fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Февруари 2021 г. – в глобален аспект отново е над нормите, но с малка положителна аномалия

Впечатление правят големите температурни аномалии, както в положителна, така и в отрицателна посока, които затвърждават наличието на по-големи екстремности. Tази година средните температури за месец февруари са с големи различия за съседни региони. Докато в Арктика, Гренландия и около залива Хъдсън месецът е бил значително наднормен, то малко по-на юг – в Северна Европа, Сибир, в централните и западни части на САЩ и Канада е значително по-студен. В България вторият месец от годината е значително по-топъл от нормалното.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през февруари 2021 г. в глобален план е с 0,26 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и месецът е бил само с 0,06 °C по-топъл по новия климатологичен период 1991 – 2020 г. (в статията по-долу всички стойности поместени в скоби се отнасят за новия период).

Тазгодишният февруари е с 0,6 °C по-студен от най-топлия до момента февруари, отчетен през 2016 г. С 0,5 °C е по-студен и от втория в класирането февруари 2020 г. По-студен е и от февруари 2017, 2018 и 2019 г. – т.е. това е най-студеният февруари от 2014 г. насам. Само за справка ще споменем, че за последните 41 години февруари има 18 поднормени и 21 наднормени стойности, като повечето поднормени се случват през 80-те и 90-те години, а последният поднормен февруари е през далечната 2008 г. Трябва да се отбележи, че поднормените месеци са с много по-малка аномалия от тази на наднормените месеци. Това се илюстрира добре и от най-топлия февруари 2016 г. с положителна аномалия от близо 0,9 °C и от най-студените месеци през 1979 и 1985 г. с отрицателна аномалия от малко над -0,5 °C.

По света

В глобален аспект се наблюдават големи температурни разлики спрямо нормите за голяма част от Северното полукълбо. Студено, с месечни аномалии около и под 5 °C под нормата, имаше в по-голямата част от Сибир. Втори необичайно студен район се простира от Далечния изток на Русия, през Аляска и Западна Канада и достига чак на юг в централната част на САЩ, като големи отрицателни аномалии са отчетени в някои централни и южни щати на САЩ. Съобщава се за подобрени „студени“ дневни рекорди, датиращи от началото на ХХ в.

По-студено от обичайното, но с малки по стойност отрицателни аномалии, е било в голяма част от Антарктида и Австралия, в Югоизточна Азия, в Източна и Южна Африка и на места в Южна Америка (фиг.1).

Най-големи положителни аномалии са отчетени в Арктика, Гренландия и полуостров Лабрадор в Канада. Февруари 2021 г. е значително наднормен още и в Северозападна Африка, Близкия изток, Централна Азия и Китай.

Фиг.1. Отклонение на средната температура на въздуха за февруари 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

В Тихия океан, в близост до Екватора, температурите на въздуха продължават да са по-ниски от обичайните, но отрицателните аномалии продължават да намаляват по стойност в синхрон (линкът е към динамична графика, променяща се ежедневно) с все по-слабата Ла Ниня. По-сериозни положителни аномалии има над Северния ледовит океан, докато в другите океани се редуват зони с по-топли и по-студени от нормата акватории, но с малка стойност на отклоненията.

В Европа

В Европа средната температура през месец януари 2021 г. е с 0,5 °C по-висока от нормата за 1981 – 2010 г. Само за сравнение ще споменем, че най-топлият февруари за Европа е през 1990 г., с над 4 °C положителна аномалия. С подобни аномалии са и февруари 1995, 2002, 2016 и 2020 г.

Февруари 2021 г. е най-топъл спрямо нормите в Европа на остров Свалбард. Значителна положителна аномалия е отчетена и в южната половина на континента – във Франция, Швейцария и на трите южни полуострова – Пиринейски, Апенински и Балкански, където е било най-топло спрямо нормите на Европа (фиг. 2).

На север в Централна и Северна Европа аномалията е отрицателна и се усилва на североизток в Европейска Русия, където на места отклонението под норма достига и надхвърля 5 до 8 °C.

Особеното за втория месец на годината е много динамичното време на континента, породено от атмосферната циркулация. Силно наднорменото време се редуваше със силно поднормено, и обратно. На Балканите имаше случай на понижение на температурите за едно денонощие с повече от 20 °C. В германския град Гьотинген пък в рамките на седмица температурата се повиши от минус 23,1 °C до 18,2 °C, което означава амплитуда от близо 42 °C.

Фиг.2. Отклонение на средната температура на въздуха за февруари 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. в Европа. Източник: C3S/ECMWF
В България

В нашата страна февруари 2021 г., подобно на януари 2021 г., е с голяма положителна аномалия. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, средно за страната изминалият месец регистрира положително отклонение от нормата между 2 °C и 4 °C спрямо периода 1981 – 2010 г. По-близо до долния интервал на отклонението са места, разположени в Югозападна България и части от Тракийската низина. С аномалии над 3 °C е значителна част от Северна България, Родопската яка и високите западни полета. 

Тази положителна аномалия се дължи на изключително топлото начало на месеца, както и на топлите последни дни от февруари, докато в средата на месеца времето беше типично зимно – с отрицателни температури, но твърде за кратко.

Ледена покривка

В Арктика площта, покрита с морски лед за февруари 2021 г., е на деветото най-ниско ниво от 1979 г. насам, със 7% по-малко лед спрямо нормата (фиг. 3). Водач в листата по най-малко лед е февруари 2018 г. Тазгодишният обхват на морския арктичен лед има сходни стойности с този от 2010 г. насам.

Фиг. 3. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед площ през февруари 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Средната площ с морски лед за периода 1981 – 2020 г. е 15,3 млн км2. Източник: C3S/ECMWF

Обикновено през февруари по-голямата част от Северния ледовит океан е покрита с морски плътен лед и аномалиите е редно да се търсят в околните субарктически морета. Морският лед е над средното ниво северно от Шпицберген, в южното Берингово море и северното Охотско море. С повече от 10% под нормата е ледената покривка в Североизточна Канада, под норма е ледът и около Гренландия. 

В Антарктика площите с морски лед са с 13% по-малки от средните

Концентрацията на морски лед през тазгодишния февруари е продължение на серия с поднормен обхват на морския лед в Антарктика, започваща през 2016 г. Отрицателната аномалия е повече от два пъти по-малка спрямо 2017 г. и 2018 г. – това са годините с рекордно малко лед в Антарктика през месец февруари (фиг. 4).

Фиг. 4. Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед площ през февруари 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Средната площ с морски лед за периода 1981 – 2020 г. е 3,4 млн км2. Източник: C3S/ECMWF

През февруари 2021 г. средните температури са над нормата, но за разлика от предишните няколко месеца, положителното отклонение е сравнително малко. Разбира се, това не е резултат от промяна в тенденцията за повишение на глобалните температури, а по-скоро причината трябва да се търси в няколкомесечната Ла Ниня. Впечатление правят големите аномалии, както в положителна, така и в отрицателна посока, които по-скоро потвърждават съвременните тенденции в развитието на климата, а именно наличието на по-големи екстремности.

В публикацията са използвани материали от:

Автор: Симеон Матев

Източник: climateka.bg

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x