се концентрират върху себе си. В такова състояние човек се затваря и не може да общува много с приятелите си.“

Тези закономерности са достигали своя пик в деня на раздялата и са се запазвали в продължение поне на половин година, даже при обсъждане на нещо, което нямало нищо общо със скъсването на взаимоотношенията.

Това е първото изследване, в което са използвани методите за обработка на естествения език при изучаването на разделите, отбелязват изследователите.

„Създава се впечатление, че още преди хората да осъзнаят, че раздялата ще настъпи, това започва да дава отражение на техния живот – отбелязва Сераж – Ние не забелязваме, колко пъти използваме предлози, езикови частици или местоимения, но на тяхното използване влияят нашите преживявания и те могат да разкажат за нашето емоционално и психологическо състояние“.

При някои потребители езикът след раздялата не е станал същия, който е бил преди това, даже година след раздялата. Изследователите са установили, че тези хора „висят“ с месеци във форумите, посветени на неуспешни отношения, използват „езика на раздялата“ и преразказват своята история отново и отново, което явно е затруднявало тяхното психическо възстановяване.

Учените са сравнили своите резултати с промените на езика при развод или други силни емоционални преживявания. Оказало се, че те много си приличат, особено в случаите, когато ставало въпрос за междуличностни отношения.

„За пръв път с помощта на технологиите ние можем да видим в реално време как хората преживяват своите раздели – подчертава психологът Кейт Блекбърн, също участник в изследването – Това изследване на базово ниво дава на вас, на мен и на обикновените хора разбирането как близките ни могат да реагират с течение на времето при прекратяване на романтичните отношения“.

Тъй като „езикът на раздялата“ се използвал при обсъждания, посветени не само на междуличностни отношения, очевидно е, че разделите се отразяват на всички области на живота, подчертават авторите на изследването. Те се надяват, че натрупания в това изследване опит, ще им позволи в следващите свои изследвания в областта на анализа на естествения език да открият и други настъпващи промени, свързани с преживяването на един или друг жизнен опит.

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x