fbpx
На фокусОбществотоПрирода и общество

Новото неравенство – това не са само парите

По-рано под борбата за изкореняване на неравенството се разбираше битката за равни финансови възможности. Ставаше въпрос да се помогне на бедните да получат добра работа и като цяло да имат по-голям достъп до икономическата „пица“. Но дали този подход към неравенството е още актуален? Според доклад на ООН, понастоящем глобалното неравенство повече е свързано с разликите във възможностите, отколкото разликата в доходите.

В последния Доклад за развитието на човека в Програмата за развитие на ООН (United Nations Development Programme, UNDP), се твърди, че подходът от 20-век към глобалното неравенство вече не работи в 21-век.

В доклада се съдържа предупреждение , че несправедливостта на новото време води до улични протести и нанася вреди на обществото, като ситуацията постоянно се влошава.

Всяка година UNDP изучава прогреса на човечеството по целия свят. В доклада за 2019 година се твърди, че значителните промени в обществото, свързани с технологиите, образованието и промените в климата, формират „новото велико неравенство“. Ахим Щайнер, администратор на UNDP резюмира проблема по следния начин:

“Все повече млади хора нямат никакви перспективи за развитие“.

Понастоящем глобалното неравенство повече е свързано с разликите във възможностите, отколкото разликата в доходите.

„Това, което ние виждаме е, че новото неравенство е съсредоточено около зараждащата се средна класа в различните общества – казва Щайнер – Преди 30, 40 години хората вярваха, че ако усърдно работиш, то можеш да избегнеш бедността“. Но днес вече в много страни социалната мобилност „просто не работи“.

В Отчета за 2019 година се твърди, че много от уличните протести, избухващи по цялата планета, се движат от растящото чувство, че възможностите на хората не са равни. И несправедливостта може да бъде определена още с раждането на човек.

„Това може да се нарече микро-неравенство и е свързано с нещата, които всеки смята за несправедливо в своята страна и в своето общество като цяло“ – отбелязва учения. Някои от тези фактори се проявяват още от раждането и обременяват хората до дълбока старост.

Технологиите и интернет направиха хората много по-осведомени за това, от което те са лишени. Универсалните системи за държавно образование, особено в страните със средно ниво на доходи, увеличиха очакванията на учащите се по отношение изискванията им към техните политически лидери. Във времето, когато фермерите се занимават със своето натурално стопанство и са обезпокоени за бъдещата реколта,и могат да не забелязват промените в националната политика, високообразованите безработни 20-годишни хора с мобилен достъп до интернет забелязват всичко около себе си много добре.

По този начин , през 21-век не просто навсякъде съществува глобално неравенство, но хората и много по-добре го разбират.

„Растящото неравенство и унищожената средна класа доведе до въстанията по време на „арабската пролет“ – твърди Дана Ел-Курд, доцент в Института на Доха –„ Аз не бих утвърждавала, че неравенството е единствената причина за тези събития, но безусловно беше основен фактор“.

По мнението на учения, неотдавнашните протести в Ливан и Ирак показват промени за това как хората виждат проблемите в своите страни. В миналото много социални конфликти в Близкия изток се разглеждаха като етнически и религиозни сблъсъци. Но Ел-Курд смята, че новите протести илюстрират разочарованието на хората е техните политически елити не само заради това, че елитите са например, шиити или сунити, но и заради проблемите в икономиката, които се отразяват на голям брой граждани.

„Това, което ние смятахме за религиозни конфликти, всъщност се явяват проблеми с корупцията и неравенството“.

Това разочарование се случва не само в Близкия изток. Протестите се разпространяват в цяла Латинска Америка, от Чили до Колумбия. Демонстрациите под ръководството на студентите не стихват в Хонконг. В социално-консервативните среди в Африка млади жени излязоха на улицата в рамките на глобалното движение #МеТоо.

Педро Консейсао, ръководител на екипа на Доклада за развитие, твърди, че изследванията показват, че глобалното неравенство оказва огромно влияние на живота на отделните хора.

„Ако ние погледнем на това какво се случва с дете, родено през 2000 година в страните с ниско ниво на развитие на човешкия потенциал и ги сравним с дете, родено в страна с много високо ниво на човешкия потенциал, съществува 17% вероятност за това, че първото дете просто е вече мъртво” – казва Консейсао – “Неравенството в развитието на хората остава голямо и широко разпространено“.

Въпросът касае не само здравеопазването. По думите на Консейсао, повече от половината деца, родени в богати страни през 2000 година, са постъпили в университет. И само 3% от децата, родени през 2000 години, получават в момента висше образование.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x