fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Физическите натоварвания намаляват риска от седем вида рак

Международен екип от учени е установил, че препоръчаните от специалистите физически натоварвания намаляват риска за заболяване от седем вида рак.

Изследователите са проучили данни от девет изследвания, в които са взели участие повече от 755 хиляди човека на възраст от 32 години до 91 години. Всичките участници са давали сведения за своята физическа активност.

Средният период на наблюдение над доброволците и събиране на данни е бил десет години. За това време са били фиксирани 50 000 случая на рак сред участниците.

Провеждайки метаанализ, учените са съсредоточили вниманието си към това как физическите натоварвания са свързани с вероятността за развитие на 15 онкологични заболявания.

По принцип, експертите препоръчват да се тренира в умерен или интензивен режим от два часа и половина до пет часа седмично и да се занимава с друга физическа активност – от час и половина до два часа и половина седмично.

При хората, които са изпълнявали тези препоръки, се е наблюдавало статистически забележимо намаляване на риска за развитие на седем вида рак.

Това са рак на бъбреците – намаляване на риска от 11 до 17%, миеломна болест – 14 до 19%, рак на черния дроб – 18 до 27%. Освен това при мъжете се е наблюдавало намаляване вероятността от рак на дебелото черво – от 8 до 14%, а при жените – рак на гърдата (6 до 10%) и рак на ендометриума (10 до 18%), а също така неходжкинови лимфоми (11 до 18%).

Първите данни в диапазоните се отнасят към участниците, които са тренирали в съответствие с минималните препоръки за физически натоварвания, а вторите – към тези , които са тренирали в съответствие с максималните норми.

Но авторите на изследването отбелязват, че данните са базирани само на отговорите на участниците и не са се провеждали измервания на физическите им натоварвания. Освен това в анкетите се е съобщавало за физическата активност на доброволците в свободното им време, без да се отчита колко време им е отнемалото вървенето пеш или с велосипед до работа и обратно.

Въпреки тези несъвършенства на подхода, изследователите признават, че откритата от тях връзка е доста любопитна, тъй като те са ориентирали към препоръките, направени за профилактика на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Сега вече може да се говори, че тези съвети са актуални и за хората, които искат да намалят риска за разболяване от онкологични заболявания.

„Даже обикновена разходка в продължение на 30 минути през повечето дни на седмицата може да има важно значение за профилактиката на рак“ – отбеляза в интервю за Newsweek един от авторите Алпа Пател (Alpa Patel) от Американското онкологично общество.

Подробни резултати от изследването са публикувани в изданието Journal of Clinical Oncology.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x