fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

С кого завързваме и поддържаме приятелство: с хора подобни на нас или коренно различни от нас?

Помислете за приятелствата в живота си: какво смятате, че прави някои от тях особено приятни? Споделените истории, опит и интереси със сигурност играят роля тук. Но какво ще кажете за ролята на личностните черти на вашите приятели – и вашите собствени? Изследване на дългосрочни приятелства, проведено наскоро от германски психолози, разкрива някои интересни закономерности.

В скорошно изследване, проведено в Германия, Робърт Кьорнер от Университета в Бамберг и Тобиас Алтман от Университета в Дуисбург-Есен са решили да разберат дали определени личностни черти са свързани с това как хората възприемат своите приятелски отношения и как ги възприемат като приятели. Изследователите също така искали да установят дали има разлика между личностните черти на двойката приятели/ки.

Изучаването на подобни неща е по-трудно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Представете си приятелството между Александър и Борис. Начинът, по който Александър изживява даденото приятелство, може да бъде повлиян не само от неговите собствени черти на характера, но и от чертите на Борис (както Борис ги оценява), а също така, което е много важно, от това как Александър възприема чертите на Борис.

“Искахме да проучим всички тези ефекти едновременно“, казва Кьорнер.

За да направят това, изследователите провели онлайн проучване сред около 200 двойки приятели. Приятелствата им били с различна продължителност, но средно 10 години. Всеки участник отговарял на поредица от въпроси, определящи неговите личностни черти и отговарял на същите въпроси за личността на своя приятел. Участниците също така определяли колко са удовлетворени от приятелството, отговаряйки на въпроси за това доколко приятелят им ги е подкрепял на практическо ниво и в емоционален план, както и колко забавно е било да прекарват времето си заедно.

Разпределяйки получените резултати в съответствие с личностните характеристики от така наречената „Голямата петорка“ (откритост, добросъвестност, екстравертност, сговорчивост и невротизъм), изследователите открили няколко интригуващи модела. Например, хората, които се възприемали като по-екстровертни, сговорчиви и емоционално стабилни (с по-ниски нива на невротизъм), са склонни да казват, че изпитват по-голямо удовлетворение от приятелствата си. Според учените това явно се дължи на факта, че личностните особености на хората служат като леща, през която те възприемат света и дори могат да повлияят на това какъв опит и изживяване ще получат. Ако по природа сте по-щастлив, по-топъл и общителен човек, е по-вероятно да гледате на приятелствата по-позитивно. Освен това има по-голяма вероятност да изградите взаимноизгодни отношения, отколкото ако сте, да речем, по-затворени и мрачни.

Хората, които са се оценили като по-сговорчиви, средно били смятани като по-добри приятели, което е логично, имайки предвид, че сговорчивите хора са по-топли, приятелски настроени и доверчиви. Тези, които се оценявали като по-екстровертни, също били смятани за по-добри приятели, но само в смисъл, че е по-забавно да бъдеш с тях. И това не било най-изненадващото откритие: екстровертите обикновено са по-ентусиазирани от интровертите и е по-вероятно да поемат инициативата при организирането на срещи.

„Можете да се почувствате важни и ценени,ако често общувате и прекарвате времето си с екстроверт“, обяснява Кьорнер.

Различни и по-малко очаквани резултати били получени, когато изследователите обърнали внимание на това как личността се възприема в приятелствата. Хората, които възприемат своя приятел като по-отворен, добросъвестен и сговорчив, е по-вероятно да кажат, че този човек е добър приятел (независимо от това как оценяват личността му). Ако искате да бъдете най-добър приятел – или поне да бъдете оценявани като такъв – тогава вероятно си струва да опитате да акцентирате на тези черти. В контекста на приятелството по-откритите взаимоотношения може да включват желанието да опитате заедно нови дейности и занимания, докато да си по-добросъвестен може да означава по-голяма ангажираност в съвместните планове.

Трябва да се отбележи, че нито екстровертността, нито невротизмът не е влияели на това, дали даден човек е смятан за добър приятел. Това със сигурност е обнадеждаваща новина за тези, които се смятат за невротични интроверти – не се притеснявайте, приятелите ви едва ли ще ви съдят за това!

Така че като цяло съвпадението на определени черти на характера може първоначално да привлече хората един към друг. Въпреки това, резултатът, който най-много изненадал изследователите, бил, че не открили ефекта от съвместната химия на личността. Това означава, че удовлетворението от приятелството не зависи от това колко сходни са оценките за личностите на двамата приятели.

На пръв поглед тази констатация може да противоречи на това, което хората знаят и очакват от приятелството. Известен факт е, че приятелствата често възникват заради удобство. Това било установено в едно основополагащо изследване в областта на социалната психология, проведено още през 50-те години на миналия век, в което учените констатирали, че студентите най-често завързвали приятелски отношения с връстници, които живеели на същия етаж като тях. Но от друга страна личността също така е важна и по-нови изследвания показват, че сме склонни да създаваме близки приятелства с хора, за които смятаме, че имат личностни черти, подобни на нашите.

Заключението на Кьорнер и Алтман за това, че сходството на личностните качества не влияе на удовлетворението от установените приятелски отношения, предполага, че с времето значението на този фактор намалява. В много случаи съвпадението на определени личностни черти може първоначално да сближи хората. Но след като се установи връзка, наличието на сходни черти може да няма толкова голямо значение за това доколко двама приятели са удовлетворени от приятелството си – независимо от това дали са продължили да си приличат, дали са се раздалечили в личностен план, или никога не са си приличали. До дълготрайни приятелства води преди всичко приемането на другия, независимо от степента на сходство в характерите, казва Кьорнер.

„Вие имате доста по-широка основа – цялото време, което сте прекарали заедно – върху което да изградите успешно приятелство.“

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x